Witam jestem początkującym psotnikiem. Mam problem. Ściągnąłem forum tabelkę przeliczeniową co i ile trzeba do zrobienia zacieru. Chce zrobić 50 L zacieru tabelka w exelu wyliczyła mi tak:
Woda: 43,5 litra
Cukier: 11 kg
Drożdże: 62,5 grama
pożywka: 35 gram
kwasek cytrynowy:20gram
Drożdże kupiłem firmy SpiritFerm T3. Z Tego co rozumiem do tego mojego zacieru muszę dodać z tej paczki drożdży 62,5 Grama tak i do tego tej pożywki i kwasku cytrynowego. Czy te 11 kg cukru przerobi się na %?Proszę o odpowiedz!. Pozdrawiam was psotnicy!!
Problem z drożdzami proszę o pomoc!!!
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: środa, 17 cze 2009, 23:30
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Problem z drożdzami proszę o pomoc!!!
Nie kombinuj przy T3 odpuść sobie dodatki do nastawu.
Drożdże zawierają w paczce wszystko co potrzebne.
Rozpuść cukier i dodaj uwodnioną paczkę drożdży.
Powinny przerobić bez problemu tę ilość cukru.
Pozdrawiam Calyx
Drożdże zawierają w paczce wszystko co potrzebne.
Rozpuść cukier i dodaj uwodnioną paczkę drożdży.
Powinny przerobić bez problemu tę ilość cukru.
Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Problem z drożdzami proszę o pomoc!!!
Było na forum miliard razy, ale napisze raz jeszcze- z okazji piątku.
43,5l wody + 11kg cukru to razem 50.1l nastawu
1kg cukru to ok. 1l 50% alkoholu
(11 x 50) / 50.1 = 10.97% nastawu po przerobieniu wszystkiego.
Spokojnie można więc dorzucić jeszcze ze dwa kilo cukru i zapuścić T3
43,5l wody + 11kg cukru to razem 50.1l nastawu
1kg cukru to ok. 1l 50% alkoholu
(11 x 50) / 50.1 = 10.97% nastawu po przerobieniu wszystkiego.
Spokojnie można więc dorzucić jeszcze ze dwa kilo cukru i zapuścić T3
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: środa, 17 cze 2009, 23:30
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz