Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 14:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 52 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Projekt Zumy
PostPostNapisane: niedziela, 10 kwi 2011, 20:18 
Tematy: 1
Jest to kontynuacja tego tematu:
viewtopic.php?f=106&t=3222

Przyznaję, że nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale za to trochę wiedzy (między innymi termodynamika i aerodynamika) i logiczny umysł. Nurtuje Cię problem wymiarów i umiejscowienia rury do odbioru par w systemie VM. Pracujesz na systemie LM i odbierasz 1/4 lub 1/5 destylatu. I ten system nazywa się po naszemu zarządzanie odbiorem cieczy czy płynu. Podobnie działa system VM. Czyli zarządzamy odbiorem Pary. I to już wszystko! Jeśli odbierasz z rury o średnicy 50 mm rurą o średnicy 50 mm i taką średnicą idziesz do skroplenia to masz zwykły kocioł z chłodnicą bez refluxu. Stosunek powierzchni odbioru do powierzchni kolumny daje nam stosunek refluxu i to wszystko. Czyli reasumując jeśli mamy kolumnę 60mm to jej przekrój wynosi 2826 mm2 i z tej kolumny wyjście robimy średnicą 12mm (1/2 cala) czyli przekrój to 113 mm2, więc stosunek przekrojów to ok. 30 i taki jest RR( reflux ratio)
A więc efekt musi być lepszy!!

Posty scalone.

Kolego Cezary! Jestem głęboko przekonany, że system VM jest lepszy od LM ponieważ w systemie VM mamy stały reflux i to na poziomie który ustalamy już na etapie konstrukcji. Dotychczasowe konstrukcje VM obarczone są tą wadą ,że pary do odbioru i pary kierowane do powrotu nie mają jednakowych warunków fizycznych dlatego potrzebna jest ingerencja zaworem. Wady tej pozbawiona jest moja konstrukcja nazwałem ją ZUMA. W trakcie pracy kolumny każda zmiana prędkości czy ciśnienia pary wiąże się z odpowiednim zgodnym z ustalonym refluxem podziałem. Ponieważ jesteś sprawnym konstruktorem to wypróbowanie tej konstrukcji nie sprawi Tobie żadnego kłopotu. Z efektów będziesz na pewno zadowolony tym bardziej,że po odebraniu przedgonów (system LM) kolumna pracuje bezobsługowo, aż do wyczerpania alkoholu w nastawie czyli zmiany temp w głowicy

Tytuł: Re: Cezary vs VM
PostPostNapisane: poniedziałek, 11 kwi 2011, 10:18 
Tematy: 112
zaloguj się aby zobaczyć avatar
@zuma

Rozumiem metodę wbudowania refluksu w system VM jako stosunek średnicy kolumny do średnicy przewodu odbierającego. Nie jest mi jednak wygodnie z brakiem dodatkowej regulacji - stały stosunek refluksu nie umożliwia dokonania regulacji zmiennych jakie powstają ze względu na moc grzania, powierzchnię parowania, wpływ izolacji czy stężenie nastawu. Myślę, że dla poprawnie pracującego systemu VM konieczny jest zawór - tak rozumiem, że temu nie zaprzeczasz i z pewnością to nie jest problemem zawór wstawiamy.

Moja opinia o systemie VM nie zmienia się, być może dla tego, że osobiście preferuję LM i na razie nie mam zamiaru nic zmieniać.

Pomijając nasze ogólne opinie Twój wkład w wyjaśnienie pracy systemu VM będzie trudny do powiększenia przez innych.

J

PostPostNapisane: sobota, 16 kwi 2011, 21:08 
@juliusz
Wstawiając zawór zmieniasz reflux. Tylko po co. Przecież system zareaguje na każdą zmianę w kolumnie automatycznie. Przymykając zawór powiekszasz reflux.Czy tak zmieniasz reflux pracując w systemie LM? Nie! i dlatego produkt końcowy w systemie VM musi być lepszy. Nie wydaje mi się by ktokolwiek był w stanie na bieżąco ustalić właściwy reflux w systemie LM. Praw fizyki nie zmienimy. Mówię tu o skali amatorskiej a raczej hobbystycznej. Bo w przemyśle jak lecą litry to łatwo jest je rozdzielić w odpowiednich proporcjach. Napisz do mnie na priv. To wyślę Tobie projekt prostej kolumny ,która pracuje tak jak tego oczekujemy.Chciałem to zrobić na forum ale nie chce mi przejść zdjęcie ze względu na wielkość

PostPostNapisane: wtorek, 19 kwi 2011, 00:48 
Tematy: 112
@zuma

Cytuj:
@juliusz
Wstawiając zawór zmieniasz reflux. Tylko po co. Przecież system zareaguje na każdą zmianę w kolumnie automatycznie. Przymykając zawór powiekszasz reflux.Czy tak zmieniasz reflux pracując w systemie LM? Nie! i dlatego produkt końcowy w systemie VM musi być lepszy.

hm... no dokładnie tak zmieniam refluks w systemie LM - małym zaworem, reguluję szybkość odbierania... Najpierw system pracuje ze 100% refluksem - zawór odbioru jest zamknięty (odbieram początkowo tylko rozpuszczalnik). Czekam do stabilizacji temp. na ~78.2C - 78.3C. Trzymam tak około 20 minut. Zaczynam odbierać stopniowo otwierając zaworek a ze wzrostem temperatury zwiększam grzanie sprawdzam ciągle moc; tak czynię aż mam maksymalny (ml/godz) stabilny odbiór (mój zestaw daje mi maks 21ml/min. z 40% wlewu). Z czasem (od 3/4 procesu) co ~20 minut bardzo delikatnie muszę zmniejszyć odbiór (zwiększyć refluks) aby utrzymać moc destylatu na 95%. Proces kończy się nagle (w ciągu 1 minuty temp. rośnie do 100C). W kotle mam 0% - nie ma etanolu. Wydajność (włącznie z odbiorem śmieci) mam zawsze w granicach 100% - w kotle pozostaje czysta woda.

Moc wlewu zmienia parametry systemu, które reguluję zaworem refluksu i grzaniem. Np. wlew 50% pozwala mi na większą szybkość odbioru ale wydajność lekko spada.

Tak mam ja.

Na temat systemów VM jest już, wśród doświadczonych włącznie z przemysłem (nie piszę o sobie), ujednolicona opinia.

PostPostNapisane: wtorek, 19 kwi 2011, 09:20 
Tematy: 43
zuma napisał(a):
@juliusz
Wstawiając zawór zmieniasz reflux. Tylko po co.

Kol. zuma, no to wytłumacz mi po co kol. Cezary i inni konstruktorzy kolumn z systemem VM, wstawiają na rurze odbioru par zawór, skoro jak twierdzisz, "system zareaguje na każdą zmianę w kolumnie automatycznie" :?:
Czy tylko dla funkcji "otwórz - zamknij", czy również dla jakiejkolwiek regulacji pracy kolumny :?:
Ja, podobnie jak kol. Juliusz, pracuję na kolumnie LM i podobnie uważam, że jest tyle zmiennych w trakcie procesu destylacji (temp. otoczenia, spadek napięcia w sieci, spadki ciśnienia w obiegu wody chłodzącej, zmiana procentowa nastawu), że zawór regulacji RR jest koniecznością, choć wcale nie uciążliwą. Już gdzieś na forum był projekt wykonania RR za pomocą 5 rurek o tej samej średnicy, gdzie jedną odbierałoby się destylat a pozostałe zawracały by skropliny na wypełnienie, ale jakoś się nie został przez nikogo podchwycony jako system "bezobsługowy" Ja tam wolę mieć kontrolę na procesem, choć reguluję odbiór destylatu dokładnie dwa razy. Raz, na początku ustawiam szybkość odbioru i drugi raz, pod koniec procesu zmniejszam odrobinę odbiór i już do końca nie ingeruję w proces.
zuma napisał(a):
dlatego produkt końcowy w systemie VM musi być lepszy.

A na jakiej podstawie tak twierdzisz :?:

Może nie będę obiektywny ale ja na swoim Mini Stillu LM, po odebraniu przedgonów, uzyskuję destylat o mocy > 95,5% nie różniący się smakiem ani zapachem od sklepowego (po węglu aktywnym), a mam tylko 80 cm wypełnienia w rurze fi 42 i gdybym wydłużył kolumnę o te 50 cm - pewnie kiedyś to zrobię - to bez problemu uzyskał bym >96%.
33cezary napisał(a):
Witam.
Reasumując – w systemie VM po przekroczeniu około 96,5 stopnia kolumna cały czas „zrywała” stabilizację....

MOIM ZDANIEM system

LM jest
a) wydajniejszy
b) szybszy

VM jest
a) łatwiejszy w budowie
b) łatwiej sterowalny
Cezary

I to jest esencja wyników porównawczych kol. Cezarego z tym, że osobiście wcale nie uważam, że system VM jest łatwiejszy w budowie.

PostPostNapisane: czwartek, 21 kwi 2011, 10:19 
@radius
Koledzy, którzy wstawili zawory zrobili tak bo tak chcieli. Chociaż po trosze musieli. Ale jeszcze raz podkreślam. Jeśli zawór to tylko zasuwa która nie zaburza przepływu pary. zawór kulowy jest dobry ale do regulacji przepływu cieczy a nie do gazów!
Ja nie chcę wprowadzić rewolucji w systemie destylacji. Ani zmuszać kogokolwiek do korzystania z systemu VM. Twierdzę tylko,że system VM w warunkach amatorskich jest dużo lepszy bo daje nam pełną kontrolę nad refluxem od początku do końca procesu. A z wydajnością też można dyskutować gdyż nie ma żadnych powodów dla których system VM miałby być mniej wydajny. Tylko w systemie LM nie jesteśmy w stanie na bieżąco kontrolować refluxu( i pod koniec robimy to na wyczucie) a w systemie VM TAK. Jest tylko jeden warunek o którym ciągle wspominam. Pary kierowane do powrotu i pary kierowane do odbioru muszą mieć te same warunki fizyczne a więc prędkość i ciśnienie.
Posłużę się kilkoma przykładami konstrukcji z AD.
Konstrukcja Gobo- Odbiór pary do VM w bardzo złym miejscu czyli przewężeniu kolumny. Pary tutaj płyną bardzo szybko i mają najmniejsze ciśnienie. ( prawo Bernoulliego-iloczyn prędkości gazu i jego ciśnienia jest stały P*V=const) Gdyby chcieć spełnić warunek o którym wcześniej pisałem to rura odbioru par powinna być umieszczona przed przewężeniem kolumny. Robota prosta i skuteczna!
Konstrukcja lansowana przez Sverige. Tu pary do odbioru kierowane są dynamicznie czyli napotykają po drodze dwie przegrody , które kierują je do chłodnicy odbioru. Być może ten wzór świetnie pracuje ale ważne są tu wszelkie wymiary i kolumna jest bardzo wrażliwa na zmiany ilości alkoholu w kotle. zmiana ilości pary skutkuje zmianą jej prędkości przez co zmniejsza się jej ilość kierowana do chłodnicy odbioru. Skutek może być pozytywny bo zwiększa się automatycznie reflux. Ale podkreślam wymiary przegród i ich odstęp są bardzo ważne
Ja zbudowałem kolumnę ,która daje parze te same warunki w momencie rozdziału na reflux i odbiór i w zasadzie nie zmusza budowniczego do ścisłego trzymania się wymiarów opróz doboru średnicy odbioru.

PostPostNapisane: czwartek, 21 kwi 2011, 17:48 
Tematy: 60
zuma napisał(a):
Tylko w systemie LM nie jesteśmy w stanie na bieżąco kontrolować refluxu( i pod koniec robimy to na wyczucie)

Na pewno wiesz o czym piszesz?

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: czwartek, 21 kwi 2011, 18:14 
Nie wiem co piszę więc proszę o wypowiedż kolegę Zygmunta by powiedział co robi by utrzymać stały reflux i jak mierzy wydajność kolumny na bieżąco by móc korygować reflux. Może jest jakiś patent, którego nie znam?

PostPostNapisane: czwartek, 21 kwi 2011, 18:38 
Tematy: 60
W systemie LM na bieżąco kontrolujesz reflux po prostu zmniejszając/zwiększając odpływ z jeziorka.
A Kolega twierdzi, że
Cytuj:
w systemie LM nie jesteśmy w stanie na bieżąco kontrolować refluxu

Otóż jesteśmy. W dodatku przez lwią część procesu nie musimy wcale refluxu korygować, a pod koniec jest to bardzo łatwe- wystarczy umiejętnie czytać wskazania termometrów i regulować na bieżąco przepływ. Dlaczego moje 96% ma byc gorsze od Twoich?:P

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: czwartek, 21 kwi 2011, 18:57 
Zygmuncie. Z całym szacunkiem dla Twoich 96%. Ale gdzie widzisz nieścisłość w mojej wypowiedzi?. Kręcisz zaworem na wyczucie (widzę,że je masz) ale gdybyś miał zapisać w sprawozdaniu to co byś napisał? W 40-tej minucie wydajność spadła o 10 % więc zmniejszyłem odbiór o 10% ?
W systemie VM jak zmniejszy się ilość pary to i tak zostaną one rozdzielone w odpowiednich proporcjach. Można to zrobić zaworem a można po prostu wykonać odpowiednią konstrukcję.
Jeszcze raz powtarzam. Nie zamierzam nikogo przekonywać do systemu VM. Podaję tylko argumenty które trudno będzie zanegować a jeśli ktoś tego dokona to na pewno przyznam mu rację.Ale argumenty a nie- nie bo nie. Jeśli kogoś nie interesuje zmiana konstrukcji na skuteczniejszą to jego sprawa. Chciałem pomóc w świadomym wyborze konstrukcji

Utwórz nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 52 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1