Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Pytania o kompletne destylatory z Allegro, OLX, sklepów internetowych itp.
Regulamin forum
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.

Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).

Jak to zrobić?

1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.

Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.


Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

A jak będziesz chciał robić spiryt, to masz tu świetnie napisany poradnik - http://alkohole-domowe.com/forum/jak-ot ... 10969.html ;)
K.
Obrazek
alembiki

Autor tematu
TheBest
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 14:32
Podziękował: 13 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: TheBest »

Dzięki Kamal. :)

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: silvio2007 »

Może kolega TheBest napisze coś o samym zacieraniu żyta?
W necie sam napotkałem kilka "przepisów" na żytniówkę, wziętych raczej z bajek.

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: kwik44 »

silvio2007 - zacieranie żyta praktycznie niczym nie różni się od zacierania innych zbóż. Jedyne o czym trzeba pamiętać to gęstość zacierów żytnich - ta jest większa. Dobrze jest zatem dodać enzymu redukującego lepkość. Natomiast jeśli zacierasz żyto np słodem żytnim: skleikuj nieslodowaną śrutę najpierw. Jak ostygnie do jakichś 50 stopni dodaj słód i potrzymaj z 30m do rozluźnienia w temp ~45 stopni. Potem podgrzej do 62-65 na 1-2h do negatywnej próby jodowej i gotowe. Jak ostygnie do 35 stopni dodajesz drożdże i po 3-4 dni masz gotowy zacier do destylacji. Wszystko jest w "zaciernych" tematach ;-)

kwik44
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Kamal »

Trochę temp. 35*C raczej za wysoka. Lepiej jak spadnie do 30*C. ;)
K.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: kwik44 »

Kamal, dawałem drożdże i do 40+ stopni. Nie padały ;-) Fermentowałem zaciery w ostatnie lato w temperaturze 35+ bez problemu. Ale wiadomo - 100 razy się uda, a raz chuchasz, dmuchasz i może wyjść przysłowiowa kiszka.

kwik44
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Kamal »

Alcotec ma w ofercie drożdże wytrzymujące do temp. 40*C. Ale nie są do zacierów. :P
Też dawałem drożdże do powyżej 30*C, do starterów do zacieru. I pierwszy starter na chlodniejszym ruszył, a za kilka dni drugi starter na wyższej temp. i klapa. A zdawałem te same drożdże od radiusa. :-)
K.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: kwik44 »

Ja sypałem 2-3 łyżeczki na wierzch beczki. Mieszałem i po paru godzinach w beczce się "gotowało". Drożdże Safspirit Malt więc chyba o tych samych mówimy. Dzikusów raczej nie było, bo beczki praktycznie każdorazowo po myciu dezynfekowałem. ~40 to była u mnie temp. początkowa. Ile było w trakcie fermentacji nie wiem - nie mierzyłem. Ale jak pisałem lato gorące było.

30-35 stopni to jest ten zakres, kiedy można/trzeba dodać drożdże do zacieru, żeby już nie drążyć na siłę tematu temperatur zadania drożdży :D

kwik44
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Pretender »

Co innego kiedy drożdże podniosą temperaturę nastawu, a co innego jak mają zacząć pracę od razu w 40°C.

Autor tematu
TheBest
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 14:32
Podziękował: 13 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: TheBest »

Oto przepis na zacier z jakiego korzystałem, wziąłem go z waszego forum:

Zacier z żyta - przepis na Żytniówkę
Składniki :
- woda - 10 l
- słód jęczmienny - 0,5 kg
- żyto - 3 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka

Do przegotowanej gorącej wody o temp. 50-60oC wsypać kolejno zmielony słód jęczmienny i zmielone na mąkę żyto. Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej konsystencji. W takich warunkach mączka w życie się scukrzy. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.

Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotną.

Autor tematu
TheBest
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 14:32
Podziękował: 13 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: TheBest »

Witam.
Nie wspomniałem wcześniej że nie posiadam katalizatora,moglibyście mi napisać czy:
-warto go kupić
-jakie ma zalety
-gdzie go się montuje
-co daje on


Szukałem na forum....ale nie znalazłem.Dzięki za odp...
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Bubo-bubo »

Szukaj frazy miedź lub katalizator miedziany. Jest praktycznie niezbędny przy destylatach smakowych, poszukaj bo wszystko jest dokładnie opisane.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.

Autor tematu
TheBest
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 14:32
Podziękował: 13 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: TheBest »

Ok. Dzięki.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...

Post autor: Pretender »

Jak to "wasze"? Teraz już nasze, kolego :-)
Przy smakówkach miedź przydaje się, warto ją mieć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o kompletne destylatory z Internetu”