Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Proszę o opinie na temat mojego projektu chłodnicy. Przy projekcie postawiłem na niskie zużycie wody, dużą powierzchnię chłodzenia oraz wielką przepustowość w systemie VM. Chłodnica działa w przeciwprądzie. Montaż chłodnicy do zaworu kulowego po przez śrubunek DN20.
Woda wchodzi środkową czerwoną rurką A, wychodzi z czerwonej rurki B. Następnie ta sama woda wchodzi do spirali od dołu B.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Promocja: 9,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
Udziwnienie nie posiadające żadnego racjonalnego wytłumaczenia i uzasadnienia. Najnormalniejsza, typowa chłodnica (skraplacz), prawidłowo wykonana z rurki karbowanej 12-16 spełnia swe zadanie z dużym naddatkiem i zapasem mocy.
@vanilin zadajesz sobie dużo pracy a efekt tego będzie niewielki. Chodzi mi o ten powrót wody od dołu, ja bym a z b połączył w środku i było by mniej spawania. Zrób tą spiralę z rurki karbowanej bo jak pisze kolega jest najwydajniejsza. Największy zysk w tej chłodnicy będziesz miał z tego, że będzie odbiór częściowo chłodzony przez powietrze, tym zaoszczędzisz zużycie wody. Powodzenia.
Ostatnio edytowano niedziela, 11 wrz 2011, 09:18 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
W standardowej konstrukcji w rurze umieszczona jest spirala, która pozostawia dużo wolnego miejsca. A wiadomo by nastąpiła kondensacja pary muszą wymienić energię z powierzchnią chłodnicy. Zastanawiałem się czy gdy wprowadzę dodatkową wewnętrzną rurę to będę miał większa powierzchnia wymiany ciepła. To takie połączenie dwóch konstrukcji chłodnicy Liebiga i Dimrotha.
Materiał, który chciałem wykorzystać to: płaszcz zewnętrzny (zielony) 48.3x2 spirala (szara) 8x1 rura środkowa (czerwona) 8x1 lub 10x1 całkowita długość chłodnicy ok 85-120cm
Koledzy, zamówiłem spirale deflegmacyjną wykonaną z rurki ko 8mm a gdy przyszła wymiary się nie zgadzały. Długość spirali wynosi 23 cm, czy zastosowanie tak długiej spirali ma sens?
Jeżeli tylko masz miejsce aby ją zamontować to oczywiście sens jest, jak najbardziej Po prostu będzie bardziej wydajna i mniej wody zużyjesz na skroplenie par alkoholu
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości