Problem z nastawem.

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
czarnypt
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 25 sty 2014, 22:04

Post autor: czarnypt »

Witam serdecznie
Jestem nowy i piszę tu pierwszy raz. Na początek przygody postanowiłem zrobioć zacier z cukru i mam mały problem, zrobiłem wszystko tak jak doczytałem na forum.
Nastaw miał 22 blg dodałem drożdze fermiol, pożywke (fosforan diamonu) i rodzynki tak jak na drożdzach było napisane. Mineło juz dwa tygodnie i nastaw pracuje ale już naprawde wolno po sprawdzeniu zawartość cukro ok 11 Blg taki stan mam już ok 4 dni nie chce spadać a praca coraz wolniej przebiega. Mam pytanie co zrobić dalej czekać czy działać i jak pomóc zacierowi.
Z góry dziękuje za informacje.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: problem z zacierem.

Post autor: Wald »

czarnypt pisze:zacier z cukru
Na początek, to nastaw nie zacier.
czarnypt pisze:zrobiłem wszystko tak jak doczytałem na forum.
Coś kiepsko czytałeś. Na pewno nie to: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html
Jest wszystko, prosto i dokładnie.
czarnypt pisze:drożdze fermiol
Te są do wina.
czarnypt pisze:co zrobić dalej czekać
Czekania jeszcze na długo zostało.
czarnypt pisze:jak pomóc zacierow
Dodaj drożdże do cukrówek, albo przecier pomidorowy.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: problem z zacierem.

Post autor: rozrywek »

Jak na razie z poprawności sztuki to masz cukromierz i wiesz co to BLG, ja bym nie restartował, dodał troszkę koncentratu jedynie, niestety nauka kosztuje, nie chciało się poczytać to przepuść to jak masz. Napisz proszę co zamierzasz zrobić z tym "zacierem".
Na jakim sprzęcie itp, aż boję się następnych pytań.....dobra, rada,groźba i nadzieja:
Rada czytaj i ucz się, groźba napisz zacier jeszcze raz to cię osobiście zgłoszę do banu, nadzieja - czego nie będziesz wiedział to naprawdę bardzo chętnie pomożemy. Witaj w braci.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
czarnypt
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 25 sty 2014, 22:04
Re: problem z zacierem.

Post autor: czarnypt »

Dziękuję bardzo za podpowiedź i działam dalej.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: problem z zacierem.

Post autor: Kamal »

Na opakowaniu fermioli pisze, że są do nastawów cukrowych. Używałem ich dwa razy, zawsze miałem problem z fermentacją.
Możesz dodac, trochę nowych drożdży do cukrówek. Lub przedestyluj to, i zrób drugi nastaw na dundrze, z nowymi drożdżami.
Obrazek
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: problem z zacierem.

Post autor: Wald »

Nastaw w stanie obecnym też dojdzie, ale dopiero za kilka miesięcy. Tak powolna fermentacja daje pozytywne efekty końcowe, jednak nie tak duże, żeby to polecać. Przecier dodany przy starcie byłby bardzo pomocny, w chwili obecnej też pomoże, ale niestety nie aż tak.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: problem z zacierem.

Post autor: radius »

Wald pisze:Nastaw w stanie obecnym też dojdzie, ale dopiero za kilka miesięcy.
Jeżeli jednak nie chcesz czekać tak długo, to możesz rozpuścić kostkę drożdży babuninych i dodać do nastawu wraz z przecierem. Powinno to rozruszać nastaw, bo cukru w nim jeszcze sporo, a jeżeli zależy ci na dobrym smaku to jeszcze czekaj. Puścisz to trochę później na rurki a na odwarze (jeżeli jeszcze będzie cukier) możesz zrobić kolejny nastaw ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: problem z zacierem.

Post autor: Trener »

A na przyszłość, jeśli nie chcesz długo czekać, to do fermentacji cukrówek stosuj drożdże Turbo typu Pure lub Vodka i to najlepiej połowę zalecanej dawki.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Problem z zacierem.

Post autor: silvio2007 »

Najlepiej jak kupisz kolejną porcję cukru, rozpuścisz w wodzie, dodasz drożdży typy turbo i za parę dni nareszcie własnej wódki może się napijesz. Wcześniejszy nastaw dopraw koncentratem i drożdżami piekarniczymi i czekaj. Na pewno się nie zmarnuje.
No to siup!

fuxe
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 10:53
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Problem z zacierem.

Post autor: fuxe »

Stosuje ostatnio drożdże Fermiol i nie narzekam, ja dodałem pożywki 4g na 10 litrów i śrutę kukurydzianą. Po dodaniu tej ostatniej z balona zrobił się wulkan, niech turbo się umywają, a przy tym znacznie lepiej poczuł się mój nos.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Problem z zacierem.

Post autor: olo 69 »

Widać, że fermiole bardzo lubią zboża. Ja stosuję je do zacierów i dla mnie to drożdże numer 1.
Pozdrawiam,olo 69

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Problem z zacierem.

Post autor: silvio2007 »

I słusznie kolega fuxe zrobił. Drożdże turbo dedykowane są do cukrówek a nie do zacieru kukurydzianego.

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: Problem z zacierem.

Post autor: ddmarcin »

Zwykłą cukrówkę, fermiole robiły ponad tydzień i mimo 5BLG dałem na rurki, ale zostawiłem sobie na dnie w fermentatorze z 5cm tego pracującego nastawu (Sour Mash). Na drugi dzień, kiedy dunder był chłodny dodałem cukru i wlałem z powrotem do fermentatora i pracowały dalej. W tym samym czasie zrobiłem zacier jak na Jacka D. na fermiolach. Uwinęły się w 4 dni i mało rurki nie wyprostowały. Jak dodałem do tej cukrówki na fermiolach odciśniętej kukurydzy z opisanego wyżej zacieru to cukrówka znacznie przyspieszyła. Dodam że i nastaw cukrowy i zacier były tak samo zakwaszane z dodatkiem pożywki.

soniak
30
Posty: 34
Rejestracja: środa, 13 lip 2011, 15:21
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Dziwne zachowanie nastawu

Post autor: soniak »

Witam. Mam problem z nastawem:

7 dni temu nastawiłem 3kg cukru w 16 litrach wody.
Do ciepłego (30st) nastawu dodałem matkę drożdżową sherry, kolejnego dnia byłem pewny że ugotowałem drożdże, wiec dodałem 1/4 kostki drożdży piekarskich.
Nastaw zaczął pracować, jednak każdego dnia nastaw zwalniał. w niedziele nastaw już nie bulgotał, aerometr wykazał 15blg. Dziś sprawdziłem 14blg, temperatura nastawu około 22st.

Panowie.
Wiecie co może być tego powodem ?
Mogę jakoś naprawić ten nastaw ?

pozdrawiam.
nasz hymn:))
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Problem z nastawem.

Post autor: Wald »

Nastawy z cukru są dobrze opisane: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html . Wystarczy poczytać. Drożdże które użyłeś nie nadają się do tego, ani jedne, ani drugie. Odpowiedź padła na początku tego tematu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”