Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: problem z połączeniem kotła do destylatora ...
Napisane: czwartek, 17 lut 2011, 19:30
Witam. Mam problem z połączeniem kotła do destylatora. Otrzymałem w prezencie bimbrownice ale bez kotła. Ten który mam nie pasuje do kolby. Nakrętka na kolbie jest za duża do gwintu na kotle o ok 6 mm. Co z tym zrobić ... pomocy ! ! !
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Tytuł: Re: problem z połączeniem kotła do destylatora ...
Napisane: czwartek, 17 lut 2011, 20:46
Witam. Moja propozycja może w czymś pomoże. Ja przerobił bym to w ten sposób. Do kotła przyspawa rurkę, na około 50mm, fi52. A następnie do tego, kołnierz i taki sam kołnierz na kolumnie. Miedzy kołnierze umieścił uszczelkę, przewiercił i połączył śrubami. Oczywiście, wszystko z KO.
Napisane: czwartek, 17 lut 2011, 20:55
Najprostszy sposób to wspawać do zbiornika nowy nypel z gwintem pasującym do półśrubunku przy kolumnie. Koszt - kilkanaście złotych + przesyłka + spawacz
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Napisane: piątek, 18 lut 2011, 10:58
Witam.
Spróbuj poszukać jakiejś redukcji, może coś dopasujesz. Zapytaj w sklepie z hydrauliką albo jakimś innym z asortymentem metalowym. Na pewno ktoś kiedyś zrobił jakąś przejściówkę z wymiaru twojego nypla w kotle do wymiaru gwintu na kolumnie. A jak nie, to może zrobić. Prościej i taniej pewnie będzie bowiem zamówić u ślusarza samo przejście z wymiaru do wymiaru. Możliwe jest też rozwiązanie tymczasowe. Jeśli ten nypel i rura mają nie więcej niż po ok. 50 mm średnicy, to może je połączyć np. silikonowy korek, który stosuje się do rurek fermentacyjnych na balony (oczywiście trzeba go wtedy lekko przerobić, pozostawiając w nim tylko zewnętrzną ściankę).
Napisane: piątek, 18 lut 2011, 11:57
Najtaniej przerobić to mocowanie na kołnierze...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Napisane: poniedziałek, 21 lut 2011, 19:19
Jest to oczywiste że najwygodniejsze jest zastosowanie SMSa. Jednak oryginalny korek jest to najprostsze rozwiązanie, ponieważ nic nie trzeba kupować ani dorabiać. Jeśli się nie sprawdzi to można odciąć i coś innego zastosować, to nie jest problem. Ja tak zrobię. Kolego Wald Ja te tematy czytałem a nawet pisałem posta .
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości