Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 14:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Prośba o ocenę projektu Aabratek
PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 20:56 
Tematy: 16
Panowie, to już moje trzecie podejście do budowy głowicy, zacząłem od zimnych palców, potem prawie Aabratek:), a teraz nadeszła pora na coś ostatecznego.
W załączniku przesyłam odręcznie narysowany schemat poglądowy jak to miało by wyglądać, ale i tak delikatnie opiszę.

Kondensator wykonany z rury karbowanej DN12 o długości rury przed zwinięciem 3mb, końce zakończone zagiętymi nakrętkami.
Obudowa kondensatora to rura 60,3mm o długości coś około 45cm, u wylotu zastosuję dennicę z dwiema wywierconymi dziurami, spawam tam dwa króćce obu stronie gwintowane 1/2" do nich od wewnątrz przykręcę kondensator a od zewnątrz końcówki do zasilania i powrotu chłodzenia.
Chcę wykorzystać różnicę średnic rur w celu uzyskania jeziorka, u podstawy ujście destylatu, trójnik, i od dołu zaworek iglicowy z boku końcówka na wąż. Sam reflux chcę skierować za pomocą wężyka silikonowego na kolejną końcówkę węża, następnie zawór kulowy, i spawana końcówka węża do kolumny.

I tu pytanie czy zawór kulowy jest potrzebny??, co sądzicie o samej konstrukcji i wykorzystaniu różnicy średnic rur.

Tytuł: Re: Prośba o ocenę projektu Aabratek
PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 21:49 
Teraz dodatkowo tak się zastanawiam, że może dojść do przelania się destylatu przez mini tamkę, może wspawać dodatkowo paluszka kierującego destylat na wypełnienie, tylko w takim wypadku nie ma sensu chyba wspawywać dolnego powrotu destylatu... co o tym sądzicie rysunek w załączniku

PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 22:03 
Tematy: 19
@lenartm
Wybrałeś głowicę bardziej pracochłonną do zrobienia ze względu na różnicę w średnicach rur. Ale funkcjonalnie jest w 100% ok.
Daruj sobie zaślepianie tyłu głowicy. Włóż chłodnicę i tak pozostaw. Będzie taniej i bezpieczniej. Jeśli koniecznie chcesz zaspawać tył, to zrób solidny otwór na odpowietrzenie.
Masz idealną głowicę do zrobienia kolumny w układzie stałego refluxu (tzw. układ inżyniera). Przełącz wężyk z boku trójnika na dół do zaworka igłowego, a wężyk odbioru podłącz do góry do trójnika. regulacja odbywa się odwrotnie tzn zakręcając zawór zwiększasz odbiór, odkręcając go zmniejszasz. Taki układ jest w sporej części samoregulujący się.

Kula

gg: 2349331

PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 22:17 
Tematy: 51
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Kolego, radzę dobrze: nie kombinuj, ten pierwszy obrazek to topologicznie system Inżyniera tzw. stałego reflux-ratio. jak najbardziej prawidłowy i godzien polecenia.
TYLKO: do odpływu z poziomej rury montujesz trójnik przelotem w dół. Na dole trójnika - zawór iglicowy. Boczne odejście trójnika łączysz z bocznym zwrotem flegmy. Więcej Ci nie trzeba, żadnych zaworków dławiących zwrot flegmy, nie kombinuj. Zwrot flegmy powinien byc jak najkrótszy, to jasne, flegma nie powinna stygnąć po drodze.
I zrób kolumnę i głowicę z rury o jednej średnicy wspawując bezpośrednio poniżej otworu spustowego w pochyłej rurze niewielką tamkę. Będzie dużo łatwiej.
I nie mieszaj refluksu wewnętrznego z zewnętrznym, albo bedzie działał jeden, albo drugi.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: czwartek, 19 sty 2012, 22:27 
Tematy: 19
Drugi rysunek także będzie działał. Ja w swojej kolumnie mam dokładnie tak zrobione. W przypadku pracy na układzie Inżyniera przelew przez tamkę i rurka nie są wykorzystywane.
Moja głowica różni się od twojej tym, że ja mam dodatkowo odejście na VM. Moja głowica jest bez kolanka (standardowy aabratek)

Kula

gg: 2349331

PostPostNapisane: piątek, 20 sty 2012, 07:23 
Może faktycznie troszkę się zagalopowałem. Co do różnych średnic to dziś dokupiłem tylko 50cm rury 60,3, poza tym wszystko mam z odzysku ze starej konstrukcji. Dziękuję za zwrócenie uwagi na stały reflux- to faktycznie rozwiązanie dla mnie. Temat był już poruszany, znalazłem schemat jak to ma wyglądać. Tak też wykonam tą głowicę.
Scalono
Panowie,
to jescze jedno pytanie, który system jest lepszy - reflux wewnętrzny, czy reflux zewnętrzny. Jestem w stanie w tym momencie wprowadzić zmiany w projekcie jakie jest Wasze zdanie w tym temacie???.

Ostatnio edytowano piątek, 20 sty 2012, 10:04 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Używaj opcji "edytuj"

PostPostNapisane: piątek, 20 sty 2012, 10:57 
Twój ostatni rysunek rózni się od systemu Inżyniera tym, że masz zawór na refluksie a Inżynier zrobił go na odbiorze. Weż trójnik. Przypomina on literę "T", prawda? Połóż ją na boku i w tej pozycji wstaw do układu. Zamontuj go tak, żeby górna belka tego "T" była podłączona do spustu spod spirali deflegmacyjnej, pionowa kolumna tego "T" - do bocznego wlewu zwrotnego flegmy a u dołu, z drugiej strony poprzeczki daj zaworek igłowy. Łatwiej regulować odbiór niż strumień refluksu, bo i tak z definicji suma obu strumieni jest stała - im większy odbiór, tym mniejszy refluks.
De facto ten system działa tak samo jak Aabratek, tylko ma potencjalnie mniejsze jeziorko, ale to jest szczegół, przy pojemnościach kotła rzędu kilkadziesiąt litrów nie ma to aż tak wielkiego znaczenia.
Refluks wewnętrzny jest łatwiejszy chyba w wykonaniu, refluks zewnętrzny - daje potencjalnie mniejsze jeziorko.
Ja mam Aabratka z deflegmatorem pochylonym aż o 15 stopni. Mozna go pochylić nawet o 20 stopni, to niczemu nie przeszkadza, chyba, że grozi to zmniejszeniem części wypełnionej kolumny poniżej 120 cm. Ja w pomieszczeniu o wysokości 2,25 m przy grzaniu nawet taboretem z kega 30 l mam 140 cm a po przejściu na prąd mógłbym tam wstawić jeszcze z 20 cm wziernika.
I w Aabratku mozna spokojnie zmniejszyć jeziorko moim patentem - wrzucając pod tamkę kilka kawałków teflonu...

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: piątek, 20 sty 2012, 11:56 
Tematy: 2
Nie siej popeliny zarówno drugi jak i trzeci rysunek to system inżyniera.

PostPostNapisane: piątek, 20 sty 2012, 13:14 
Ale jakby odpowiedzi na zadane pytanie dalej nie ma, który reflux jest korzystniejszy...

PostPostNapisane: piątek, 20 sty 2012, 15:06 
Moim zdaniem ten, co napisałem. Jakbym taki robił, to właśnie tak, z zaworem regulującym odbiór.
I tak usłyszsysz tu kupę opinii, często sprzecznych ze sobą. Musisz sam się na cos zdecydowac a i tak nie ma gwarancji, że jak juz zrobisz, to będziesz miał pomysły i będziesz żałował, że nie zrobiłeś tego inaczej.
Moim zdaniem, jakbyś nie zrobił - będzie to działać.
Musisz sam się zdecydować.

Lux Lunae luceat nos!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1