Proste wino z ryżu dla początkujących

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

edytap3001
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2015, 19:42
Podziękował: 1 raz

Post autor: edytap3001 »

To drugie jest dosyć słodkie
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Czyli pierwsze ściągaj z nad osadu, doprawiaj do smaku i odstaw na dojrzewanie. W osadach powinno być jeszcze trochę żywych drożdży, przyzwyczajonych do alkoholu i nimi najłatwiej zaszczepisz ponownie drugi nastaw. Restart nowymi drożdżami może być trudny.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

edytap3001
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2015, 19:42
Podziękował: 1 raz
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: edytap3001 »

A co by było gdybym dała to tego wina nowego ryżu i drożdży winiarskich? Ja robiła z piekarniczych dlatego chyba taki niewypał z tego... póki był ryż i rodzynki pachniało mocno alkoholem.

Scalone................

Wald, może wino dojrzewać w tym samym baniaku, w którym fermentowało? i czy musi mieć też rurkę? Sorry za takie pytania ale serio jeszcze nie rozumiem wielu spraw związanych z robieniem wina :)
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Dodatek świeżych drożdży nie pomoże, nie są przyzwyczajone do alkoholu.
Piekarnicze, faktycznie jak sama nazwa wskazuje, nie są do robienia wina.
Ale już się stało i wyjdzie co zrobiłaś. Jaki przepis, takie wino.
Nie jestem zwolennikiem ryżowca, a na piekarniczych już wcale.
Dojrzewać może w tym samym baniaku i koniecznie z rurką.
Na przyszłość poczytaj zanim zaczniesz: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

edytap3001
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2015, 19:42
Podziękował: 1 raz
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: edytap3001 »

Ok tak zrobię, dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

edytap3001
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2015, 19:42
Podziękował: 1 raz
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: edytap3001 »

Można do tego drugiego słodszego wina dodać jakieś owoce np. śliwki, wiśnie czy winogrona? Wiem, że nie będzie to już ryżowe ale te, które mam w baniaku nadal jest bardzo słodkie i nie czuć mocy %. Czy już totalna lipa z tego jest?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

A czy zrobiłaś jak proponowałem? Czy drugi nastaw podjął pracę? Jak to dokładnie robiłaś?
A dodać możesz wszystkiego. Będzie co zrobisz. Decyduje Twój smak.
Jak dla mnie, to zbyt się śpieszysz. Toż to dopiero tydzień minął.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

edytap3001
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2015, 19:42
Podziękował: 1 raz
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: edytap3001 »

Pierwsze wino zlałam i niecały osad dodałam to drugiego, teraz zaczęło bulgotać. No a te pierwsze chyba wcale nie pracuje ale w smaku jest ok.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Czyli jak na drożdże piekarnicze, osiągnęłaś całkiem dobry wynik.
Na cuda nie czekaj, do 18% nie dociągną.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Mam wątpliwości co do przebiegu fermentacji swojego "Pysznego Pięciopaka". Robię drugi raz na tym samym ryżu (o ile pamiętam, 1 kg). Dodałem 3,1 l przegotowanej wody, 1 kg cukru, słoik dżemu brzoskwiniowego 280g o zawartości cukru 35 g / 100 g produktu i drożdże aktywne Fermiwin. Nastawiłem to wino 7. listopada. Ostatnio fermentacja zwolniła (wczoraj zmierzyłem czas pomiędzy bulknięciami i wyszło ok. 3 min.) i nastaw zaczyna się klarować, ale cukromierz pokazuje ok. 13 BLG. W smaku lekko czuć ocet. Czy powinienem przeprowadzić restart albo jakiś inny zabieg?
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Chlniencie pisze: Dodałem 3,1 l przegotowanej wody,
Błąd, drożdże potrzebuję tlenu rozmnażania, a podgrzewanie odgazowuje płyny kompletnie. Dobrze, że to Fermiwin'y, a nie szlachetne. Powinny sobie poradzić.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: eldier »

A Fermiwiny to nie szlachetne? Czy chodziło Ci o to, że aktywne?
@Chlniencie
A w jakiej temp fermentujesz? Może mają za zimno, bo jak się już klarują to niezbyt dobrze. Z moich obliczeń wychodzi, że pięciopak ma około 8%, a wiec dość mało.
Ale jesteś pewny, że to ocet?
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Nie wiem za bardzo, w jakiej temperaturze fermentuję, ale butla stoi koło kaloryfera. Zmodyfikowałem trochę przepis znaleziony na stronie - nie wiem, czemu autor napisał, że wino wyjdzie mocne, skoro zasugerował użycie drożdży piekarskich i mniejszej ilości cukru. Alkohol oczywiście dobrze czuć, ale jest też coś takiego podobnego do octu, szczypiącego lekko w koniec języka. Zapach lekko trąci octem. We wcześniejszym etapie fermentacji był piękny, owocowy zapach, smak też dobry, a teraz się pogorszyły. Pleśni żadnej nie widziałem.
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Wczoraj trochę zamieszałem nastaw i przysunąłem go bliżej kaloryfera. Dzisiaj znowu bulka co niecałe 80 s.
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: eldier »

Bulkanie czy jak to tam się nazywa nie jest wyznacznikiem fermentacji!!! A co jeżeli zacznie bulkać w drugą stronę jak odsuniesz od kaloryfera? Oznacza to, że drożdże pobierają CO2 z powietrza i zamieniają go wraz z alkoholem na cukier?
Zmierz blg i wtedy możesz mówić czy pracuje czy nie.
Awatar użytkownika

Jeżosław
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 12 sie 2015, 11:45
Krótko o sobie: Jak to Jeż na pierwszy rzut oka szorstki i kłujący,
ale przy bliższym poznaniu całkiem sympatyczny ;)
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, śliwowica, wśniówka, orzechówka i dobre zimne piwo.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wielkopolska - kraina lasów i jezior "Małe Mazury"
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Jeżosław »

Chlniencie jak smakuje ci delikatnie octem, to już jest raczej po winie.
Z tego co napisałeś wcześniej nie dodałeś rodzynek, a to one moim zdaniem zawsze lekko podkręcają to wino.

Sam je dość często robię i to na drożdżach piekarskich jak w starym przepisie. Zawsze wychodzi pyszne i mocne. Nawet moja teściowa się nim zapijała choć zazwyczaj stroni od alkoholu ;)
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Oczywiście, że mierzę BLG - włożyłem pływak cukromierza do butli, żebym mógł robić pomiary szybko i bez odkręcania nakrętki (podobnie, jak autor podstrony o winie z koncentratu soku winogronowego). Ale żeby zauważyć jakieś zmiany BLG trzeba trochę poczekać.
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: inblue »

Chlniencie pisze:Nie wiem za bardzo, w jakiej temperaturze fermentuję, ale butla stoi koło kaloryfera.
Kolego, tak się nie robi.
Nastaw powinien fermentować w temperaturze ok. 18 °C
Nie wiadomo ile z tych drożdży jeszcze zipie, a ile stało się pożywką...
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Drożdże piekarskie są zapewne lepiej przystosowane do wysokich temperatur niż winne, ale nastaw nie jest zbyt ciepły - w dotyku butla jest raczej chłodna. Kaloryfery to grzejniki konwekcyjne i na dole jest dość chłodno, bo zimne powietrze ma większą gęstość.
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

eldier pisze:A Fermiwiny to nie szlachetne?
A no nie. :czytaj: :google: Poszukaj informacji, są dostępne.
Owszem, winiarskie, tej samej odmiany, ale nie wyselekcjonowane szlachetne.
eldier pisze:Bulkanie czy jak to tam się nazywa
Jest wiele określeń na to zjawisko, ale jeśli już się upieracie, to jedyną poprawną formą jest bulgotanie.
inblue pisze:Nastaw powinien fermentować w temperaturze ok. 18 °C
Nie wiadomo ile z tych drożdży jeszcze zipie, a ile stało się pożywką...
Drożdże winiarskie spokojnie wytrzymują 28oC i w tej temperaturze pracują najszybciej. Najlepszą jakość uzyskasz 14oC. Te 18o o których piszesz, to temperatura optymalna, kompromis pomiędzy tempem pracy, a jakością. Więcej informacji szukajcie sami, bo na forum było wielokrotnie o tym pisane.
Chlniencie pisze: Drożdże piekarskie są zapewne lepiej przystosowane do wysokich temperatur niż winne,
A skąd takie przekonanie? To ten sam gatunek Saccharomyces. :bezradny:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Przed chwilą sprawdziłem BLG, raczej się nie zmieniło od 15 XII - wciąż około 13. Nastaw wciąż jest mętny i chyba pracuje, ale bardzo wolno. Czy jest możliwe, że cukry zawarte w ryżu zostały przekształcone na alkohol i jego stężenie jest zbyt wysokie, żeby drożdże mogły pracować? Albo że ryż wchłonął część wody, zwiększając stężenie alkoholu i cukru? :) A może powinienem zlać/ściągnąć wino znad osadu?
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Jeżosław
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 12 sie 2015, 11:45
Krótko o sobie: Jak to Jeż na pierwszy rzut oka szorstki i kłujący,
ale przy bliższym poznaniu całkiem sympatyczny ;)
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, śliwowica, wśniówka, orzechówka i dobre zimne piwo.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wielkopolska - kraina lasów i jezior "Małe Mazury"
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Jeżosław »

Chlniencie, a ile czasu minęło od zalania balonu? Jak 15 dni to powinieneś ściągnąć z nad osadu i odstawić żeby sobie dofermentowało. Tak jak w przepisie nie inaczej.
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Dzięki, że mi przypomniałeś:) Kupię dzisiaj wężyk i obciągnę. Ale czy wtedy fermentacja jeszcze bardziej nie zwolni?
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Jeżosław
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 12 sie 2015, 11:45
Krótko o sobie: Jak to Jeż na pierwszy rzut oka szorstki i kłujący,
ale przy bliższym poznaniu całkiem sympatyczny ;)
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, śliwowica, wśniówka, orzechówka i dobre zimne piwo.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wielkopolska - kraina lasów i jezior "Małe Mazury"
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Jeżosław »

Oczywiście, że zwolni, ale tak ma być. Na spokojnie sobie dofermentuje.
Zaobserwowałem u siebie, że później po leżakowaniu w butelkach i wyklarowaniu do końca, bo pojawiło się jeszcze ciut osadu na dnie butelki, wino zrobiło się jeszcze mocniejsze, niż w momencie zakończenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Już ściągnąłem, ale do drugiej butli przedostało się trochę osadu, który niezbyt się dało oddzielić (nawet na początku ściągania). Będę musiał pewnie pozbyć się go przy następnym obciągu, jak opadnie na dno. Smak i zapach poprawiły się od ostatniego razu, kiedy próbowałem. Wskazanie cukromierza WZROSŁO do 15 BLG.
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: rozrywek »

Czegoś nie rozumiem. Proste, nawet najprostsze wino z ryżu. Przecież my to robiliśmy jak byliśmy dzieciakami. A nie było neta, forum, porad oraz dobrych zaleceń. naprawdę nie można się chociaż troszkę wysilić? Na posrebrzanym talerzu wszystko trzeba podać?

Nie obrażając nikogo, ale tracimy sens. Tracimy chęć poznania, chęć rozwoju. Zwyczajnie na czerwonym świetle walimy na łatwiznę.

A jakby tak robiły wszystkie szanujące się destylarnie, to wielcy tego świata pijali by takie szczyny że szok.

Na szczęście tutaj jak zauważyłem jest wiele osób które przywiązują do tego wagę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Nie wiem, co ten komentarz miał wnieść do dyskusji. Jeśli ktoś chce mieć wszystko gotowe, to idzie do monopolowego, a nie robi sam wina i już na pewno nie próbuje się dowiedzieć, jak zrobić to dobrze.
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Dzisiaj cukromierz wskazuje prawie 14 BLG, nastaw (już po obciągu) jest dość mętny, ale ma w miarę dobry smak. W rurce nie ma już pęcherzyków. Czy nie powinienem przeprowadzić restartu? Z moich obliczeń wynika, że nastaw ma jakieś 11%, więc mam wątpliwości, czy przy tym tempie fermentacji nie zepsuje się przed jej zakończeniem.

Zrobiłem już MD na Bayanusach aktywnych, rozpuszczonych w wodzie zmieszanej mniej więcej pół na pół ze swoim winem, pieni się :)
Po około 45 minutach wlałem MD do nastawu. Bulka co 20 s :)
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Niestety fermentacja znowu zwolniła, bulka bardzo rzadko, może nawet raz na kilka godzin. BLG utrzymuje się na poziomie ok. 13. Ale to i tak lepiej, niż przed restartem, kiedy wydzielanie dwutlenku węgla praktycznie ustało i woda po obu stronach rurki była cały czas na tym samym poziomie. Czy powinienem mieszać co jakiś czas nastaw, czy zostawić go w spokoju?
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Kamal »

Zamięszaj nastaw, ale unieś delikatnie balon i pokręć nim. Nastaw powinien pobulgotać trochę szybciej, ale i tak później zwolni. Sprawdzaj Blg co jakiś czas, może drożdże powoli dobiją do niższego poziomu cukru. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Odkąd przeprowadziłem restart, BLG praktycznie się nie zmieniło (po drodze były tylko drobne wahania w obie strony), wciąż jest ok. 13, jednak od tamtego czasu fermentacja jest i tak dużo bardziej intensywna - bulka co kilka minut. Ale najważniejsze, że nastaw zaczął się klarować. W zeszłym tygodniu próbowałem go i jest dość mocny (pomimo, że podobno wina ryżowe są delikatne w smaku pomimo niekiedy dużego %). Czy w przypadku takiego trunku zastosowanie alkoholomierza kapilarnego dałoby w miarę dokładny wynik? Oczywiście użyłbym go po całkowitym sklarowaniu. Według moich obliczeń i wskazań cukromierza wino winno mieć teraz ok. 11 % (choć planowałem na jakieś 18), ale w tych obliczeniach uwzględniłem tylko wodę i cukier (również ten zawarty w dżemie, jednak stanowi on niewielką część), a przecież ryż też mógł coś wydzielić (np. alkohol z poprzedniej fermentacji).
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Chlniencie pisze: Czy w przypadku takiego trunku zastosowanie alkoholomierza kapilarnego dałoby w miarę dokładny wynik?
Niestety nie. Taki alkoholomierz nadaje się wyłącznie do win wytrawnych (bez cukru), a i tam pomiar jest wyłącznie orientacyjny.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7330
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: radius »

Prawda :ok:
Przed laty kupiłem taki i jak szybko go kupiłem, tak szybko wylądował na dnie szuflady. Leży sobie tam biedaczek do dzisiaj i czasem z sentymentem spoglądam na niego, przypominając sobie moje "początki" :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Moje wino ciągle pracuje, ale strasznie wolno. Dopiero 11 BLG. Co robić? :(
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Nic.
A może konkretniej odpowiem: czekać.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Anubis »

Właśnie zabutelkowałem rocznego vermouth'a , ktoś kiedyś pisał że to wino jest najsmaczniejsze gdy ma mniej niż rok i chyba się z tym zgadzam, próbowałem je gdy miało ok 7 miesięcy i teraz. W tedy było bardziej złożone, można było wyczuć większość przypraw w tym przyjemny lekko goryczkowaty rozmaryn teraz wino jest gładkie, mniej słodkie, bardziej kwaskowate i czuć mocniej goździki, jest dobre ale świeże było lepsze :) ciekawe jak zmieni się bukiet w miarę leżakowania.

anderan
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 18 lut 2016, 22:32
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: anderan »

Witam Szanownych Forumowiczów!

Jako,że jest to mój pierwszy post, witam i pozdrawiam raz jeszcze.
Jak do tej pory problemy jakie napotykałem, były poruszane na forum wiec wyszukiwałem i już.

A teraz hmm. Więc tak od jakiegoś już czasu robię wino z ryżu zawsze te same ilości, składniki i ostatnie nastawiłem 28/06 i zmieniło kolor na herbaciany, a zawsze było jasne (białe).
Co może być tego przyczyną?? Czytałem, że jak się dodaje owoce, ale ja nie dodawałem.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 cze 2016, 06:43 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”