Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Pytania o kompletne destylatory z Allegro, OLX, sklepów internetowych itp.
Regulamin forum
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.

Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).

Jak to zrobić?

1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.

Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.


Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.

Autor tematu
TheBest
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 14:32
Podziękował: 13 razy

Post autor: TheBest »

Witam.
Mam problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu żytniówki na tym właśnie destylatorze:
Link: http://allegro.pl/destylator-do-bimbru- ... 18235.html
Destylator jest gazowy i posiada beczke o pojemności 50l.
Zacier robiony na drożdżach gorzelniczych..
W skrócie napisze jak destylowałem...
1.Wlałem zacier do kotła.
2.Czekałem aż się nagrzeje kolumna (nie puszczałem wody).
3.Przy około 60stopniach na kolumnie powoli zaczynałem puszczać wode.
4.Na kotle miałem 100stopni i dopiero wtedy zaczął lecieć destylat próbowałem zmniejszyć temperaturę na kotle poprzez zmniejszenie ognia ale wtedy temperatura spadała również na kolumnie i destylat nie chciał lecieć..
5.Więc cała moja destylacja opierała się na tym że na kotle miałem około 100stopni.
Podejrzewam że zapach zależy właśnie od temperatury destylowania, tylko nie wiem jak na tym destylatorze mam ją utrzymać proszę o pomoc, ponieważ jestem początkującym... :)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Kamal »

Co masz na myśli odpowiedniego? Mocniej/mniej aromatyczny destylat?
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: rozrywek »

I tutaj jesteś klasycznym przykładem tego z czym walczę od dawna.
Destylujesz, albo gapisz się w termometr, który tak naprawdę nic ci nie powie, ponieważ nie potrafisz go odpowiednio użyć.
Powtórzę zatem. TERMOMETR JEST NARZĘDZIEM POMOCNICZYM, a nie głównym wyznacznikiem destylacji.
Pędź i ucz się na własnych błędach, bo zwyczajnie witki opadają.

Ps; słyszałeś o cięciu frakcjii???
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
TheBest
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 14:32
Podziękował: 13 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: TheBest »

Kamal
Mocniejszy taki aby było czuć z czego jest zrobiony.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Kamal »

No to tak. Zimne palce odłącz, żeby woda nie przepływała w nich. Unikniesz refluxu. Tego "filtra" niczym nie wypełniaj.
Jak odbierzesz przedgon, to spóść wszystko z odstojników, i wylej do kibla. :-)
Najlepiej jakby pary alko, szły z kolumny prosto do chłodnicy.
A i bym zapomniał, wrzuć trochę miedzi do kolumny. Tak dla pewności, żeby był katalizator. ;)
K.
Obrazek

Autor tematu
TheBest
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 14:32
Podziękował: 13 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: TheBest »

Ok dzięki za odpowiedź.Tylko jak ja niby mam wrzucić tą miedź do kolumny i po co? Kupiłem gotowy destylator i on był od razu czymś tam wypełniony nie pamiętam czym...
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Kamal »

-kolumna wypełniona spirale nierdzewne
A miedzi nie masz. Chodzi o katalizator, żeby uniknąć efektu zgniłych jaj. Mogą się pojawić, choć nie muszą. ;)
K.
Obrazek

patison
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 11 sie 2015, 17:29
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: patison »

TheBest pisze:Ok dzięki za odpowiedź.Tylko jak ja niby mam wrzucić tą miedź do kolumny i po co? Kupiłem gotowy destylator i on był od razu czymś tam wypełniony nie pamiętam czym...
No to chłopie życzę powodzenia w czytaniu forum. Nie masz zielonego pojęcia co kupiłeś i co masz dalej z tym zrobić ale spokojnie kilkanaście godzin spędzonych przed komputerem i trochę Ci się rozjaśni.
Ja czytałem prawie pół roku i dopiero zakupiłem sprzęt i myślałem że, już wszystko wiem a i tak popełniłem kilka błędów przy pierwszych dwóch pędzeniach. Życzę wytrwałości i powodzenia. :)

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: jpiwek »

Kupiłeś wynalazek, to teraz troche poinwestujesz. Kup wypełnienie od plipka, zawór precyzyjny do wody, dwa dobre termometry elektroniczne, jak masz hydrofor to coś żeby utrzymywało stałe cisnienie potem regulator mocy do grzałki.

Autor tematu
TheBest
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 14:32
Podziękował: 13 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: TheBest »

Dziękuje wszystkim za odpowiedź.Spróbuje się dostosować do waszych rad. :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Kamal »

A jak będziesz chciał robić spiryt, to masz tu świetnie napisany poradnik - http://alkohole-domowe.com/forum/jak-ot ... 10969.html ;)
K.
Obrazek

Autor tematu
TheBest
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 14:32
Podziękował: 13 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: TheBest »

Dzięki Kamal. :)

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: silvio2007 »

Może kolega TheBest napisze coś o samym zacieraniu żyta?
W necie sam napotkałem kilka "przepisów" na żytniówkę, wziętych raczej z bajek.

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: kwik44 »

silvio2007 - zacieranie żyta praktycznie niczym nie różni się od zacierania innych zbóż. Jedyne o czym trzeba pamiętać to gęstość zacierów żytnich - ta jest większa. Dobrze jest zatem dodać enzymu redukującego lepkość. Natomiast jeśli zacierasz żyto np słodem żytnim: skleikuj nieslodowaną śrutę najpierw. Jak ostygnie do jakichś 50 stopni dodaj słód i potrzymaj z 30m do rozluźnienia w temp ~45 stopni. Potem podgrzej do 62-65 na 1-2h do negatywnej próby jodowej i gotowe. Jak ostygnie do 35 stopni dodajesz drożdże i po 3-4 dni masz gotowy zacier do destylacji. Wszystko jest w "zaciernych" tematach ;-)

kwik44
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Kamal »

Trochę temp. 35*C raczej za wysoka. Lepiej jak spadnie do 30*C. ;)
K.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: kwik44 »

Kamal, dawałem drożdże i do 40+ stopni. Nie padały ;-) Fermentowałem zaciery w ostatnie lato w temperaturze 35+ bez problemu. Ale wiadomo - 100 razy się uda, a raz chuchasz, dmuchasz i może wyjść przysłowiowa kiszka.

kwik44
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Kamal »

Alcotec ma w ofercie drożdże wytrzymujące do temp. 40*C. Ale nie są do zacierów. :P
Też dawałem drożdże do powyżej 30*C, do starterów do zacieru. I pierwszy starter na chlodniejszym ruszył, a za kilka dni drugi starter na wyższej temp. i klapa. A zdawałem te same drożdże od radiusa. :-)
K.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: kwik44 »

Ja sypałem 2-3 łyżeczki na wierzch beczki. Mieszałem i po paru godzinach w beczce się "gotowało". Drożdże Safspirit Malt więc chyba o tych samych mówimy. Dzikusów raczej nie było, bo beczki praktycznie każdorazowo po myciu dezynfekowałem. ~40 to była u mnie temp. początkowa. Ile było w trakcie fermentacji nie wiem - nie mierzyłem. Ale jak pisałem lato gorące było.

30-35 stopni to jest ten zakres, kiedy można/trzeba dodać drożdże do zacieru, żeby już nie drążyć na siłę tematu temperatur zadania drożdży :D

kwik44
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Pretender »

Co innego kiedy drożdże podniosą temperaturę nastawu, a co innego jak mają zacząć pracę od razu w 40°C.

Autor tematu
TheBest
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 14:32
Podziękował: 13 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: TheBest »

Oto przepis na zacier z jakiego korzystałem, wziąłem go z waszego forum:

Zacier z żyta - przepis na Żytniówkę
Składniki :
- woda - 10 l
- słód jęczmienny - 0,5 kg
- żyto - 3 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka

Do przegotowanej gorącej wody o temp. 50-60oC wsypać kolejno zmielony słód jęczmienny i zmielone na mąkę żyto. Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej konsystencji. W takich warunkach mączka w życie się scukrzy. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.

Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotną.

Autor tematu
TheBest
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 14:32
Podziękował: 13 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: TheBest »

Witam.
Nie wspomniałem wcześniej że nie posiadam katalizatora,moglibyście mi napisać czy:
-warto go kupić
-jakie ma zalety
-gdzie go się montuje
-co daje on


Szukałem na forum....ale nie znalazłem.Dzięki za odp...
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Bubo-bubo »

Szukaj frazy miedź lub katalizator miedziany. Jest praktycznie niezbędny przy destylatach smakowych, poszukaj bo wszystko jest dokładnie opisane.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.

Autor tematu
TheBest
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 14:32
Podziękował: 13 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: TheBest »

Ok. Dzięki.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Pretender »

Jak to "wasze"? Teraz już nasze, kolego :-)
Przy smakówkach miedź przydaje się, warto ją mieć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o kompletne destylatory z Internetu”