Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 14:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Prośba o sprawdzenie projektu głowicy typu "abratek"
PostPostNapisane: wtorek, 17 sty 2012, 16:59 
Tematy: 4
Witam Szanowne Grono Kapaczy !

Po kilku tygodniach rektyfikowania tego zacnego forum, udało mi się w końcu naszkicować głowicę typu "abratek" Wymiary starałem się dopasować do długości skraplacza, którego zakupiłem wcześniej. Skraplacz jest usytuowany jak najbliżej tamki ale tak aby nie moczył się w jeziorku.

Mam już wszystkie potrzebne materiały za wyjątkiem kega i wypełnienia. Kega planuję 50l a na wypełnienie póki co zmywaki. Grzanie gazem 7,5kw

Spawacz już się nie może doczekać :D
Dlatego bardzo proszę doświadczonych kolegów konstruktorów o zerknięcie na szkic.

Pozdrawiam
Summa

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremWskaźnik zawartości alkoholu z termometrem
Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł  
Promocja: 9,99 zł
Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
 Tytuł: Re: Prośba o sprawdzenie projektu głowicy typu "abratek"
PostPostNapisane: wtorek, 17 sty 2012, 17:24 
Tematy: 51
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Wygląda prawidłowo. Gdybyś ją pochylił do 15 stopni, to zmniejszysz jeziorko. I rurkę spustową wspawaj mozliwie blisko tamki.
Tak swoja drogą, to jeziorko mozna zmniejszyć, jak się wrzuci tam pod tamke jakiś wypełniacz np. w postaci szklanych, czy ceramicznych koralików, oczywiście takich, żeby nie wpadły do rurki ani nie zatkały odpływu, więc lepiej nie używać koralików o kształtach okrągłych. Może jakieś sześciany z teflonu?
Przyszło mi to do głowy, jak pisałeś o niemoczeniu skraplacza w jeziorku. I lepiej tego nie robić, bo skraplacz ma chłodzić pary a nie ciecz w jeziorku, słusznie.
Tak naprawdę, to klu tego projektu (Aabratek) leży w tym, żeby jeziorko, podchodząc pod wylew refluksowy, zalewało całkowicie wlot króćca odbiorczego i miało mozliwie małą objętość. To wszystko.
Objętość mozna zmniejszyć dodatkowo wspomnianym wypełniaczem.
Aha, pod gniazdem termometru a nad kołnierzem głowicy wspawaj nypel o śrenicy 1 cal. Może Ci się przydać w przyszłości do VM, kosztuje grosze a zaślepić zawsze można.
I dodaj jeszcze gniazdo na termometr tak z 5 cm poniżej górnej granicy wypełnienia. Z mojego (skromnego, 1-na rektyfikacja w tym układzie) doświadczenia wynika, że może być BARDZO przydatny. Bo u mnie 2 termometry pracują, ten w wypełnieniu i na górze wypełnienia (oczywiscie mam też termometry w głowicy i na wlocie kolumny nad kegiem). W czasie procesu na obu jest identyczna temperatura. Pod koniec na tym dolnym zaczyna iść w górę, na górnym jeszcze przez dobre 5 minut stoi. Przez te 5 minut dalej odbierasz "serce" i masz czas na przygotowanie sie do odbioru pogonów. Bardzo miła rzecz. Praca na termometrze głowicowym jest trudna i nie zostawia ani sekundy czasu na reakcję w razie czego.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: środa, 18 sty 2012, 07:30 
Tematy: 2
No proszę jak to koledze się zmieniają przekonania w zależności komu pisze. Wczoraj zachwalał doskonałość termometru w głowicy. Termometr powinien być w głowicy do odbioru przedgonów i ogólnej informacji, a także w wypełnieniu między 2/3, a 3/4 wysokości kolumny i w oparciu o niego prowadzony proces rektyfikacji. Gniazda pod termometry robił bym z nypli 1/4" bo można je wykorzystać zarówno do cienkich 3mm czujników od tablicowych, jak i do grubych 6mmod dokładniejszych termometrów., Dziś jak spawasz to jest wszystko jedno
Nypel na VM a i owszem, ale 3/4" przy tej średnicy rury wysokość głowicy zwiększył bym do 150mm i nad połączeniem z kolumną wspawał nypel 1/4" dla podłączenia RLM i np mycia kolumny. Na odbiorze zastosował taki sam nypel tylko wspawany pod kątem tak by można wkręcić trójnik. Jestem fanem systemu inżyniera inaczej zwanego RLM bo zmniejsza jeziorko do minimum i pozwala ustawić stały refluks na 75% procesu.

PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 09:25 
Jestem! Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale z powodu awarii światłowodu, połowa Podhala nie miała internetu przez ostatnie 24h :bardzo_zly:

Bardzo dziękuję za wszystkie cenne uwagi. Zapomniałem jednak napisać, że będzie to sprzęt grupowy z którego będą korzystać osoby mniej doświadczone. Dlatego nie będzie odbioru VM, patentów inżyniera, elektrozaworów, sterowników, itp.
Stawiam na prostotę konstrukcji i nieskomplikowaną obsługę.

Ilość termometrów chciałbym ograniczyć do niezbędnego minimum czyli 3 szt. Jeden na pewno będzie w kegu, ale taki zwykły tarczowy od CO i jeszcze maksymalnie 2 tablicowe na kolumnie. Teraz pytanie czy zamocować obydwa w wypełnieniu czy jeden na głowicy a drugi 2/3 wysokości wypełnienia. Z tego co czytam to ten na głowicy to najmniej się przydaje... Mogę zrobić 3 gniazda i próbować gdzie lepiej mierzyć...
pokrec napisał(a):
Gdybyś ją pochylił do 15 stopni, to zmniejszysz jeziorko. I rurkę spustową wspawaj mozliwie blisko tamki.

pokrec napisał(a):
skraplacz ma chłodzić pary a nie ciecz w jeziorku, słusznie.
Tak naprawdę, to klu tego projektu (Aabratek) leży w tym, żeby jeziorko, podchodząc pod wylew refluksowy, zalewało całkowicie wlot króćca odbiorczego i miało możliwie małą objętość.

Zasugerowany tymi uwagami narysowałem jeszcze jeden projekt głowicy z naciskiem na minimalne jeziorko odseparowane od skraplacza oraz niewielką wysokość całej głowicy. Wymaga tylko jednego cięcia/spawania więcej. Bardzo proszę rzucić okiem, czy ma to sens (?)

PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 10:30 
Tematy: 19
Bardzo fajny patent z tym jeziorkiem, ale spawacz nie będzie zadowolony jak to dostanie. Kłopotliwe w wykonaniu więc czasochłonne.

Kula

gg: 2349331

PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 10:40 
Tematy: 51
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Kula, spawacz po prostu podniesie cenę o te 30 - 50 zł i zrobi. To jest tylko jedno cięcie i spawanie pod kątem więcej.
Można to zrobić też inaczej - wmontowac tamkę na pionowej części głowicy Aabratka, podobnie, jak w dolnej połowie głowicy Bokakoba. I tak skrzyżować obie głowice.
Tylko, żeby wylewająca się z pochyłej części flegma się nie wychlapywała ponad tamką, to może trzeba by wspawać jeszcze jedną tamkę / przegrodę kierunkującą flegmę prosto do jeziorka. jak na załaczonym obrazku.
Ale jest lepszy i prostszy sposób.
Już kiedys tu pisałem, na sąsiednim forum też, że jeziorko w Aabratku mozna zmniejszyć w bardzo prosty sposób: wrzucając pod tamkę kilka kostek z teflonu. Takich, żeby nie zatkały żadnej z rurek, ale żeby wypełniały przestrzeń. Wtedy redukcja o kilkadziesiąt procent jest mozliwa. Ja mam głowicę pochylona o 15 stopni i jeziorko wyszło o pojemności kilkunastu ml. W przypadku kega 30 l (i wiekszych) to nie jest problem, a tanim kosztem mozna je jeszcze zredukować.
Gdyby z teflonu wyciąć jakąś kształtkę pasującą z grubsza do kształtu aparatury w tamtym miejscu (z przewidzianymi kanałami na odpływy), to mozna by prawdopodobnie zejśc do kilku ml.

A termometry - bardzo dobrze, zrób gniazdo na głowicy, w 2/3 - 3/4 wypełnienia i na szczycie wypełnienia oraz termometr w kegu. Mi najlepiej sie pracuje obserwując róznicę temperatur między termometrami w wypełnieniu i na jego szczycie (tak o zmywak poniżej szczytu de facto). Termometr w głowicy dla mnie właściwie jest sobie a muzom. Kosztował mnie może z 5 zł extra, to dołożyłem. Jak dolna temperatura podskoczy o 0,2 stopnia, to przygotuj sie do odbioru pogonów. W momencie, kiedy górna temperatura podskoczy o 0,1 - 0,2 stopnia - odbierasz pogony.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 14:31 
Tematy: 2
Termometr w głowicy jest potrzebny bo widzisz co leci im dokładniejszy to widzisz lepiej jak zagęszczają się np przedgony. Jeśli jesteś miłośnikiem bimbru-Brendy to wystarczy ale jeśli chciał byś dostać wyrób nie śmierdzący to zalecał bym umieścić drugi w 3/4 wysokości przy zmywakach i w 40-50cm od dołu przy sprężynkach. Z głowicą nie kombinuj, chyba że sam spawasz i chcesz mieć oryginalny sprzęt, ale mimo wszystko lepiej zainwestować w sprężynki na wypełnieniu.

PostPostNapisane: piątek, 20 sty 2012, 09:17 
Dziękuje za wszystkie uwagi. Jutro biorę się za cięcie rury.. Mam nadzieję wkrótce pochwalić się gotowym instrumentem. Pozdrawiam!

PostPostNapisane: niedziela, 5 lut 2012, 00:32 
Może Koledzy Brzydal i pokrec mi pomogą.
Skłaniam się ku rozwiązaniu inżyniera z zewnętrznym refluksem i zaworkiem precyzyjnym + trójnik + dodatkowy nypel na powrót.
Sam nypel będący odbiorem jeziorka chcę zamontować jak najbliżej tamki, aby minimalizować jeziorko.
Teraz pytanie: w takim rozwiązaniu chyba nie ma już potrzeby montowania rurki powrotu refluksu wystającej z tamki?
Refluks będzie powracał poprzez nypel powrotu, na środek wypełnienia.
Osobiście nie widzę potrzeby dublowania rurek powrotu (jednej z tamki, a drugiej z dodatkowego nypla), ale może się mylę.

PostPostNapisane: niedziela, 5 lut 2012, 10:46 
Tematy: 19
@gizmek
Układ inżyniera jest bardzo fajny, polecam.
Ja w swojej głowicy zostawiłem przelew przez tamkę. Tym sposobem mam kolumnę dwusystemową.
Jest jeszcze jeden plus pozostawienia rurki przelewowej w tamce. Jeśli będziesz chciał założyć E-ARC na układzie inżyniera, to wtedy się przyda dodatkowy przelew na tamce.

Kula

gg: 2349331

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1