Problem ze sklarowaniem nasawu

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy

Post autor: Zbynek80 »

No za kogo ty mnie masz ? Pewnie, że już dawno skończyło fermentacje i baling zszedł przynajmniej na -4. Drożdże to T Vodka Star,
Wszystko też opisane w pierwszym poście bo zawsze robię tak samo.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Problem ze sklarowaniem nasawu

Post autor: aronia »

Przepraszam nie doczytałem pierwszego posta. Sam mam podobnie, że niektóre nastawy nie chcą się sklarować - szczególnie na drożdżach dających mniej niepożądanych produktów. Ale jak Balling jest ujemny to na kolumnę i nie widzę żadnej różnicy, no może poza tym że dunder jest mleczny.

Autor tematu
Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Problem ze sklarowaniem nasawu

Post autor: Zbynek80 »

Ja robię na potstilu i się boję, że może lekko zajeżdżać choć T Vodka są delikatne.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Problem ze sklarowaniem nasawu

Post autor: aronia »

Jak będzie zajeżdżać to przepuść jeszcze raz. Albo czekaj aż się wyklaruje.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Problem ze sklarowaniem nasawu

Post autor: gr000by »

Albo użyj TurboKlaru jak bentonit nie pomaga. Z drożdżami Alcotec nigdy nie miałem problemów z klarowaniem, 1/2 dawki TurboKlaru załatwiała sprawę...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

MACIANTEK
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 23 kwie 2014, 02:26
Podziękował: 1 raz
Re: Problem ze sklarowaniem nasawu

Post autor: MACIANTEK »

Ja puszczam czasem mało sklarowany na zimnych paluchach potem przez filtr węglowy i nikt się nie skarży. :)

krepel1920
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Problem ze sklarowaniem nasawu

Post autor: krepel1920 »

Hejka,ja też mam problem że sklarowaniem,zatrzymało mi się na 4 blg, stało tak kilka dni, zlałem znad osadu,wrzuciłem klar i stoi tak 24 godziny i zero zmian, widać że idą minimalne bąbelki, destylować już to i potem dodać pozostały dunder do następnego nastawu czy rozlać, dodać wody,cukru i drożdży i zrobić nowy nastaw???
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Problem ze sklarowaniem nasawu

Post autor: Doody »

Nastaw zwolnił ale nie przestał fermentować, dlatego się nie klaruje. Niepotrzebnie dodałeś substancji klarującej. Więcej cierpliwości ;) .
Puść na rurki i dosłódź dunder nastawiając jeszcze raz.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”