Witam. Jestem właśnie w trakcie budowania swojej pierwszej kolumny. Mam rurę KO 100cm X 6cm i nie wiem ile zrobić ZP. Jak dobrze zamontować termometr (uszczelnienie)? Myślicie że zamontowanie zaworu igłowego poprawi wydajność aparatu? Pozrawiam kolegów Psotników
Zrób co najmniej 5 zimnych palców w odległości 10-15mm od siebie i przesuniętych o ok. 300. Zasłonią wtedy cały przekrój rury. Port termometru umieść nad zimnymi palcami. Zawór precyzyjny (może być igłowy) pozwoli ci dokładnie regulować stopień refluksu. W kolumnie z zimnymi palcami jest to konieczność
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Co do uszczelnienia to najlepiej zrobić sobie port do sondy czyli wspawać małą rureczkę w którą prawie na wcisk wchodzi sonda termometru ( ew. ciut luzu i wciskać na silikon ), lub taśma teflonowa - bardzo dobra do znalezienia na działach hydraulicznych w typowych sklepach.
______________________________________________________________________ z % pzdr --=:| robjach | :=-- ... my tu gadu gadu a psota się grzeje ....
Myślicie że dwie grzałki 1400W i 2000W są odpowiednie dla kotła 50L?
Bardzo odpowiednie, jeśli masz dostęp do gniazda 3-fazowego. Jeśli ma je "pociągnąć" jedna faza, to "korek" 20A będzie za mały. Oczywiście tylko do rozgrzewania.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Prąd trójfazowy rzeczywiście nie jest potrzebny. Konieczne są jednak dwie fazy dla rozłożenia obciążenia. Nie wiem gdzie mieszkasz i jaką siecią dysponujesz. Ostrzeżenie było np. dla ludzi ze starą instalacją lub z blokowisk. W wielu domach głównym zabezpieczeniem (przed licznikiem) jest "korek" 20 amper. To nie pociągnie takiego zestawu grzałek. Ty możesz rozłożyć to na dwie fazy i nie bać się o przeciążenie. Przekładając to dla nie elektryków: podłączasz grzałki między fazę (każdą do innej) a przewód zerowy (tutaj razem). Jeśli zapakujesz je razem do gniazda domowego, np. w łazience czy kuchni wróżę wymianę (lub włączanie) bezpieczników.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Jeśli ma je "pociągnąć" jedna faza, to "korek" 20A będzie za mały. Oczywiście tylko do rozgrzewania.
Czemu "korek" 20A będzie za mały?? 3400W/230V=14,78A Oczywiście można rozłożyć grzałki na fazy, będzie mniejsze obciążenie, ale na 20A też powinno być ok (o ile instalacja w domu jest prawidłowo wykonana). Ja wydzieliłem sobie osobny bezpiecznik 20A poza domową siecią elektryczną, grzeję 2000W+2000W. Zadbałem tylko o przewody grubości 2,5mm2 i odpowiednią wtyczkę. Wszystko chodzi ok. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie. Nie jestem "zawodowym" elektrykiem,
Nie jestem elektrykiem, ale po sprawdzeniu kabli w ścianach i mocy bezpieczników, troszkę się przestraszyłem że puszczę dom z dymem, więc podpiąłem się do gniazdka z pieca kuchennego które jest na 230v.Piec gdy ma wszystko włączone pobiera 10150w i jako zabezpieczenie wystarcza bezpiecznik 20amp.Oczywiście do tego odpowiednia przedłużka i wszystko hula.Grzeję 2x2000w
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości