Problem z destylacja skoki temperatury
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Jak temperatura na dole zaczyna wzrastać to znaczy, że powinieneś zmniejszyć tempo odbioru, bo ilość alkoholu pozostałego do odebrania zbliża się ku końcowi(warto wiedzieć ile mamy do wyciągnięcia ze zbiornika). Chyba pominąłeś ten link: http://alkohole-domowe.com/forum/co-zro ... ml#p102663 i to co napisał radius. I powodzenia w kolejnych próbach.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Problem z destylacja skoki temperatury
@nurek37
Mam takie pytanie. Jaką moc ma wsad? Znasz wydajność swojej kolumny? Wiesz jak wyliczyć RR? Znasz na jakiej mocy możesz pracować? Mam na myśli czy pokrętło gazu działa na tyle dobrze, żeby ustawić moc tak jak Ty chcesz - czy tak jak palnik chce?
To są podstawowe dane, których znajomość pozwoli Ci pracować na kolumnie jak należy.
Bez tych danych to bawimy się w kotka i myszkę. Na zasadzie - nacisnę ten guzik i zobaczę co wyskoczy. Szkoda Twojego czasu.
Jak podasz te dane to będzie nam łatwiej wyłapać błędy jakie popełniasz.
Mam takie pytanie. Jaką moc ma wsad? Znasz wydajność swojej kolumny? Wiesz jak wyliczyć RR? Znasz na jakiej mocy możesz pracować? Mam na myśli czy pokrętło gazu działa na tyle dobrze, żeby ustawić moc tak jak Ty chcesz - czy tak jak palnik chce?
To są podstawowe dane, których znajomość pozwoli Ci pracować na kolumnie jak należy.
Bez tych danych to bawimy się w kotka i myszkę. Na zasadzie - nacisnę ten guzik i zobaczę co wyskoczy. Szkoda Twojego czasu.
Jak podasz te dane to będzie nam łatwiej wyłapać błędy jakie popełniasz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 7 gru 2014, 11:51
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Problem z destylacja skoki temperatury
Witam.
Postaram się odpowiedzieć na pytania .
Po ostatnich dwóch destylacjach (nieudanych ) uzbierałem 3l spirytusu około 90% dolałem 10l wody i postanowiłem puścić jeszcze raz całość .
Po odebraniu 100 ml podpałki, odbierałem serce ok 50 ml na 1,5 min.
Odebrałem ok 1l 96 % temperatura bez zmian dół 78.8 C głowica 78.3C
Następne 0,5 l 95% temperatura dól zaczyna rosnąć góra bez zmian .
Następne 0,3l 93 % temperatura dól rośnie 88.5 C góra zaczyna falować 78.5 C do 77,8 C
Następne 0,2 l 90 % temperatura dół rośnie 90,3 góra falowanie 79,5 do 77,2 ( przy spadku temperatury poniżej 78,5 destylat nie leciał , robiłem korektę odbioru na 20ml na min nie pomagało)
Odebrałem jeszcze 200 ml 85% temperatura wzrosła na dole do 93,5 góra falowanie 78,5 do nawet trzy całkowicie otwartym zaworze bardzo mały odbiór 10 ml min (przerwałem destylację).
Czy to poprawna ilość odebranego destylatu.
Odpowiadam na pytania kolegi Lesgo58:
Moc wsadu - 3l spirytusu 90% rozrobione w 10l wody.
Wydajność kolumny - nie znam
Wiesz jak wyliczyć moc RR - nie wiem
Znasz na jakiej mocy możesz pracować - nie wiem
Palnik odkręcam 2 i 1/2 obrotu grzanie - później skręcam o 2 i 1,4 obrotu (płomień bardzo mały ale stabilny)
W/ g mojej wiedzy podałem wszystko co wiedziałem.
Zdaje sobie sprawę ze mało wiem (bardzo mało ) na temat destylacji ale jestem początkujący i proszę mi wybaczyć brak kompletnej wiedzy, nie jestem w stanie ogarnąć wszystkiego(na początku).
Pozdrawiam.
nurek 37
Postaram się odpowiedzieć na pytania .
Po ostatnich dwóch destylacjach (nieudanych ) uzbierałem 3l spirytusu około 90% dolałem 10l wody i postanowiłem puścić jeszcze raz całość .
Po odebraniu 100 ml podpałki, odbierałem serce ok 50 ml na 1,5 min.
Odebrałem ok 1l 96 % temperatura bez zmian dół 78.8 C głowica 78.3C
Następne 0,5 l 95% temperatura dól zaczyna rosnąć góra bez zmian .
Następne 0,3l 93 % temperatura dól rośnie 88.5 C góra zaczyna falować 78.5 C do 77,8 C
Następne 0,2 l 90 % temperatura dół rośnie 90,3 góra falowanie 79,5 do 77,2 ( przy spadku temperatury poniżej 78,5 destylat nie leciał , robiłem korektę odbioru na 20ml na min nie pomagało)
Odebrałem jeszcze 200 ml 85% temperatura wzrosła na dole do 93,5 góra falowanie 78,5 do nawet trzy całkowicie otwartym zaworze bardzo mały odbiór 10 ml min (przerwałem destylację).
Czy to poprawna ilość odebranego destylatu.
Odpowiadam na pytania kolegi Lesgo58:
Moc wsadu - 3l spirytusu 90% rozrobione w 10l wody.
Wydajność kolumny - nie znam
Wiesz jak wyliczyć moc RR - nie wiem
Znasz na jakiej mocy możesz pracować - nie wiem
Palnik odkręcam 2 i 1/2 obrotu grzanie - później skręcam o 2 i 1,4 obrotu (płomień bardzo mały ale stabilny)
W/ g mojej wiedzy podałem wszystko co wiedziałem.
Zdaje sobie sprawę ze mało wiem (bardzo mało ) na temat destylacji ale jestem początkujący i proszę mi wybaczyć brak kompletnej wiedzy, nie jestem w stanie ogarnąć wszystkiego(na początku).
Pozdrawiam.
nurek 37
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Problem z destylacja skoki temperatury
Wybacz, nie lubię strofować, ale leń przez Ciebie przemawia! Temat istnieje parę dni, lesgo, aronia i pokrec jak na tacy podrzucili Ci pojęcia z którymi warto się zapoznać, podpowiem: chodzi o:
- wyznaczanie wydajności kolumny
- ustalenie RR, czyli reflux ratio, po polsku, stosunek powrotu do odbioru
- ustalenie maksymalnej mocy grzania
- przyczyny zalewania
Cała ta wiedza jest na forum, wystarczy użyć szukajki i poświęcić trochę czasu na czytanie, bo bez tej wiedzy nigdy nie poprowadzisz destylacji właściwie! Odzyskałeś zaledwie 2/3 wlanego spirytusu. Nie, nie jest to poprawna ilość odebranego destylatu, a do tego, 50 ml na 1,5 minuty to szybko.. Zmniejsz o połowę i zobacz co będzie.
- wyznaczanie wydajności kolumny
- ustalenie RR, czyli reflux ratio, po polsku, stosunek powrotu do odbioru
- ustalenie maksymalnej mocy grzania
- przyczyny zalewania
Cała ta wiedza jest na forum, wystarczy użyć szukajki i poświęcić trochę czasu na czytanie, bo bez tej wiedzy nigdy nie poprowadzisz destylacji właściwie! Odzyskałeś zaledwie 2/3 wlanego spirytusu. Nie, nie jest to poprawna ilość odebranego destylatu, a do tego, 50 ml na 1,5 minuty to szybko.. Zmniejsz o połowę i zobacz co będzie.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Problem z destylacja skoki temperatury
Jeżeli myślisz, że ktoś Cię "poprowadzi za rączkę", bo jesteś początkujący to niestety możesz się zdziwić. Jak mało wiesz to powinieneś dużo czytać, żeby to zmienić. Dostałeś konkretne wskazówki, a nawet "drogowskazy"(linki) co powinieneś zrobić, ale Ty nie chcesz czytać. A jak forumowicze dostrzegają takie zachowanie to niestety przestaje im się "chcieć" pomagać początkującemu...nurek37 pisze:Zdaje sobie sprawę ze mało wiem (bardzo mało ) na temat destylacji ale jestem początkujący i proszę mi wybaczyć brak kompletnej wiedzy, nie jestem w stanie ogarnąć wszystkiego(na początku).
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Problem z destylacja skoki temperatury
@pokrec
Witam serdecznie.
Odnośnie postu to pisałem o dolnym termometrze 60 cm nad kegiem, bo w kegu nie ma, bo nic nie pisze.
W kegu osobiście ciągnę do samego końca 100,6 stopnia celsjusza.
A na dolnym termometrze raczej powinien mieć stałą temperaturę- tak jak na 10 półce.
Chyba się kolega ze mną zgodzi - pozdrawiam.
Witam serdecznie.
Odnośnie postu to pisałem o dolnym termometrze 60 cm nad kegiem, bo w kegu nie ma, bo nic nie pisze.
W kegu osobiście ciągnę do samego końca 100,6 stopnia celsjusza.
A na dolnym termometrze raczej powinien mieć stałą temperaturę- tak jak na 10 półce.
Chyba się kolega ze mną zgodzi - pozdrawiam.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Problem z destylacja skoki temperatury
Mam pytanie: na początku destylacji temperatura na 10 półce jest różna, nie bardzo wiem która wartość jest temperaturą dnia której należy się trzymać jak najdłużej przy odbiorze serca . Przypuszaczam że to będzie temperatura spadania i jak pierwszy raz stanie w miejscu, czy tak? I czy są w tym jakieś wyjątkowe sytuacje kiedy trzeba inaczej na to patrzeć?
I like noble drinks.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Problem z destylacja skoki temperatury
Temperaturą dnia na termometrze, na którym prowadzisz destylację jest temperatura, która będzie po stabilizacji.
Dokładniej (i to jest ta wyjątkowa sytuacja)- temperatura, która Ci się ustabilizuje na początku odbioru serca. W najbliższych minutach. Oczywiście warunkiem jest obliczenie poprawnej prędkości odbioru.
Było gdzieś na forum - poszukaj.
Dokładniej (i to jest ta wyjątkowa sytuacja)- temperatura, która Ci się ustabilizuje na początku odbioru serca. W najbliższych minutach. Oczywiście warunkiem jest obliczenie poprawnej prędkości odbioru.
Było gdzieś na forum - poszukaj.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Problem z destylacja skoki temperatury
Przy tych wszystkich sytuacjach jakie podkreślają koledzy ja zwróciłbym uwagę na wypełnienie. Może tak być, że w którymś miejscu kolumny następuje blokada par i stąd te temperatury. Czy masz pierścienie centrujące? Jeśli tak to spróbuj bez nich przeprowadzić proces.
Wyjmij zmywaki i jeszcze raz je upchaj ale bez zbyt mocnego ubijania.
Wyjmij zmywaki i jeszcze raz je upchaj ale bez zbyt mocnego ubijania.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html