Witam przeglądam już to forum od kilku dni, ale dalej nie mogę znaleźć jednoznacznych odpowiedzi na kilka pytań: -Jakie proporcje są najlepsze dla drożdży T3? -Jakie proporcje są najlepsze przy stosowaniu drożdży winiarskich? -Jaką temperaturę lubią drożdże podczas fermentacji? -Ile mam wlać nastawu do beczki żeby nie wykipiało, jeżeli np. mam beczkę 100L? -Czym ją przykryć, czy szczelnie? -Czy po osiągnięciu -4blg trzeba wykonywać jakieś zabiegi w celu sklarowania czy pozostawić bez zmian ?
Dodam jeszcze, że nie zależy mi na czasie, lecz na dobrym smaku zapachu i mocy. Do tej pory robiłem według 1410 na drożdżach winiarskich, lecz wydaje mi się że to nie jest jeszcze to. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Tres bien, ale maciuś, jesteś kawalarz! Bo powiedzmy sobie szczerze, ten numer z zakręconą szczelnie beczką jest naprawde przedni. W odpowiednich warunkach można stracić twarz przy odkręcaniu, jak się pochylisz nad pokrywą. No i mieć zawartość beczki równomiernie rozsmarowaną po całym pomieszczeniu. Sorry, że zepsuję dowcip, ale mimo wszystko... Beczkę należy przykryć tak, żeby muchy ani inne paskudztwo się tam nie dostało. Ja z reguły zakręcam pokrywę na 1 zwój tak, aby dwutlenek węgla miał którędy uciec a muchy miały sporą zagwozdkę, jak tam wleźć. I tyle. W żadnym przypadku szczelnie. Muchoszczelnie ale nie gazoszczelnie.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Witam, przyznaję się, że z czystego skąpstwa daję paczkę T3 na podwójną dawkę cukru, zalecaną na opakowaniu. Po tygodniu mam całkowicie przerobiony nastaw.
Drożdże stosuje w podobny sposób jak kolega Pluton. Fermentacja przebiega wtedy trochę łagodniej (nie ma tyle piany jednak proces trwa trochę dłużej niż, 24h czy 48h), więc objętościowo zbiornik można wypełnić nawet do 4/5 (jednak polecam to tylko doświadczonym przy produkcji dla nowicjusza 3/4 będzie optymalnie). Co do uszczelnienia osobiście stosuje korek z rurką fermentacyjną jednak przez pierwsze 4-5 dni nie nalewam do niej wody na wierzch rurki wkładam czop z waty, co chroni przed muchami.
Pozdrawiam. Arek.
______________________________________________________________________ doctis omnia casta
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości