czy jest duża różnica w destylacie właściwym przy odbieraniu przedgonu z i bez refluksu
Oczywiście, i to kolosalna! Ja cięcie frakcji przy zastosowaniu właściwości kolumny rektyfikacyjnej stosuję nawet w produkcji owocówek metodą pot still. Rektyfikacja pozwala bardzo precyzyjne oddzielić z mieszaniny frakcje o różnej lotności, czego nie da się zrobić prowadząc destylację. To właśnie ta cecha pozwala również na produkcję bezwonnego spirytusu w warunkach domowych, co jest nieosiągalne przy zastosowaniu zwykłych kociołków. Sekretem właściwego oddzielania niepożądanych, gorzkich i śmierdzących "acetonów" jest baaardzo powolne odbieranie początkowych frakcji, przy solidnym, uczciwym ustabilizowaniu kolumny i wyregulowaniu pracy skraplacza tak, aby maksymalnie gorąca flegma wracała na złoże, a jednocześnie kolumna nie buchała parą do otoczenia. Jeśli chodzi o ilościowe dzielenie frakcji polecam sprawdzone wzory Calyx'a Po nabraniu pewnej wprawy polecam również metodę empiryczno-termiczną polegającą na zgromadzeniu większej ilości surówki i jej rozcieńczeniu w jednym naczyniu.Tak przygotowany wsad dzielimy na równe porcje (chodzi o to aby rektyfikacje przebiegały zawsze w podobnych warunkach). Na pierwszej porcji wykorzystując zmysł powonienia i smaku (ten drugi z umiarem) wyznaczamy temperatury, bądź objętości odbioru poszczególnych frakcji, które są zależne od przebiegu fermentacji i innych czynników. Kolejne porcje teraz łatwiej jest dzielić, bo wyniki są powtarzalne.
Szanowny kolego Kucyk, wielkie, powtarzam DZIĘKUJĘ za tak szczegółowe rady. Dzięki nim uniknę poważnych błędów. Ostatecznie decyduję się na klasyczny układ Bokabob/VM ze skośnymi pólkami, konstrukcja wypróbowana, niezawodna. Mój projekt miał na celu zweryfikować moją wiedzę, oczywiście tylko teoretyczną, w zakresie procesów rektyfikacji. Jak się okazało muszę się dużo nauczyć. Rady doświadczonych kolegów są tu nieocenione. Bardzo dziękuję za pomoc.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości