Problem z drożdzami proszę o pomoc!!!

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
michal3243
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 17 cze 2009, 23:30
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: michal3243 »

Witam jestem początkującym psotnikiem. Mam problem. Ściągnąłem forum tabelkę przeliczeniową co i ile trzeba do zrobienia zacieru. Chce zrobić 50 L zacieru tabelka w exelu wyliczyła mi tak:

Woda: 43,5 litra
Cukier: 11 kg
Drożdże: 62,5 grama
pożywka: 35 gram
kwasek cytrynowy:20gram

Drożdże kupiłem firmy SpiritFerm T3. Z Tego co rozumiem do tego mojego zacieru muszę dodać z tej paczki drożdży 62,5 Grama tak i do tego tej pożywki i kwasku cytrynowego. Czy te 11 kg cukru przerobi się na %?Proszę o odpowiedz!. Pozdrawiam was psotnicy!!
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Problem z drożdzami proszę o pomoc!!!

Post autor: Calyx »

Nie kombinuj :) przy T3 odpuść sobie dodatki do nastawu.
Drożdże zawierają w paczce wszystko co potrzebne.
Rozpuść cukier i dodaj uwodnioną paczkę drożdży.
Powinny przerobić bez problemu tę ilość cukru.

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: Problem z drożdzami proszę o pomoc!!!

Post autor: Diesel »

Czy te 11 kg cukru przerobi się na %
A na co jeszcze chciałbyś to przerobić??
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Problem z drożdzami proszę o pomoc!!!

Post autor: Zygmunt »

Było na forum miliard razy, ale napisze raz jeszcze- z okazji piątku.
43,5l wody + 11kg cukru to razem 50.1l nastawu
1kg cukru to ok. 1l 50% alkoholu
(11 x 50) / 50.1 = 10.97% nastawu po przerobieniu wszystkiego.

Spokojnie można więc dorzucić jeszcze ze dwa kilo cukru i zapuścić T3 :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
michal3243
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 17 cze 2009, 23:30
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Problem z drożdzami proszę o pomoc!!!

Post autor: michal3243 »

Dziękuję wam za pomoc! Pozdrawiam i udanego weekendu!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”