Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
Regulamin forum
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
silvio2007 - zacieranie żyta praktycznie niczym nie różni się od zacierania innych zbóż. Jedyne o czym trzeba pamiętać to gęstość zacierów żytnich - ta jest większa. Dobrze jest zatem dodać enzymu redukującego lepkość. Natomiast jeśli zacierasz żyto np słodem żytnim: skleikuj nieslodowaną śrutę najpierw. Jak ostygnie do jakichś 50 stopni dodaj słód i potrzymaj z 30m do rozluźnienia w temp ~45 stopni. Potem podgrzej do 62-65 na 1-2h do negatywnej próby jodowej i gotowe. Jak ostygnie do 35 stopni dodajesz drożdże i po 3-4 dni masz gotowy zacier do destylacji. Wszystko jest w "zaciernych" tematach
kwik44
kwik44
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
Alcotec ma w ofercie drożdże wytrzymujące do temp. 40*C. Ale nie są do zacierów.
Też dawałem drożdże do powyżej 30*C, do starterów do zacieru. I pierwszy starter na chlodniejszym ruszył, a za kilka dni drugi starter na wyższej temp. i klapa. A zdawałem te same drożdże od radiusa.
K.
Też dawałem drożdże do powyżej 30*C, do starterów do zacieru. I pierwszy starter na chlodniejszym ruszył, a za kilka dni drugi starter na wyższej temp. i klapa. A zdawałem te same drożdże od radiusa.
K.
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
Ja sypałem 2-3 łyżeczki na wierzch beczki. Mieszałem i po paru godzinach w beczce się "gotowało". Drożdże Safspirit Malt więc chyba o tych samych mówimy. Dzikusów raczej nie było, bo beczki praktycznie każdorazowo po myciu dezynfekowałem. ~40 to była u mnie temp. początkowa. Ile było w trakcie fermentacji nie wiem - nie mierzyłem. Ale jak pisałem lato gorące było.
30-35 stopni to jest ten zakres, kiedy można/trzeba dodać drożdże do zacieru, żeby już nie drążyć na siłę tematu temperatur zadania drożdży
kwik44
30-35 stopni to jest ten zakres, kiedy można/trzeba dodać drożdże do zacieru, żeby już nie drążyć na siłę tematu temperatur zadania drożdży
kwik44
Re: Problem z uzyskaniem odpowiedniego zapachu...
Oto przepis na zacier z jakiego korzystałem, wziąłem go z waszego forum:
Zacier z żyta - przepis na Żytniówkę
Składniki :
- woda - 10 l
- słód jęczmienny - 0,5 kg
- żyto - 3 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
Do przegotowanej gorącej wody o temp. 50-60oC wsypać kolejno zmielony słód jęczmienny i zmielone na mąkę żyto. Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej konsystencji. W takich warunkach mączka w życie się scukrzy. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.
Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotną.
Zacier z żyta - przepis na Żytniówkę
Składniki :
- woda - 10 l
- słód jęczmienny - 0,5 kg
- żyto - 3 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
Do przegotowanej gorącej wody o temp. 50-60oC wsypać kolejno zmielony słód jęczmienny i zmielone na mąkę żyto. Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej konsystencji. W takich warunkach mączka w życie się scukrzy. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.
Z tak przygotowanego zacieru powinniśmy otrzymać 2 litry spirytu 60 - 70 procentowego, polecam destylację dwukrotną.