Problem z nastawem z syropu glukozowo-fruktozowego.
-
- Posty: 86
- Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Problem z nastawem z syropu glukozowo-fruktozowego.
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Mam możliwość nabyć w sumie nie ograniczona ilość takiego syropu za polowe ceny plus coś do popicia.
Czy ktoś ma realne wyniki pracy z tym syropem.
Na forum czytałem ze może być problem z dofermentowaniem fruktozy ponieważ drożdżom łatwiej jest przerobić glukoze .Tak przynajmniej zrozumiałem.
No dobra w sumie chyba wszystko znalazłem.
Rozcieńczyć wszystko do właściwego blg i nastawiać. Urobek powinien być łagodniejszy w smaku. ciekaw jestem jak z wydajnością będzie .
Ile w 10 litrach syropu będzie kg cukru
Mam możliwość nabyć w sumie nie ograniczona ilość takiego syropu za polowe ceny plus coś do popicia.
Czy ktoś ma realne wyniki pracy z tym syropem.
Na forum czytałem ze może być problem z dofermentowaniem fruktozy ponieważ drożdżom łatwiej jest przerobić glukoze .Tak przynajmniej zrozumiałem.
No dobra w sumie chyba wszystko znalazłem.
Rozcieńczyć wszystko do właściwego blg i nastawiać. Urobek powinien być łagodniejszy w smaku. ciekaw jestem jak z wydajnością będzie .
Ile w 10 litrach syropu będzie kg cukru
Ostatnio zmieniony piątek, 28 maja 2021, 23:15 przez T-rex, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Posty: 83
- Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Problem z nastawem z syropu glukozowo-fruktozowego.
Jeżeli masz od tego jakąś etykietę to po prostu sprawdź ile węglowodanów jest w 100 ml, da Ci to mniej więcej pogląd ile cukru jest w syropie. Co do fruktozy, to przecież sacharoza, czyli zwykły cukier, składa się właśnie z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy i jakoś drożdżaki sobie radzą. Co więcej część ludzi chwali sobie inwertowanie sacharozy przed fermentacją czyli właśnie hydrolizę do glukozy i fruktozy, de facto powstanie syropu glokozowo-fruktozowego. Chyba, że Twój syrop ma z jakiś względów znacznie większą część fruktozy w składzie, ale nie wiem czy to możliwe i jaki miałoby to mieć wpływ na przebieg procesu.
Ostatnio zmieniony sobota, 29 maja 2021, 12:46 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.