w ubiegłym tygodniu nastawiłem zacier do gotowania. Gotuję na taborecie 6,5kW z Allegro kupionym też tydzień temu specjalnie do tego celu . Taboret podłączam do butli 11kg gazu. Problem jest następujący: płomień w taborecie jest ,,spokojny", bez ciśnienia ale może tak musi być gdyż jest reduktor, sęk tkwi w tym że strasznie kopci. Zapach trochę podobny do palącej świeczki, keg natomiast po zakończeniu grzania jest cały czarny, pokryty sadzą. W chałupie trzeba wietrzyć non stop bo robi się siwo. O co chodzi?
Najprawdopodobniej taboret jest źle wyregulowany. Czy na pewno jest przystosowany do grzania mieszanką propan-butan? Jeżeli nie, czeka cię wymiana taboretu (gwarancja) lub dysz. Przeczytaj co na ten temat mówią fachowcy:
Cytuj:
Korzystając z urządzeń takich jak taborety gazowe, trzeba o kilku bardzo istotnych sprawach pamiętać. Wśród nich znajduje się także kwestia właściwej regulacji palników. Jest to bardzo ważne, aby taborety gazowe mogły funkcjonować w należyty sposób. W przeciwnym wypadku obróbka termiczna z ich zastosowaniem nie będzie dostatecznie efektywna, a poza tym źle pracujące palniki nie są też bezpieczne. Jeżeli są dobrze wyregulowane, poznać to można po tym, że wydobywające się z nich płomienie charakteryzują się ostrymi, wyraźnymi kształtami, w których można bez problemu wewnętrzne stożki, a także niebieską barwą. Jeżeli natomiast palniki są źle wyregulowane, wówczas płomień nie dość, że ma zabarwienie żółto-czerwone, to na dodatek jeszcze się kopci. Prawidłowo wyregulowane palniki to przede wszystkim oszczędność gazu, a co za tym idzie – także i pieniędzy. Ponadto wydzielające się przy tej okazji spaliny nie zawierają zbyt wiele szkodliwego dla człowieka i otoczenia tlenku węgla. To także to, o czym była mowa powyżej – czyli wyższa efektywność gotowania. Przy źle wyregulowanych palnikach nie ma oczywiście mowy o tym wszystkim i w konsekwencji taborety gazowe psują się szybciej niż powinny, nie wspominając o stratach, które powodują. Szczegółowe informacje na temat prawidłowej regulacji palników zawsze można znaleźć w instrukcji obsługi, którą taborety gazowe mają dołączoną przez producentów. Z instrukcją obsługi koniecznie trzeba się zapoznać – i to nie tylko w punkcie dotyczącym palników, ale z całością.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Musisz dać większą dawkę powietrza do taboretu. Zaraz za kurkiem którym przekręcasz gaz ,masz taką jakby dosyć szeroką obrączkę i luzując ją i przesuwając w kierunku taboretu odsłaniasz dostęp powietrza. Przesuń ją na max,tak aby powstał jak największy otwór,następnie dokręć i powinno być ok.
Ja miałem też mały problem z kopceniem ale to akurat nie była wina złej regulacji taboretu bo dotychczas było ok. Okazał sie lipny gaz i musiałem go zmęczyć jakoś. Następna butla znów ok. To tak jak z paliwami na stacjach czasem dają wiele do życzenia.
Dzięki Koledzy, chyba trafiliście w sedno. Ja tą blaszkę na taborecie na maxa zacisnąłem tak że w ogóle nie dochodzi powietrze. Przymierzam się do odpalenia w sobotę, powinno być już ok, jeszcze raz dziękuję za pomoc
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości