Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tytuł: Projekt refluksu zewnetrznego prosze o opinie
Napisane: niedziela, 11 sty 2009, 19:53
Witam mam ciekawy pomysl na budowe refluksu zewnetrznego. Mianowicie projekt wykorzystuje 2 szklane chlodnice z ktorych jedna na stale jest podlaczona spowrotem do kolumny a druga to chlodnica wylotowa. Przed obydwiema chlodnicami znajduja sie zawory regulacyjne ktorymi latwo sterowac przeplyw pary. Pytam o opinie bardziej doswiadczonych w budowie kolumny. Z gory dziekuje za opinie.
______________________________________________________________________ Pijmy pijmy bo sie sciemnia
Tytuł: Re: Projekt refluksu zewnetrznego prosze o opinie
Napisane: poniedziałek, 12 sty 2009, 12:35
Układ taki może być, z tym że trzeba zapewnić spływ skroplin zpierwszej chłodnicy (deflegmatora) z powrotem do kolumny. Sterowanie parami za pomocą zaworów raczej nie wskazane lepiej nie mieć możliwości zamknięcia układu, można się zapomnieć i BUM. Lepiej dokładnie sterować wodą chłodzącą w pierwszej chłodnicy (deflegmatorze). Pozdrawiam longink1.
Napisane: poniedziałek, 12 sty 2009, 17:58
Wiem ze bezpieczniej jest nie miec mozliwosci kompletnego zamkniecia ukladu dlatego tez zamierzam zainstalowac na zaworze wylotowym jakis ogranicznik zamkniecia a na KEGu mam zamiar zainstalowac zawor bezpieczenstwa na 1 Bar, chlodnicy nie rozerwie bo zawor jest przed nia a keg wytrzymuje 3 bary kolumna wydaje mi sie ze jeszcze wiecej czego nie zamierzam testowac
______________________________________________________________________ Pijmy pijmy bo sie sciemnia
Napisane: poniedziałek, 12 sty 2009, 18:46
mydlo napisał(a):
...bezpieczniej jest nie miec mozliwosci kompletnego zamkniecia ukladu...
Ukladu absolutnie nie mozesz zamknac. To otwarcie do atmosfery stanowi m.in. o stabilnosci procesu psocenia nie mowiac juz o bezpieczenstwie.
Zerknij na rysunek w temacie: prosta-kolumna-t261.html Ten projekt to tez dwie chlodnice, bez zadnego zaworu. Powrot uzyskujesz regulujac przeplyw wody i moc grzania.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Napisane: wtorek, 13 sty 2009, 18:52
Witam Kolegow Kapaczyb w nowym roku Troche poczulem sie "wyzwany do tablicy" , ale wlasciwie chce tylko potwierdzic fakt na podstawie ponad rocznej eksploatacji (w marcu bedzie okragla rocznica - 2 lata) ze sprzet z dwoma chlodnicami w "ukladzie otwartym" jest jak najbardziej bezpieczny i niczego tutaj nie mozna spieprzyc. Zasilanie woda i regulacja w moim przypadku jest tylko na jednym zaworze kranowym - uwierzcie to w zupelnosci wystarcza do regulacji refluksu i chlodzenie w chlodnicy koncowej jest jak najbardziej wystarczajace. Tak jak pisalem przy okazji opisu "machiny" sprzet pracuje bardzo stabilnie, regulacje robie od strzalu "na oko" i praktycznie bez poprawek. Kiedy zabieralem sie za budowe aparatu tez rozwazalem wersje z oddzielna "precyzyjna" regulacja na kazda z chlodnic z osobna, ale ze z natury jestem leniem sprobowalem zasilic najpierw wszystko w "jednej linii" i ze zdziwiona mina patrzylem ze to pieknie hula, wiec odpuscilem sobie dodatkowe zaworki.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości