Witam szanownych Kolegów! Mam kilka małych pytań co do tworzenia sprzęt za który właśnie się biorę. Mam kega 30l i rurę z kwasówki fi50 i ścianka 1,5mm. Kolumnę planuję zrobić typu abartek więc zdjęć nie będę wstawiał. Chłodnice z rurki miedzianej, mam tylko dylemat jakie wypełnienie kolumny dać. Z tego co czytałem na zacnym forum zmywaki są często stosowane jednak ja za nimi nie jestem i czy modły by być sprężynki ze zwykłego drutu elektrycznego wraz z pociętą rurką z kwasówki fi5 na zasadzie pierścień Raschiga, no i na jaką wysokość robić wypełnienie. Słyszałem, że najmniej winno być 80cm tak do około 120cm.
______________________________________________________________________ Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
Witam, A dlaczego nie zmywaki? Drut, szklanki, pocięta rura itd nie dadzą nawet połowy takiej ilości powierzchni (w przeliczeniu na objętość) jaką zapewnią zmywaki...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Nie wszystkie to szajs- moje z Lidla są bez zastrzeżeń po kilkunastu gotowaniach. Kup sobie dwa z danej firmy/sklepu/serii i zrób test- tylko nie tak "ostry" jak ocet z solą- zalej je po prostu gorącym nastawem na dwa dni i zobacz, jak się zachowają. Z resztą, nawet jak byłby pordzewiałe, to raczej nic by do destylatu nie przeszło...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
No dobra cieszy mnie to, bo jest to kilkukrotnie niższy koszt wypełnienia. A co z wysokością myślę tak o 100 cm? Z tym że dodałbym część wypełnienia z miedź żeby zredukować ostry smak.
______________________________________________________________________ Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
Od około metra w górę- wysokość wypełnienia jest limitowana tylko średnicą kolumny i mocą grzania. Miedź na dół jak najbardziej, 30 cm spokojnie wystarczy.
No i bardzo dobrze, to tak zrobię. Grzanie jak na razie będę mieć gazowe, więc kwestia natężenia. Mam jeszcze jedno pytanie co do zaworu ciśnieniowego, należy go wstawić czy niekoniecznie? Na forach są różne opinie, lecz mowa tez jest o tym, żeby zbyt całe urządzenie nie było całkowicie szczelne...
Ostatnio edytowano wtorek, 9 lis 2010, 19:55 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz
Poprawnie zbudowany sprzęt nigdy nie jest całkowicie szczelny- przecież przez chłodnicę masz połączenie z atmosferą. Inna sprawa, że czasem pojawiają się aparatury z kranikami i refluksem zewnętrznym, gdzie przy złym ustawieniu można zamknąć aparaturę- ale to niechlubne wyjątki.
Dobrze więc nie opłaca się wstawianie zaworu przy kolumnach typu Abartek. Tylko, że musi być dobrana dobra długości chłodnicy do kolumny. Według mnie przy kolumnie o wysokości 150cm wystarczy chłodnica o długości 50 cm zrobionej z miedź fi8.
To teraz wymyśl jakim sposobem zwinąć ok 2,5m rurki miedzianej 8mm- będzie trudno. Lepiej kupić rurkę karbowaną z KO. Podsumowując- skoro chcesz Aabratka, to zrób wszystko jak w projekcie i tyle.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości