Tytuł: Re: Prośba o sprawdzenie projektu głowicy typu "abratek"
Napisane: niedziela, 5 lut 2012, 10:49
Gizmek, nie mylisz się. Jeśli chcesz system Inzyniera jako taki, to nie potrzebujesz tej rurki w tamce. I nawet, jak będziesz chciał zrobić system stałego odbioru, to na refluksie zewnętrznym go też zrobisz bez problemów. Tylko, że nie będziesz miał mozliwości zabawy na refluksie wewnętrznym, dzieki któremu flegma wracająca na wypełnienie ma nieco wyższą temperaturę (nie chłodzi się w rurkach na zewnątrz), co jest korzystne dla procesu - flegma powracająca na wypełnienie powinna być jak najbliżej swojej temp. wrzenia. Wspawanie w tamkę rurki też nie zaszkodzi, a może Ci sie przydać, jak będziesz chciał po prostu Aabratka, który jest odmianą systemu stałego odbioru (system Inzyniera jest systemem stałego refluksu). To zalezy wyłącznie od Ciebie, czy wspawasz tą rurkę, czy nie. Po złożeniu kolumny jej ewentualne wspawanie nie bedzie mozliwe bez jej rozcinania. Moja rada jest też taka, żeby głowicę Aabratka pochylić o jakieś 15 stopni (zamiast zwyczajowych 5-10), bo to zmniejsza jeziorko a tylko nieznacznie "zabiera" wysokość. Dobrze oczywiście myślisz o wspawaniu króćca odbioru jak najbliżej tamki. Można objętość jeziorka (w przypadku Aabratka) zmniejszyć wypełniając je czymkolwiek, jak pisałem wczesniej. Oczywiście, w przypadku systemu Inżyniera nie ma praktycznie problemu wielkości jeziorka, bo ono tworzy się nad zaworkiem, w trójniku. Moim zdaniem głowica Aabratka jest chyba najuniwersalniejsza głowicą, jaką sobie moge wyobrazić. Po wspawaniu w nia jeszcze króćca powrotu refluksu zewnętrznego mozna z niej zrobić praktycznie każdy system refluksu tylko przez proste przekładanie wężyków i zaworków.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Napisane: niedziela, 5 lut 2012, 15:04
Dziękuję za odpowiedzi. Jedyny powód dla montażu rurki przelewu w tamce (w przypadku chęci okresowego/zamiennego stosowania rozwiązania inżyniera) widzę taki, aby flegma się nie wychładzała. O ile jednak może spaść temperatura na powrocie zewnętrznym? Chyba nie będzie to zbyt wiele. Zakładając oczywiście, że prowadzimy proces w ogrzewanym pomieszczeniu. Kula, czy przy E-ARC przyda się dodatkowy przelew, jeszcze nie rozgryzłem tego. Poza tym planuję grzanie gazem i tu automatyka raczej odpada. Pokrec, ale przecież właściwie stosując system inżyniera tzn króciec odbioru +trójnik +zaworek i zamieniając miejscami wężyki odbioru i refluksu uzyskujemy stały refluks lub stały odbiór, bez przestawiania trójnika czy zaworka. Ważne jest, aby trójnik połączony z zaworkiem ustawione były pionowo, dla uzyskania wymaganego słupa cieczy. Ułatwi to i uczyni powtarzalną regulację zaworkiem precyzyjnym. Pion ten łatwo uzyskać w głowicach wykorzystujących kolanko i różnicę średnic rur. Ja natomiast będę miał głowicę z rury o jednej średnicy, przeciętej pod odpowiednim kątem. I tu, chcąc mieć jak najmniejsze jeziorko, będę musiał wspawać najpierw króciec (najkrótszy jaki będzie możliwy) pod kątem i dopiero dalej odgięty do pionu. Dalej już normalnie trójnik +zaworek. Jestem na razie tylko teoretykiem, ale po uważnym śledzeniu tego i innego forum, uważam, że system inżyniera jest bardzo dobrym, uniwersalnym rozwiązaniem zwłaszcza dla Aabratka jak i chyba też dla Bokakoba (bez systemu VM). I mam dziwne przeczucie, że rozwiązanie inżyniera na pionowej głowicy Bokakoba z półkami dałoby większą wydajność niż na Aabratku. Uprzedzam komentarze: nad dodaniem systemu VM zastanawiałem się i już miałem wszystko rozrysowane dla wykonawcy, ale zniechęciło mnie opisywane dłuższe prowadzenie procesu, zwłaszcza w przypadku braku E-ARC. Istnieje jedno zagrożenie konstrukcyjne (w/g mnie) gdy pozostawimy rurkę powrotu w tamce i dodatkowo wstawimy rurkę refluksu zewnętrznego: obie te rurki nie mogą na siebie nachodzić. I najlepiej aby rurka z tamki była przedłużona aż do rurki ref.zewn. i ich otwory były obok siebie. Oczywiście wtedy żadna z nich nie będzie celować idealnie w środek wypełnienia, ale przy większych średnicach rur kolumny nie powinno to stanowić problemu. Pozdrawiam.
Napisane: środa, 28 mar 2012, 21:20
Uff ! Trochę zeszło ale... 100% sukces !!! Kolumna została wykonana dokładnie wg. projektu z czwartego postu w tym temacie ! Działa absolutnie baz zarzutu !
Już jeden koncert odegrany !!! oto efekty:
[troszkę kiepskie foty]
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ + Owoc Żywota Twojego Je Zus +
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości