Od pewnego czasu przeglądam forum, oglądając różne projekty kolumn i zaciekawiła mnie koncepcja systemu VM. Głównie ze względu na prostą budowę oraz jak twierdzą użytkownicy doskonałe walory smakowe destylatu. Zaobserwowałem, że często głowica VM zbudowana jest na bazie głowicy Nixona-Stonea w odmianie Bokaboba. Jednak system LM służy tu przede wszystkim do odbierania przedgonów i pogonów. Jako, że nie jestem wielbicielem smakówek, chciałbym korzystać wyłącznie z systemu VM, a przedgon i pogon odebrać metodą Pot-Still. Ta koncepcja nie wymaga specjalnie trudnej modyfikacji głowicy VM, wystarczy uszczelnić korkiem otwór odpowietrzający i wyłączyć deflegmator. Chciałbym poznać zdanie szanownych Forumowiczów na temat tej koncepcji. Załączam rysunek poglądowy. Dziękuję, Jacek.
W takiej koncepcji wstawiłbym zamiast korka z silikonu jeszcze jeden zawór kulowy. Jednym ruchem zamykasz lub otwierasz i nie barujesz się z korkowaniem przy nagrzanej kolumnie.
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Nie jestem refluxerem, ale czy dobrze, że termometr jest w wypełnieniu? Ciecz spływająca po wypełnieniu fałszuje odczyty a termometr staje się nieużyteczny.
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
Koledzy już omawiali ten problem. Jeśli zastosuje się przeciwprądowy skraplacz, zaś temperaturę wychodzącej wody będzie się utrzymywało na poziomie koło 70oC, to nie będzie zafałszowania. Ponadto proszę zwrócić uwagę, że sonda jest "przykryta" 300 mm wypełnienia.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Zastanawiałem się nad wyprowadzeniem kolanka, nypla i zaworu, jednak odbiór w tego typu głowicy jest również zaworowany, więc możliwe jest przypadkowe zamknięcie obu zaworów... Co prawda połączenie głowicy z kolumną oraz zaślepki z głowicą mam zamiar uszczelnić opaską z gumy, ale trudno ocenić, co by się stało w przypadku wzrostu ciśnienia w układzie. Ponadto deflegmator ma być wyłączony. W kolumnie CM - zimne palce na podobnym korku montowany jest termomert, więc uznałem, że nie będzie problemu. Jestem jednak laikiem, więc chętnie wysłucham wszelkich rad i sugestii.
Co do usytuowania termometru w systemie VM słyszałem że w tym miejscu pokazuje on temperaturę pomocną przy stabilizacji a w innych miejscach jest tylko poglądowy. Bardziej mnie jednak interesuje czy proponowane przeze mnie połączenie nie jest w jakimś stopniu sprzeczne i czy Pot - Still będzie w tym układzie działał.
Właśnie o to mi chodziło, termometr jest w wypełnieniu i czy spływająca ciecz nie bedzie fałszowała odczytów? Na moje takie ustawienie termometra nic nam nie powie poza temperaturą wypełnienia.
______________________________________________________________________ Kto pije - nie błądzi
To jest dobre miejsce usytuowania sondy. Zwróćcie Koledzy również uwagę, że rurka sondy termometru w projekcie wchodzi do wnętrza kolumny, co likwiduje opływanie jej flegmą. Można użyć kilku miejsc pomiaru temperatury ale to, które jest na rysunku, daje nam czas na reakcję w przypadku, gdy temperatura wzrasta w kolumnie. Mamy szansę na niedopuszczenie gorszej jakości par do skroplenia.
Co do dwóch zaworów, to nie obawiałbym się zamknięcia układu. Zakładam, że wciśnięcie czy wyjęcie korka, to taka sama czynność co zamknięcie czy otwarcie zaworu. Przecież opracowujemy sobie system obsługi kolumny. Miejsce na sondę termometru też powinno wypchnąć korek z sondą nie dopuszczając do wzrostu ciśnienia. Jeśli jednak są obawy, to nie mam nic przeciwko korkowi
Budując VM powinno się wziąć pod uwagę długość odcinka rury (od 25 do 40cm) pomiędzy kolanem a chłodnicą Liebiga. Osobiście nie zrobiłem tego w mojej rurze, co Kolega Spiryt wskazał jako błąd. Pomimo tego moje VM działa. Twoje również zadziała a pomysł "z korkiem" jest prostszy konstrukcyjnie niż łączenie VM z LM.
Proszę nie traktować tego co napisałem jako "wyroczni" ale pomysł i projekt wydaja mi się poprawne i ciekawe w prostocie rozwiązania.
Pozdrawiam serdecznie Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Calyx, czyli to, że sonda znajduje się w wypełnieniu, w tym przypadku zmywaki to prawidłowo? Nie mam kolumny, ale zamierzam w przyszłości zbudować właśnie bokaboba, czyli dojdą półeczki, ale byłem pewien, że sonda powinna badać temperaturę par a nie zmywaków.
jacekpolak111 przepraszam za wprowadzenie w błąd, byłem przekonany ze powinno mierzyć parę przy wyjściu.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości