Problem z winem z ryżu - słabo pracuje lub nie pracuje wcale

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

sirkk
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 16:29
Krótko o sobie: człowiek, który z dnia na dzień musi coraz twardziej stąpać po ziemi...
Ulubiony Alkohol: domowe wina moich sąsiadów
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: okolice Krakowa

Post autor: sirkk »

Witam. Miałem podobny problem z winem ryżowym. W ostatecznosci okazało się, że zaczęło cos się dziać (fermentować) dopiero po 6 dniach - tak więc nie należy się stresować, że w internecie podana jest doba, dwie, po których wino ma ostro ruszyć. W moim przypadku podejrzewam, że matka drożdzowa była słaba. Dlatego też, mimo wszystko i na wszelki wypadek, po tych 6 dniach dodałem nową matkę drożdzową. Dalsze fazy przebiegły prawidłowo.
promocja
Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Posty: 222
Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Wino ryżowe nie fermentuje :(((

Post autor: Winiarek5 »

pokrec pisze:...mam podejrzenia, że ów ryż mógł być zaprawiony jakimś konserwantem, co go trzyma w transporcie do Europy i ów konserwant chroniąc przed pleśnią chroni również przed drożdżami.
Drożdże nie trawią skrobii znajdującej się w ziarnach ryżu i innych zbóż.
W ten sposób natura zabezpieczyła dobrze zaopatrzoną spiżarnie dla kiełka.
Ziarna konsumpcyjnego nie zabezpiecza się przed grzybami; magazynowane/transportowane w odpowiedniej wilgotności i temperaturze jest nie do ruszenia przez drożdże.
Fermentacja ruszy jak się doda cukru - będzie to wtedy winko cukrowe na ryżu a nie winko ryżowe.

Pozdrawiam

Winiarek

PS
Chyba w końcu będę miał internet; zaprawdę, jak na XXI wiek jest to wybitne osiągnięcie.

ciarek666
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 13 gru 2013, 12:28
wino ryżowe, nie pracuje po nastawieniu

Post autor: ciarek666 »

Witam,

postawiłem pierwsze wino z ryżu:
- 6l wody,
- 1kg cukru,
- 1,2kg ryżu,
- 2 cytryny,
- przyprawy,

drożdże winiarskie tokay. Zgodnie z przepisem nastawiłem wieczorem w poniedziałek i dzisiaj (piątek) z rana wlałem je (dodając pożywkę) do baniaka ze składnikami z przepisu. Minęło już parę godzin a w baniaku cicho, nawet żadnej piany nie ma na górze.

Zastanawiam się co jest nie tak, chyba powinno już zdrowo bulgotać?

Wiecie może co z tym zrobić i co zrobiłem źle?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Problem z winem z ryżu - słabo pracuje lub nie pracuje wcale

Post autor: gr000by »

Daj im 1-2 dni na opanowanie nastawu i nagazowanie go, tak aby wydzielające się CO2 zaczęło bulgotać w rurce. Więcej cierpliwości, to podstawa w tym hobby.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

ciarek666
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 13 gru 2013, 12:28
Re: Problem z winem z ryżu - słabo pracuje lub nie pracuje wcale

Post autor: ciarek666 »

Rzeczywiście, już zdecydowanie zdrowiej bulgocze, pozdrawiam!
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Problem z winem z ryżu - słabo pracuje lub nie pracuje wcale

Post autor: siwy1121 »

I polecam dodać rodzynki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”