Problem z nastawem.

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy

Post autor: olo 69 »

Widać, że fermiole bardzo lubią zboża. Ja stosuję je do zacierów i dla mnie to drożdże numer 1.
Pozdrawiam,olo 69
promocja

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Problem z zacierem.

Post autor: silvio2007 »

I słusznie kolega fuxe zrobił. Drożdże turbo dedykowane są do cukrówek a nie do zacieru kukurydzianego.

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: Problem z zacierem.

Post autor: ddmarcin »

Zwykłą cukrówkę, fermiole robiły ponad tydzień i mimo 5BLG dałem na rurki, ale zostawiłem sobie na dnie w fermentatorze z 5cm tego pracującego nastawu (Sour Mash). Na drugi dzień, kiedy dunder był chłodny dodałem cukru i wlałem z powrotem do fermentatora i pracowały dalej. W tym samym czasie zrobiłem zacier jak na Jacka D. na fermiolach. Uwinęły się w 4 dni i mało rurki nie wyprostowały. Jak dodałem do tej cukrówki na fermiolach odciśniętej kukurydzy z opisanego wyżej zacieru to cukrówka znacznie przyspieszyła. Dodam że i nastaw cukrowy i zacier były tak samo zakwaszane z dodatkiem pożywki.

soniak
30
Posty: 34
Rejestracja: środa, 13 lip 2011, 15:21
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Dziwne zachowanie nastawu

Post autor: soniak »

Witam. Mam problem z nastawem:

7 dni temu nastawiłem 3kg cukru w 16 litrach wody.
Do ciepłego (30st) nastawu dodałem matkę drożdżową sherry, kolejnego dnia byłem pewny że ugotowałem drożdże, wiec dodałem 1/4 kostki drożdży piekarskich.
Nastaw zaczął pracować, jednak każdego dnia nastaw zwalniał. w niedziele nastaw już nie bulgotał, aerometr wykazał 15blg. Dziś sprawdziłem 14blg, temperatura nastawu około 22st.

Panowie.
Wiecie co może być tego powodem ?
Mogę jakoś naprawić ten nastaw ?

pozdrawiam.
nasz hymn:))
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Problem z nastawem.

Post autor: Wald »

Nastawy z cukru są dobrze opisane: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html . Wystarczy poczytać. Drożdże które użyłeś nie nadają się do tego, ani jedne, ani drugie. Odpowiedź padła na początku tego tematu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”