Problem z zacierem na whisky, katastrofa kuchenna

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
Monk11
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 12 lut 2018, 10:27
Podziękował: 2 razy

Post autor: Monk11 »

Witam.
Pytanie zielonego :mrgreen:
Jak, że jestem piwowarem domowym teść poprosił mnie o zrobienie zacieru na whisky.
Jego sprzet to Aabratek na kegu 30l z dwoma grzałkami (2+1,5 kW) z kolumną 60mm/125cm + głowica 45cm z OLM.
Na tym sprzęcie destylowane były dwa nastawy owocowe - proces przebiegł bezproblemowo, efekt świetny.
Wczoraj zalaliśmy keg 25 L zacieru (5 kg słodu Whisky + 2kg Pilzneński, drożdże Turbo Whisky, fermentacja 10 dni, odfermentowanie z 16 do 3 BLG, następnie klarowane Turboklarem i zlewane znad osadu), po włączeniu grzania i pogrzaniu zacieru temperatura na 10 półce osiągnęła 92st. a następnie w głowicy przy ok 75st. doszło do wycieku/wystrzału zacieru od strony wejścia węży do chłodnicy :( Kuchnia zalana, jednym słowem masakra. Umyliśmy wszystkie elementy i powtórzyliśmy próbę używając tylko jednej grzałki 2kW - efekt podobny, tylko bez fajerwerków (zacier ściekał po głowicy, wyciekając przy chłodnicy). Przerwaliśmy i wywiesiliśmy białą flagę... Co robimy źle? Teściu podejrzewa pienienie się zacieru i wykipienie... Co robić w takiej sytuacji? Z góry dziękuję za pomoc
alembiki

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Problem z zacierem na whisky, katastrofa kuchenna

Post autor: henik »

Anty piany należy dodać, ewentualnie espumisan ale ja nie sprawdzałem czy działa.

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Problem z zacierem na whisky, katastrofa kuchenna

Post autor: imar42 »

Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Awatar użytkownika

Marian_jl
150
Posty: 193
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Problem z zacierem na whisky, katastrofa kuchenna

Post autor: Marian_jl »

@Monk11 Z tego co piszesz to robisz to na długiej rurze? Jeśli tak to przynajmniej wyjmij wypełnienie bo whisky z tego nie wyjdzie.

jankesik
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 28 gru 2016, 09:27
Re: Problem z zacierem na whisky, katastrofa kuchenna

Post autor: jankesik »

Kolego miałem podobnie z pianą w aparaturze . Dałem Espumisan i pomogło . Destylowanej piwa kilka dni po terminie . Jak dla mnie smak średni bo jednak było czuć chmiel w destylacie .

Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”