Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
Regulamin forum
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
Witam.
Mam problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu żytniówki na tym właśnie destylatorze:
Link: http://allegro.pl/destylator-do-bimbru- ... 18235.html
Destylator jest gazowy i posiada beczke o pojemności 50l.
Zacier robiony na drożdżach gorzelniczych..
W skrócie napisze jak destylowałem...
1.Wlałem zacier do kotła.
2.Czekałem aż się nagrzeje kolumna (nie puszczałem wody).
3.Przy około 60stopniach na kolumnie powoli zaczynałem puszczać wode.
4.Na kotle miałem 100stopni i dopiero wtedy zaczął lecieć destylat próbowałem zmniejszyć temperaturę na kotle poprzez zmniejszenie ognia ale wtedy temperatura spadała również na kolumnie i destylat nie chciał lecieć..
5.Więc cała moja destylacja opierała się na tym że na kotle miałem około 100stopni.
Podejrzewam że zapach zależy właśnie od temperatury destylowania, tylko nie wiem jak na tym destylatorze mam ją utrzymać proszę o pomoc, ponieważ jestem początkującym...
Mam problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu żytniówki na tym właśnie destylatorze:
Link: http://allegro.pl/destylator-do-bimbru- ... 18235.html
Destylator jest gazowy i posiada beczke o pojemności 50l.
Zacier robiony na drożdżach gorzelniczych..
W skrócie napisze jak destylowałem...
1.Wlałem zacier do kotła.
2.Czekałem aż się nagrzeje kolumna (nie puszczałem wody).
3.Przy około 60stopniach na kolumnie powoli zaczynałem puszczać wode.
4.Na kotle miałem 100stopni i dopiero wtedy zaczął lecieć destylat próbowałem zmniejszyć temperaturę na kotle poprzez zmniejszenie ognia ale wtedy temperatura spadała również na kolumnie i destylat nie chciał lecieć..
5.Więc cała moja destylacja opierała się na tym że na kotle miałem około 100stopni.
Podejrzewam że zapach zależy właśnie od temperatury destylowania, tylko nie wiem jak na tym destylatorze mam ją utrzymać proszę o pomoc, ponieważ jestem początkującym...
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
I tutaj jesteś klasycznym przykładem tego z czym walczę od dawna.
Destylujesz, albo gapisz się w termometr, który tak naprawdę nic ci nie powie, ponieważ nie potrafisz go odpowiednio użyć.
Powtórzę zatem. TERMOMETR JEST NARZĘDZIEM POMOCNICZYM, a nie głównym wyznacznikiem destylacji.
Pędź i ucz się na własnych błędach, bo zwyczajnie witki opadają.
Ps; słyszałeś o cięciu frakcjii???
Destylujesz, albo gapisz się w termometr, który tak naprawdę nic ci nie powie, ponieważ nie potrafisz go odpowiednio użyć.
Powtórzę zatem. TERMOMETR JEST NARZĘDZIEM POMOCNICZYM, a nie głównym wyznacznikiem destylacji.
Pędź i ucz się na własnych błędach, bo zwyczajnie witki opadają.
Ps; słyszałeś o cięciu frakcjii???
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
No to tak. Zimne palce odłącz, żeby woda nie przepływała w nich. Unikniesz refluxu. Tego "filtra" niczym nie wypełniaj.
Jak odbierzesz przedgon, to spóść wszystko z odstojników, i wylej do kibla.
Najlepiej jakby pary alko, szły z kolumny prosto do chłodnicy.
A i bym zapomniał, wrzuć trochę miedzi do kolumny. Tak dla pewności, żeby był katalizator.
K.
Jak odbierzesz przedgon, to spóść wszystko z odstojników, i wylej do kibla.
Najlepiej jakby pary alko, szły z kolumny prosto do chłodnicy.
A i bym zapomniał, wrzuć trochę miedzi do kolumny. Tak dla pewności, żeby był katalizator.
K.
-
- Posty: 25
- Rejestracja: wtorek, 11 sie 2015, 17:29
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
Ja czytałem prawie pół roku i dopiero zakupiłem sprzęt i myślałem że, już wszystko wiem a i tak popełniłem kilka błędów przy pierwszych dwóch pędzeniach. Życzę wytrwałości i powodzenia.
No to chłopie życzę powodzenia w czytaniu forum. Nie masz zielonego pojęcia co kupiłeś i co masz dalej z tym zrobić ale spokojnie kilkanaście godzin spędzonych przed komputerem i trochę Ci się rozjaśni.TheBest pisze:Ok dzięki za odpowiedź.Tylko jak ja niby mam wrzucić tą miedź do kolumny i po co? Kupiłem gotowy destylator i on był od razu czymś tam wypełniony nie pamiętam czym...
Ja czytałem prawie pół roku i dopiero zakupiłem sprzęt i myślałem że, już wszystko wiem a i tak popełniłem kilka błędów przy pierwszych dwóch pędzeniach. Życzę wytrwałości i powodzenia.
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
A jak będziesz chciał robić spiryt, to masz tu świetnie napisany poradnik - http://alkohole-domowe.com/forum/jak-ot ... 10969.html
K.
K.
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
silvio2007 - zacieranie żyta praktycznie niczym nie różni się od zacierania innych zbóż. Jedyne o czym trzeba pamiętać to gęstość zacierów żytnich - ta jest większa. Dobrze jest zatem dodać enzymu redukującego lepkość. Natomiast jeśli zacierasz żyto np słodem żytnim: skleikuj nieslodowaną śrutę najpierw. Jak ostygnie do jakichś 50 stopni dodaj słód i potrzymaj z 30m do rozluźnienia w temp ~45 stopni. Potem podgrzej do 62-65 na 1-2h do negatywnej próby jodowej i gotowe. Jak ostygnie do 35 stopni dodajesz drożdże i po 3-4 dni masz gotowy zacier do destylacji. Wszystko jest w "zaciernych" tematach
kwik44
kwik44
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
Alcotec ma w ofercie drożdże wytrzymujące do temp. 40*C. Ale nie są do zacierów.
Też dawałem drożdże do powyżej 30*C, do starterów do zacieru. I pierwszy starter na chlodniejszym ruszył, a za kilka dni drugi starter na wyższej temp. i klapa. A zdawałem te same drożdże od radiusa.
K.
Też dawałem drożdże do powyżej 30*C, do starterów do zacieru. I pierwszy starter na chlodniejszym ruszył, a za kilka dni drugi starter na wyższej temp. i klapa. A zdawałem te same drożdże od radiusa.
K.
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
Ja sypałem 2-3 łyżeczki na wierzch beczki. Mieszałem i po paru godzinach w beczce się "gotowało". Drożdże Safspirit Malt więc chyba o tych samych mówimy. Dzikusów raczej nie było, bo beczki praktycznie każdorazowo po myciu dezynfekowałem. ~40 to była u mnie temp. początkowa. Ile było w trakcie fermentacji nie wiem - nie mierzyłem. Ale jak pisałem lato gorące było.
30-35 stopni to jest ten zakres, kiedy można/trzeba dodać drożdże do zacieru, żeby już nie drążyć na siłę tematu temperatur zadania drożdży
kwik44
30-35 stopni to jest ten zakres, kiedy można/trzeba dodać drożdże do zacieru, żeby już nie drążyć na siłę tematu temperatur zadania drożdży
kwik44
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
Oto przepis na zacier z jakiego korzystałem, wziąłem go z waszego forum:
Zacier z żyta - przepis na Żytniówkę
Składniki :
- woda - 10 l
- słód jęczmienny - 0,5 kg
- żyto - 3 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
Do przegotowanej gorącej wody o temp. 50-60oC wsypać kolejno zmielony słód jęczmienny i zmielone na mąkę żyto. Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej konsystencji. W takich warunkach mączka w życie się scukrzy. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.
Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotną.
Zacier z żyta - przepis na Żytniówkę
Składniki :
- woda - 10 l
- słód jęczmienny - 0,5 kg
- żyto - 3 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
Do przegotowanej gorącej wody o temp. 50-60oC wsypać kolejno zmielony słód jęczmienny i zmielone na mąkę żyto. Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej konsystencji. W takich warunkach mączka w życie się scukrzy. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.
Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotną.