Problem z nastawem.
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Problem z zacierem.
Zwykłą cukrówkę, fermiole robiły ponad tydzień i mimo 5BLG dałem na rurki, ale zostawiłem sobie na dnie w fermentatorze z 5cm tego pracującego nastawu (Sour Mash). Na drugi dzień, kiedy dunder był chłodny dodałem cukru i wlałem z powrotem do fermentatora i pracowały dalej. W tym samym czasie zrobiłem zacier jak na Jacka D. na fermiolach. Uwinęły się w 4 dni i mało rurki nie wyprostowały. Jak dodałem do tej cukrówki na fermiolach odciśniętej kukurydzy z opisanego wyżej zacieru to cukrówka znacznie przyspieszyła. Dodam że i nastaw cukrowy i zacier były tak samo zakwaszane z dodatkiem pożywki.
Dziwne zachowanie nastawu
Witam. Mam problem z nastawem:
7 dni temu nastawiłem 3kg cukru w 16 litrach wody.
Do ciepłego (30st) nastawu dodałem matkę drożdżową sherry, kolejnego dnia byłem pewny że ugotowałem drożdże, wiec dodałem 1/4 kostki drożdży piekarskich.
Nastaw zaczął pracować, jednak każdego dnia nastaw zwalniał. w niedziele nastaw już nie bulgotał, aerometr wykazał 15blg. Dziś sprawdziłem 14blg, temperatura nastawu około 22st.
Panowie.
Wiecie co może być tego powodem ?
Mogę jakoś naprawić ten nastaw ?
pozdrawiam.
7 dni temu nastawiłem 3kg cukru w 16 litrach wody.
Do ciepłego (30st) nastawu dodałem matkę drożdżową sherry, kolejnego dnia byłem pewny że ugotowałem drożdże, wiec dodałem 1/4 kostki drożdży piekarskich.
Nastaw zaczął pracować, jednak każdego dnia nastaw zwalniał. w niedziele nastaw już nie bulgotał, aerometr wykazał 15blg. Dziś sprawdziłem 14blg, temperatura nastawu około 22st.
Panowie.
Wiecie co może być tego powodem ?
Mogę jakoś naprawić ten nastaw ?
pozdrawiam.
nasz hymn:))
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Problem z nastawem.
Nastawy z cukru są dobrze opisane: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html . Wystarczy poczytać. Drożdże które użyłeś nie nadają się do tego, ani jedne, ani drugie. Odpowiedź padła na początku tego tematu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!