Zrobię dokładnie tak jak mówi kol. @sverige2, skoro ktoś to wymyślił, to pewnie jest to wykonalne Panowie, opiszę jak planuję postępować, a was proszę o ewentualne nakierowanie na właściwy tor. 1.Mam rurę miedzianą 50mm o długości 1,2 m - będzie to kolumna z wypełnieniem ze sprężynek pryzmatycznych ( http://allegro.pl/miedz-wypelnienie-kol ... 44295.html). Czy będą dobre? 2. z odcinka 30 cm, który posiadam, zrobię głowicę. 3. na chłodnicę jutro załatwię materiał. Tu pytanie - będę grzał jedną grzałką 2000W, keg 30l, jaką długą zrobić chłodnicę? Spiralę będę robił z rurki 8mm http://allegro.pl/rurka-miedziana-przew ... 84759.html . 4. mam zamiar wszystkie połączenia rur zrobić skręcane na śrubunkach mosiężnych. Podłączenie do kega chciałbym też wspawać z mosiądzu. 5. chcę zamontować 2 termometry, jeden 30 cm poniżej końca wypełnienia, drugi w punkcie B głowicy. Gniazda termometrów zostawiamy jako otwory do kolumny i głowicy, wprowadzamy sondę i uszczelniamy? Co się sprawdza najlepiej? Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano niedziela, 29 sty 2012, 23:18 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
@3: mogę napisać odpowiedź. Jak miałem kolumnę fi 40 typu CM, to zamiast zimnych palców miałem w szczycie spiralę deflegmacyjną z miedzi, fi 8. Sama spirala miała długośc ok. 20 cm i zwracała wszystko bez większych problemów. Grzałem taboretem. Spokojnie możesz założyć, że 25 cm spirali wystarczy w zupełności. Inna sprawa, że taka spirala w kolumnie CM to pomyłka w pomyłce, jaką jest sama kolumna CM.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Odnośnie tej rurki na chłodnicę o której pisałeś, to nada się bardzo dobrze ale ja mogę Ci polecić inną, http://allegro.pl/rurka-miedziana-miedz ... 90019.html - jest tańsza, łatwo się ją zwija, otulina praktycznie sama odchodzi i mają szybką i w miarę tanią wysyłkę. Ja z niej robiłem i jestem zadowolony.
Mam też pytanie do kolegów: Powyżej w postach jest projekt kolumny i tak się zastanawiam, jakby do głowicy wspawać wiecej tych półek, może to coś zmienić? Czy to tylko nie potrzebna zabawa?
______________________________________________________________________ Pędzę bo to mnie kręci...
Witam, podepnę się pod temat bo akurat mam problemy początkującego. Od długiego czasu się zastanawiam się nad budową kolumny i staram się jak najwięcej czytać w miarę możliwości. Kolumnę chcę zrobić według projektu kol. Sverige2'a. (może z małymi zmianami). Materiał do budowy to będzie miedź. Podczas robienia sobie wstępnego kosztorysu całego tego przedsięwzięcia trafiłem na taki problem, że mam problem z znalezieniem w internecie elementów (przede wszystkim) rury miedzianej (o wym. 60,3 mm) i dodatków (końcówek rożnego rodzaju). Jedyne co znalazłem to tylko to KLIK (a takie chyba się nie nadają czy się mylę?) . Moje pytanie brzmi. W jakich sklepach (internetowe/stacjonarne) najlepiej szukać materiałów do konstruowania naszej maszynki? Bo elementy z KO znalazłem bez mniejszego problemu wraz z cenami.
Jeśli to potrzebne to moje "okolice" to Tychy, Katowice oraz Gliwice.
@Dunkel, Bardzo trudno będziesz miał znaleźć takie rury w rozsądnej cenie, nie mówiąc już o kształtkach, które będą horrendalnie drogie Ale zobacz ten temat cos-dla-fanow-miedzianych-kolumn-t3562.html
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Wielkie dzięki za link, (do sklepów) Masz racje, teraz się tak po tym sklepie rozejrzałem i koszt sprzętu miedzianego jest drogi, tym bardziej dla rozmiarów +60mm. Może jednak się zdecyduje na fi 54mm. Bo niestety nikogo z tigiem nie znam;/
Ostatnio edytowano niedziela, 5 lut 2012, 19:42 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość