Proste wino z ryżu dla początkujących

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy

Post autor: rozrywek »

Czegoś nie rozumiem. Proste, nawet najprostsze wino z ryżu. Przecież my to robiliśmy jak byliśmy dzieciakami. A nie było neta, forum, porad oraz dobrych zaleceń. naprawdę nie można się chociaż troszkę wysilić? Na posrebrzanym talerzu wszystko trzeba podać?

Nie obrażając nikogo, ale tracimy sens. Tracimy chęć poznania, chęć rozwoju. Zwyczajnie na czerwonym świetle walimy na łatwiznę.

A jakby tak robiły wszystkie szanujące się destylarnie, to wielcy tego świata pijali by takie szczyny że szok.

Na szczęście tutaj jak zauważyłem jest wiele osób które przywiązują do tego wagę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Nie wiem, co ten komentarz miał wnieść do dyskusji. Jeśli ktoś chce mieć wszystko gotowe, to idzie do monopolowego, a nie robi sam wina i już na pewno nie próbuje się dowiedzieć, jak zrobić to dobrze.
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Dzisiaj cukromierz wskazuje prawie 14 BLG, nastaw (już po obciągu) jest dość mętny, ale ma w miarę dobry smak. W rurce nie ma już pęcherzyków. Czy nie powinienem przeprowadzić restartu? Z moich obliczeń wynika, że nastaw ma jakieś 11%, więc mam wątpliwości, czy przy tym tempie fermentacji nie zepsuje się przed jej zakończeniem.

Zrobiłem już MD na Bayanusach aktywnych, rozpuszczonych w wodzie zmieszanej mniej więcej pół na pół ze swoim winem, pieni się :)
Po około 45 minutach wlałem MD do nastawu. Bulka co 20 s :)
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Niestety fermentacja znowu zwolniła, bulka bardzo rzadko, może nawet raz na kilka godzin. BLG utrzymuje się na poziomie ok. 13. Ale to i tak lepiej, niż przed restartem, kiedy wydzielanie dwutlenku węgla praktycznie ustało i woda po obu stronach rurki była cały czas na tym samym poziomie. Czy powinienem mieszać co jakiś czas nastaw, czy zostawić go w spokoju?
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Kamal »

Zamięszaj nastaw, ale unieś delikatnie balon i pokręć nim. Nastaw powinien pobulgotać trochę szybciej, ale i tak później zwolni. Sprawdzaj Blg co jakiś czas, może drożdże powoli dobiją do niższego poziomu cukru. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Odkąd przeprowadziłem restart, BLG praktycznie się nie zmieniło (po drodze były tylko drobne wahania w obie strony), wciąż jest ok. 13, jednak od tamtego czasu fermentacja jest i tak dużo bardziej intensywna - bulka co kilka minut. Ale najważniejsze, że nastaw zaczął się klarować. W zeszłym tygodniu próbowałem go i jest dość mocny (pomimo, że podobno wina ryżowe są delikatne w smaku pomimo niekiedy dużego %). Czy w przypadku takiego trunku zastosowanie alkoholomierza kapilarnego dałoby w miarę dokładny wynik? Oczywiście użyłbym go po całkowitym sklarowaniu. Według moich obliczeń i wskazań cukromierza wino winno mieć teraz ok. 11 % (choć planowałem na jakieś 18), ale w tych obliczeniach uwzględniłem tylko wodę i cukier (również ten zawarty w dżemie, jednak stanowi on niewielką część), a przecież ryż też mógł coś wydzielić (np. alkohol z poprzedniej fermentacji).
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Chlniencie pisze: Czy w przypadku takiego trunku zastosowanie alkoholomierza kapilarnego dałoby w miarę dokładny wynik?
Niestety nie. Taki alkoholomierz nadaje się wyłącznie do win wytrawnych (bez cukru), a i tam pomiar jest wyłącznie orientacyjny.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: radius »

Prawda :ok:
Przed laty kupiłem taki i jak szybko go kupiłem, tak szybko wylądował na dnie szuflady. Leży sobie tam biedaczek do dzisiaj i czasem z sentymentem spoglądam na niego, przypominając sobie moje "początki" :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Moje wino ciągle pracuje, ale strasznie wolno. Dopiero 11 BLG. Co robić? :(
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Nic.
A może konkretniej odpowiem: czekać.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Anubis »

Właśnie zabutelkowałem rocznego vermouth'a , ktoś kiedyś pisał że to wino jest najsmaczniejsze gdy ma mniej niż rok i chyba się z tym zgadzam, próbowałem je gdy miało ok 7 miesięcy i teraz. W tedy było bardziej złożone, można było wyczuć większość przypraw w tym przyjemny lekko goryczkowaty rozmaryn teraz wino jest gładkie, mniej słodkie, bardziej kwaskowate i czuć mocniej goździki, jest dobre ale świeże było lepsze :) ciekawe jak zmieni się bukiet w miarę leżakowania.

anderan
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 18 lut 2016, 22:32
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: anderan »

Witam Szanownych Forumowiczów!

Jako,że jest to mój pierwszy post, witam i pozdrawiam raz jeszcze.
Jak do tej pory problemy jakie napotykałem, były poruszane na forum wiec wyszukiwałem i już.

A teraz hmm. Więc tak od jakiegoś już czasu robię wino z ryżu zawsze te same ilości, składniki i ostatnie nastawiłem 28/06 i zmieniło kolor na herbaciany, a zawsze było jasne (białe).
Co może być tego przyczyną?? Czytałem, że jak się dodaje owoce, ale ja nie dodawałem.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 cze 2016, 06:43 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”