Prośba o ocenę sprzętu

Temat dla tych, którzy chcą zbudować, bądź zakupić, kompletne urządzenia.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Post autor: gadaka »

Spójrz na to zdjęcie zapożyczone od Kuli: http://stalowkasklep.pl/images/KA-60P31_1.JPG
Patrząc od kega masz: katalizator, port temometru na 10 półce, zaworek od OLM (ten z eltrozaworem) oraz zaworek LM.
koncentraty wina

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Czyli poprawiając się wygląda to tak ?

LM (Liquid management) - Jest to odbiór destylatu a raczej chyba rektyfikatu na szczycie kolumny w fazie ciekłej z "jeziorka" i jest trochę zanieczyszczony przez frakcje lekkie. Sterowanie rektyfikacją za pomocą iglicowego zaworu (1/4 do 3/4). Jakość produktu na poziomie VM. Prostsza budowa niż VM.

OLM ( *obniżony* Liquid management) - Jest to odbiór w fazie ciekłej na wysokości 20 cm pod LM/VM z "jeziorka" dzięki czemu ma mniej zanieczyszczeń z frakcji lekkich, które odparowują z jeziorka a po drugie jest ich tam ogólnie mniej bo są lżejsze i są wyżej. Sterowanie rektyfikacją za pomocą iglicowego zaworu. Jakość trunku na poziomie OVM.

VM (Volatile management) - mój domysł rozwinięcia skrótu - Jest to odbiór produktu ze szczytu kolumny w fazie lotnej, który musi przejść przez chłodnicę (Liebiega) aby się skroplił. Odbiór na szczycie kolumny powoduje większe zanieczyszczenie lekkimi frakcjami niż przy odbiorze obniżonym. Prosta budowa w kolumnie ale musi być dodatkowo chłodnica. Sterowanie zaworem kulowym. Korzyści względem LM chyba brak a musi być dodatkowa chłodnica.

OVM (*obniżony* Volatile management) - Jest to odbiór produktu z kolumny na wysokości 20 cm pod VM/LM w fazie lotnej, który musi przejść przez chłodnicę (Liebiega) aby się skroplił. Ponieważ produkt jest odbierany niżej niż w VM ma mniej zanieczyszczeń ponieważ lżejsze frakcje są na szczycie kolumny. Prostsza budowa w kolumnie od OLM ale musi być dodatkowo chłodnica. Sterowanie zaworem kulowym. Jakość trunku porównywalna z OLM.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: herbata666 »

Po pierwsze jak do spirytusu to zamiast termometru w głowicy który jest zbędny, zamiana na termometr na 10 półce, dodatkowo zamiast termometru tarczowego, termometr taki sam jak na 10 półce (na pewno Jarek Ci zamieni po kosztach), reszta ok, wlać-grzać-destylować.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: aronia »

Piotrek / herbta666 Ty również nie czytasz od początku:
robert26011988 pisze:Jestem tu ponieważ poszukuję sprzętu zarówno do wysokoprocentowych trunków (95%) jak i słabszych smakowych (~50%).
A co do rozwinięcia skrótów kolego robert26011988 to tutaj masz ciekawy temat: http://alkohole-domowe.com/forum/cm-lm- ... t2945.html który na pewno Ci co nieco wyjaśni.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Doody »

Tym zaworkiem LM można odbierać nie tylko rektyfikat ale przy pełnym otwarciu - destylat w trybie pot still. Aabratek to dość uniwersalne urządzenie ;)
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Doody pisze:Tym zaworkiem LM można odbierać nie tylko rektyfikat ale przy pełnym otwarciu - destylat w trybie pot still. Aabratek to dość uniwersalne urządzenie ;)
Ale bez zdejmowania kolumny? I z pozostałych wyjść czyli olm, ovm, vm też idzie destylat smakowy przy pełnym otwarciu? I jak to wygląda smakowo w porównaniu do klasycznego pot still?
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: herbata666 »

Zmęczenie materiału, tak to jest jak się pracuje do 3 w nocy, dzięki Pawle za spostrzeżenie, czyli dokładnie tak jak mówisz do smakówek musi być term. na głowicy.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: aronia »

Musi albo i nie :D Sam wolę jak jest i nie trzeba schładzać i mierzyć % tylko rzut oka na wykres rybki i wszystko wiadomo :D ale jak ma być tanio to zawsze można kierować się tylko organoleptyką lub alkoholomierzem(ale przy LM konieczne schładzanie)przy smakówkach i termometr w głowicy niepotrzebny.

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Czyli musi być kolumna do smakówek czy nie bo nikt nie odpowiedział jednoznacznie ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Doody »

Kolumna podczas destylacji w opcji pot still (w pełni otwarty zaworek LM) pracuje jak deflegmator poprawiając jakość otrzymanego destylatu, ale go nie rektyfikuje czyli związki smakowo- aromatycznie przechodzą do destylatu. Termometr w głowicy jest potrzebny aby wiedzieć jaka moc destylatu jest odbierana.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Doody pisze:Kolumna podczas destylacji w opcji pot still (w pełni otwarty zaworek LM) pracuje jak deflegmator poprawiając jakość otrzymanego destylatu, ale go nie rektyfikuje czyli związki smakowo- aromatycznie przechodzą do destylatu. Termometr w głowicy jest potrzebny aby wiedzieć jaka moc destylatu jest odbierana.
A wiesz może jaki jest smak takiego destylatu (jednokrotna destylacja) w porównaniu do destylatu ze zwykłego pot stilla (dwukrotna destylacja) ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Doody »

Destylację w trybie pot still na aabratku również przeprowadzamy co najmniej dwukrotnie dwukrotnie. Pierwszy raz można sobie pozwolić na odpęd wszystkiego jak leci bez podziału na frakcje. Drugi raz długo stabilizujemy kolumnę, odbieramy przedgon (kropelkowo) przy działającym refluksie, następnie gdy destylat wg nas jest już ok, otwieramy zaworek na maksa i odbieramy destylat do mocy około 50%. Ja odbieram do temperatury 94,3 na głowicy. Jaki ma smak? Destylat smakowy zawsze musi dojrzeć (moim zdaniem) i bezpośrednio po uzyskaniu jest taki sobie a czasami (jak w przypadku whisky) niepijalny. Dopiero dojrzewanie (starzenie) ze szczapami dębowymi w szkle lub (lepiej) w beczce dębowej daje szlachetniejszy trunek.
Pozdrawiam
Darek

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: marcek10 »

Destylujesz z wypełnieniem czy raczej na pustej rurze?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Pretender »

A tutaj nie zgodzę się z kolegą. Nie jestem zwolennikiem zbytniego oczyszczania, ja gonie tylko raz. Powolny i dokładny odbiór przedgonu, niezbyt duża prędkość odbioru serca. Każdy sam powinien dojść do tego, ile razy goni.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Doody »

Ja destyluję na pełnej kolumnie. Też kiedyś destylowałem tylko raz, ale stwierdziłem, że przy pełnym pot stiilu przechodzi wystarczająca ilość aromatów i smaków podczas drugiej destylacji, a łagodność trunku, i jego o wiele szybsze "układanie się" podczas starzenia jest nieporównywalne z trunkami po pojedynczej destylacji. Może gdybym starzył trunki wiele lat zmieniłbym zdanie. Moje smakówki stoją na dębie zazwyczaj nie dłużej niż 6 miesięcy (za wyjątkiem kilku). Tak więc w moim przypadku destylacja podwójna jest obowiązkowa. ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 mar 2017, 12:34 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

tacim
30
Posty: 44
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 21:03
Krótko o sobie: Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
Ulubiony Alkohol: wsio
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: tacim »

Jak robisz cytynówki i inne wynalazki to wg mnie styka jeden raz.
"Każdy alkohol jest bardzo dobry z wyjątkiem denaturatu który jest dobry " -Mój rower .

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

A czy z obniżonych odbiorów bocznych OVM/OLM też można odbierać smakówkę na pełnym otwarciu? O rektyfikacji już sporo wiem z poniższego tematu, ale brakuje mi wiedzy o smakówkach.
http://alkohole-domowe.com/forum/post80990.html#p80990
Awatar użytkownika

tacim
30
Posty: 44
Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 21:03
Krótko o sobie: Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
Ulubiony Alkohol: wsio
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: tacim »

Nie wiem jak samkówki, ale na aabratku przy cukrówce jak za mocno odkręcisz zawór i będzie za szybki odbiór to moja kolumna zaczyna szaleć. Jak przeczytasz art Lesgo gdzie jest wszystko krok po kroku to odbiór jest średnio na 1/4 mocy .
http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... t9284.html całośc wydaję się dośc obszerna lecz jak zrobisz wydruk i zanaczysz 5 -6 najwazniejszysz rzeczy to możesz atakować temat.
"Każdy alkohol jest bardzo dobry z wyjątkiem denaturatu który jest dobry " -Mój rower .

Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Ten temat już czytałem o czym pisałem wyżej. Jednak brakuje mi wiedzy o produkcji smakówek na aabratku... Może podrzuci ktoś podobny temat do powyższego tylko o smakówkach?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Doody »

Robercie,
Wszystko zostało już napisane, nawet w tym temacie. Przeczytaj jeszcze raz ten temat, pisze wszystko o smakówkach na aabratku.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Doody pisze:Robercie,
Wszystko zostało już napisane, nawet w tym temacie. Przeczytaj jeszcze raz ten temat, pisze wszystko o smakówkach na aabratku.
Jest napisane o smakówkach na wyjściu LM a ja teraz pytam czy na obniżonym odbiorze OLM lub OVM jest też taka możliwość?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: lesgo58 »

robert26011988 pisze:...Może podrzuci ktoś podobny temat do powyższego tylko o smakówkach?
Zajrzyj do Top listy w słupku Ocena tematów zwróć uwagę na 5 temat od góry. Może zaspokoi twoją ciekawość?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Witam ponownie.
W związku z tym, że zaczynam "negocjacje" ze sprzedawcą poprosiłem go również o opinie co wybrać OLM czy OVM i otrzymałem taką odpowiedz:
"OLM i OVM w tej samej cenie +150zł
Ja uważam że OVM lepiej pracuje, do tego destylat jest dobrze schłodzony,
Jeden odbiór LM mamy już pod głowicą więc po co drugi LM niżej w kolumnie, nie wiem:)"

Jak wy uważacie ? Kolega @gadaka piszący w moim poście wyżej twierdzi, że lepszy jest OLM a jak reszta ?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Zygmunt »

Jak sprzedawca nie wie po co jest obniżony odbiór, to zmień sprzedawcę;)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

daniel86
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwie 2016, 16:31
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: daniel86 »

Większość stawia na OLM.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Doody »

Zdecydowanie OLM :punk:
Pozdrawiam
Darek

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: marcek10 »

Myślę, że powinieneś teraz posłuchać rady Zygmunta "jak sprzedawca nie wie po co jest obniżony odbiór" Jak się coś buduje,robi to wypada wiedzieć co i do czego służy a także jak powinno być skonstruowane żeby działało prawidłowo :scratch: A to czy lepszy ten czy drugi to nie wiem bo używam OVM . Ktoś na forum porównywał wyniki obu systemów i raczej wielkich różnic nie było. Chodzi mi o wynik psoty a nie samą budowę systemu bo ta jest znacząco inna. Podeślijcie może link do tematu.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Doody »

Właśnie kolega Lesgo58 opisywał oba systemy i wykazywał wyższość OLM-a w związku z możliwością otrzymania lepszej jakości serca. Nie twierdził, że OVM jest zły (na nim też można uzyskać bardzo wysoka jakość), tylko że OLM jest łatwiejszy do "okiełznania" nawet przez mniej doświadczonych psotników, a OVM wymaga pewnej "wirtłozerii" i bardziej restrykcyjnego przestrzegania zasad aby uzyskać tę samą jakość.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 mar 2017, 14:59 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: aronia »

Jeżeli chodzi o bezpośrednie porównanie OLM i OVM na jednej kolumnie podczas tego samego procesu to znajduje się w zestawieniu tutaj(i 2 strony wcześniej w tym samym temacie): http://alkohole-domowe.com/forum/sprawd ... 2-175.html - różnica owszem jest na korzyść OLM-a. Tylko ilu z nas te 0,004 g/l po 1 razie robi różnicę jeżeli spora część robi metodą 2 albo 2,5.
Doody - okiełznanie :ok: w obu systemach ustawiasz właściwą prędkość odbioru i jazda :D Przy OVM masz trochę więcej wężyków od wody co czasem komplikuje manewrowanie sprzętem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 mar 2017, 15:27 przez aronia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: Doody »

Dzięki aronia poprawiłem ;)
Pozdrawiam
Darek

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: gadaka »

@robert26011988
Zygmunt dobrze radzi :)

Zdradzisz który to sprzedawca? Ku przestrodze innych, bo:
marcek10 pisze:Jak się coś buduje,robi to wypada wiedzieć co i do czego służy a także jak powinno być skonstruowane żeby działało prawidłowo

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

Sprzęcik zamówiony u innego sprzedawcy czyli u Franzmastera.
KEG 50L
4 termometry zintegrowane w jednym urządzeniu z możliwością rozbudowy o kolejne dwa i o regulator mocy i automatyczne wyłączanie
Katalizator
kolumna z wypełnieniem sprężynkami pryzmatycznymi nierdzewnymi
No i oczywiście OLM
dwa nastawy zrobione :)
sprzęt 5 kwietnia u mnie a pierwsza psota prawdopodobnie 9 kwietnia :)
Następny nastaw będzie na glukozie - 90zł za worek 25kg to chyba dobra cena ?

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

gadaka pisze:@robert26011988
Zygmunt dobrze radzi :)

Zdradzisz który to sprzedawca? Ku przestrodze innych, bo:
marcek10 pisze:Jak się coś buduje,robi to wypada wiedzieć co i do czego służy a także jak powinno być skonstruowane żeby działało prawidłowo
Nie będę robił komuś antyreklamy - myślę, że nie byłoby to w porządku.
Powiem tylko, że nie jest to Franzmaster, którego polecam za świetną obsługę, fachowe doradztwo i dobrą cenę, którą wynegocjowałem.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: gadaka »

Glukoza którego producenta?

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

gadaka pisze:Glukoza którego producenta?
Glukoza firmy Pepees S.A.
http://allegro.pl/glukoza-polska-25kg-p ... 52399.html

Warto kupić?

forma
300
Posty: 314
Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: forma »

Drogo nie kupuj,sprawdz cenę w aabratku .....
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: radius »

@forma, zauważ, że wysyłka jest gratis przy wpłacie na konto :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: gadaka »

A w aabratku trzeba doliczyć koszt wysyłki... Chyba, że ktoś niedaleko mieszka i podjedzie...
Awatar użytkownika

jaro11043
50
Posty: 72
Rejestracja: niedziela, 22 lis 2015, 21:53
Krótko o sobie: Robię to, bo lubię.
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: jaro11043 »

Dobry wybór , z ww producentem współpracuje od dawna i polecam za jakość ale i za wsparcie którego nigdy nie odmawia .

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu

Post autor: robert26011988 »

25 kg glukozy zamówione. Jak myślicie ile dać jej na beczkę 70 l ? I czy wystarczy jedna paczka drożdzaków UK-48 ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aparatury kompletne”