[ZP] Prezentacja mojej kolumny. Kolumna wolnostojąca.
Moderator: DoktorPio
-
Autor tematu - Posty: 66
- Krótko o sobie: Lubie podejmować wyzwania ;)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam, chciałbym zaprezentować moją kolumnę.
Wysokość całkowita: 160cm.
Wysokość kolumny: 120cm.
Wypełnienie, zmywaki KO: 100cm.
Średnica kolumny, chłodnicy i odstojnika: 52mm.
Chłodnica: 250cm, fi8mm.
Do kolumny zastosowałem, cztery ZP fi 12mm. Całość wykonana, z stali KO,miedzi i mosiądzu. Kolumna jest, ocieplona otuliną i połączona silikonowymi wężykami. Za, wszystkie potrzebne do budowy materiały, zapłaciłem około 300 zł. Miałem mały problem z działaniem kolumny, ale przerobienie wlotu par z 10mm, na 16mm. I ocieplenie kolumny, całkowicie rozwiązało problem. Z kolumny otrzymuje produkt, czysty i bez zapachu o mocy 95%.
Wysokość całkowita: 160cm.
Wysokość kolumny: 120cm.
Wypełnienie, zmywaki KO: 100cm.
Średnica kolumny, chłodnicy i odstojnika: 52mm.
Chłodnica: 250cm, fi8mm.
Do kolumny zastosowałem, cztery ZP fi 12mm. Całość wykonana, z stali KO,miedzi i mosiądzu. Kolumna jest, ocieplona otuliną i połączona silikonowymi wężykami. Za, wszystkie potrzebne do budowy materiały, zapłaciłem około 300 zł. Miałem mały problem z działaniem kolumny, ale przerobienie wlotu par z 10mm, na 16mm. I ocieplenie kolumny, całkowicie rozwiązało problem. Z kolumny otrzymuje produkt, czysty i bez zapachu o mocy 95%.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Re: Prezentacja mojej kolumny.
Pokrytykuję trochę- 4 rzeczy, które ułatwią Ci życie i poprawią produkt:
- wymień węże na silikonowe
- ustaw kolumnę nad kotłem
- wywal odstojnik (po co Ci on w kolumnie?)
- wywal część odp. za refluks zewnętrzny.
Dlaczego wypełnienie nie jest aż do głowicy, tylko kończy się na metrze?
- wymień węże na silikonowe
- ustaw kolumnę nad kotłem
- wywal odstojnik (po co Ci on w kolumnie?)
- wywal część odp. za refluks zewnętrzny.
Dlaczego wypełnienie nie jest aż do głowicy, tylko kończy się na metrze?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Kolego Zygmunt, jeśli, chodzi o część odp. za refluks zewnętrzny, to zgodzę się jest zbędny. Co do umieszczenia kolumny, nie mam wyjścia, nie puszczają mnie meble kuchenne. Odstojnik miałem usunąć, racja, nie jest on na miejscu, ale ocieplony otuliną, nie utrudnia życia i po opróżnieniu, jest w nim zaledwie kieliszek destylatu, który i tak ląduje w kolejnym zacierze. Zmywaki kończą się na metrze bo między ZP, nie byłem w stanie je umieścić, ponieważ kolumnę mam otwieraną od dołu. A wężyki postaram się wymienić, na przewody miedziane, lutowane lutem twardym z mosiądzu. Dzięki za uwagi, każda biorę pod uwagę bo to moja pierwsza aparatura.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Trochę przekombinowałeś z tą kolumną, co niepotrzebnie zawyżyło koszt wykonania. Zastosuj się do uwag Zygmunta, a na pewno łatwiej kolumna będzie się stabilizować i uzyskasz więcej %%. Jeżeli nie masz dojścia od góry do zimnych palców, potnij ze 4 zmywaki na kawałeczki i wypełnij nimi przestrzeń między palcami, a później możesz pchać zmywaki w całości. Wężyki silikonowe zastosuj tam, gdzie płyną pary destylatu i skroplony destylat, resztę możesz zostawić. Szkoda zachodu (i pieniędzy) z lutowaniem przewodów miedzianych. W zbiorniku możesz zamontować grzałkę i wtedy kolumna zamontowana na nim najlepiej spełni swoje zadanie a cały sprzęt może stać na podłodze.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Kolego radius, zastosowanie grzałki jest dobre, ale ma też, swoje złe strony. Nie można nią sterować, tak dokładnie jak gazem, w dodatku takie przeróbki ponoszą dodatkowe koszty, a fundusze na moje hobby, są ograniczone. Nie mogę sobie pozwolić na takie udogodnienia, a że wynik 95%, mnie zadowala, to zmiany jakich będę dokonywał będą wiązały się wyłącznie ze zdrowiem. Dużo kasy poszło w kolumnę nie potrzebnie, jak już to zauważyłeś, ale to była przyczyna mojego słomianego zapału. Jeśli, chodzi o te pocięte zmywaki dobry pomysł.
-
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Grzałki da się regulować DUŻO precyzyjniej od gazu- kwestia regulatora.
I dalej puszczasz alkohol przez wężyk od paliwa z PCV?zmiany jakich będę dokonywał będą wiązały się wyłącznie ze zdrowiem.
www.destylatorymiedziane.pl
-
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: [ZP] Prezentacja mojej kolumny. Kolumna wolnostojąca.
W naszym hobby nie ma kalkulacji, opłaca się czy nie? Po prostu robi się tak, aby efekt końcowy był jak najlepszej jakości a przy okazji mieć z tego radość "tworzenia". Sam się o tym przekonasz, jak już się wciągniesz na całego. Wężyki wymień jak najszybciej, sprzedaj chłodnicę refluksu zew. i odstojnik i będziesz miał kasiorkę na grzałkę i regulator.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
lech14 mnie interesuje czy zmieniałeś uszczelkę pod pokrywą tej bańki. Pytam dlatego, że mam taką samą bańkę i się zastanawiam czy nie pozostawia zapachu gumy. Natomiast jeżeli chodzi o regulator grzałki to w tym temacie opisuję mobilne urządzenie: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 3&start=15
-
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
http://www.regulator.3-2-1.pl/
Fajna stronka jak zrobić w prosty sposób regulator (tylko trzeba mieć dobry sklep z elektroniką). Ale i na forum jest też post o tym
http://alkohole-domowe.com/forum/tuning ... t1318.html
Fajna stronka jak zrobić w prosty sposób regulator (tylko trzeba mieć dobry sklep z elektroniką). Ale i na forum jest też post o tym
-
Uszczelka jest oryginalna i myślę, że skoro ta bańka, była przeznaczona w celach spożywczych, to nie powinna oddawać zapachu gumy, w przeciwnym razie mleko, mogło by śmierdzieć . Wiem, że mleko, a etanol, to nie to samo i nie można, tego tak porównywać, ale ja w swoim produkcie, nie doszukałem się niepowołanych zapachów, jest bezwonny.
-
- Podziękował: 8 razy
Trial najczęściej BT136 nie reguluje mocy, a po prostu wycina fragmenty sinusoidy, dodatkowo wprowadzają zakłócenia do sieci
Może minęło trochę czasu, ale odradzam budowanie regulatora tego który jest w linku. BT136, jak i inne triaki w takim układzie, pracują kiepsko.bogdan.wm pisze:http://www.regulator.3-2-1.pl/
Trial najczęściej BT136 nie reguluje mocy, a po prostu wycina fragmenty sinusoidy, dodatkowo wprowadzają zakłócenia do sieci
-
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
A mnie zastanawia coś innego
Jak połączyłeś bańkę z kolumną.
Na zdjęciu widzę jakąś miedziana rurkę
Wydaje mi sie ze przekrój i kąt stanowczo za mały. A długość zbyt wielka
Skropliny z kolumny będą miały utrudniony powrót do kotła.
Takie zatory będą destabilizować kolumnę
No chyba ze zdjecia coś przekłamują.
Jak połączyłeś bańkę z kolumną.
Na zdjęciu widzę jakąś miedziana rurkę
Wydaje mi sie ze przekrój i kąt stanowczo za mały. A długość zbyt wielka
Skropliny z kolumny będą miały utrudniony powrót do kotła.
Takie zatory będą destabilizować kolumnę
No chyba ze zdjecia coś przekłamują.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.