Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam. Miałem podobny problem z winem ryżowym. W ostatecznosci okazało się, że zaczęło cos się dziać (fermentować) dopiero po 6 dniach - tak więc nie należy się stresować, że w internecie podana jest doba, dwie, po których wino ma ostro ruszyć. W moim przypadku podejrzewam, że matka drożdzowa była słaba. Dlatego też, mimo wszystko i na wszelki wypadek, po tych 6 dniach dodałem nową matkę drożdzową. Dalsze fazy przebiegły prawidłowo.
...mam podejrzenia, że ów ryż mógł być zaprawiony jakimś konserwantem, co go trzyma w transporcie do Europy i ów konserwant chroniąc przed pleśnią chroni również przed drożdżami.
Drożdże nie trawią skrobii znajdującej się w ziarnach ryżu i innych zbóż. W ten sposób natura zabezpieczyła dobrze zaopatrzoną spiżarnie dla kiełka. Ziarna konsumpcyjnego nie zabezpiecza się przed grzybami; magazynowane/transportowane w odpowiedniej wilgotności i temperaturze jest nie do ruszenia przez drożdże. Fermentacja ruszy jak się doda cukru - będzie to wtedy winko cukrowe na ryżu a nie winko ryżowe.
Pozdrawiam
Winiarek
PS Chyba w końcu będę miał internet; zaprawdę, jak na XXI wiek jest to wybitne osiągnięcie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości