Problem z Winem jabłkowym
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Jakiś czas temu nastawiłem wino z soku jabłkowego, rozcieńczyłem lekko wodą, żeby zredukować kwasowość, dałem pożywkę DAF i drożdże Fermivin, cukier na raty. Na start było 15blg(nie miałem w domu więcej cukru), niestety nie było mnie jakiś czas i drugą ratę cukru dałem dopiero po miesiącu. Policzyłem cukier, odmierzyłem na 10blg, zlałem trochę wina rozrobiłem i dodawałem w trzech równych częściach co 24h. Win o już nic nie zrobiło i stoi na 10blg, zahartowałem i dodałem PDMy tydzień temu i dalej nic.
Pomyślałem, że zostawię jak jest(taki mocny cydr bez gazu), ale jeszcze przed próbą restartu w smaku czuć drożdżami. Teraz zasytanawiam się czy jest sens próbować ruszyć to Bayanusami G995, lub jak pozbyć się posmaku drożdży. Pomóżcie
Pomyślałem, że zostawię jak jest(taki mocny cydr bez gazu), ale jeszcze przed próbą restartu w smaku czuć drożdżami. Teraz zasytanawiam się czy jest sens próbować ruszyć to Bayanusami G995, lub jak pozbyć się posmaku drożdży. Pomóżcie
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Problem z Winem jabłkowym
A jak dodawałeś cukier co te 24h to pracowały, czy nie?
Na posmak drożdży pomoże w zasadzie tylko klarowanie, możesz spróbować środków dwuskładnikowych. Przed restartem możesz też spróbować delikatnie natlenić wino, być może tego brakuje drożdżom.
Na posmak drożdży pomoże w zasadzie tylko klarowanie, możesz spróbować środków dwuskładnikowych. Przed restartem możesz też spróbować delikatnie natlenić wino, być może tego brakuje drożdżom.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Problem z Winem jabłkowym
Ja bym próbował z G995, odlej troszkę, rozrób woda i g995 na pewno to rozhulają. PDMów nie znam.
Natlenianie też powinno pomóc. Na jakich drożdżach startowałeś, że tak szybko padły?? Bo miesiąc bez papu to nie tak dużo.
Natlenianie też powinno pomóc. Na jakich drożdżach startowałeś, że tak szybko padły?? Bo miesiąc bez papu to nie tak dużo.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Problem z Winem jabłkowym
Ciekawe, bo ja z Fermivinami nie miałem problemów. Lecz chyba zmienię je na inne. Coś mi się zdaje, że dają trunki o średnich walorach smakowych (acz redukują kwasowość), coś za coś. Aby się pozbyć posmaku drożdży trzeba zlać z nad osadów i czekać. Aktywne po uwodnieniu śmierdzą jak piekarnicze, to co tydzień temu dodałeś aromatom nie pomogło. Swoją drogą, zastanawia mnie jak zrobić "pachnący" cydr. Po burzliwej musi być czuć drożdże.
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Problem z Winem jabłkowym
Zrób cydr tak jak ja (ocena tutaj http://tanie-pijanie.blogspot.com/2014/ ... -vol9.html), zmniejszając ilość drożdży i fermentując w niskiej temperaturze - wyjdzie prawdziwy, jabłkowy cydr, walący aromatem jabłkowym na cały pokój po otwarciu...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy