Ja mam zamiar przeprowadzić jeszcze próbę z czereśnią. W którymś poście Kucyka widziałem destylat zaprawiony czereśnią o pięknym czerwonym kolorze. Nigdzie tylko nie mogę znaleźć wysezonowanej suchej czereśni. Pozdrawiam. Ale tak jak wcześniej pisałem, dąb naturalny to jest rewelacja. Ale to tylko moja skromna opinia.
Sezonowane drewno znajdę u znajomego, który ma zakład stolarski. Wiem, że robi również meble z drzew owocowych - raczej chodzi o okleinę, niż materiał podstawowy.
Dam info na Forum o efektach.
______________________________________________________________________ Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
Ja dostałem kawałki dębu z tartaku ze suszarni i właśnie leżakuje z 5l burbona-kwaśny zacier Wujka Jessego trzy tygodnie. Kolor piękny i zapach cudny ale jeszcze nie próbowałem.
______________________________________________________________________ Niech Moc bedzie z Wami!
Robiłem próby z drzewem z czereśni wg przepisu Juliusza na średnio palony dąb. Wymieszałem nalewkę na dębinę z nalewką na drewno czereśni efekt xD super dużo lepszy niż sama dębina. Nie jestem w stanie opisać słownie ale smak i aromat delikatniejszy, bardziej harmonizujący niż dąb. Teraz zawsze dodaję połowę dębiny połowę czereśni. Dodam że mam stare drzewo czereśni ale świeżo cięte.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości