Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
To już może pomysł z gatunku radioaktywnych, ale go przedstawię, jako że zainspirowała mnie opowieść Juliusza (z posta post17489.html#p17489 - Edycja Kucowa)
Ciekawe, czy możliwe jest wzbogacanie alkoholu metodami podobnymi do tych, jakim wzbogaca się - UWAGA! - uran? Myślę o szeregowo połączonych wirówkach, układach dyfuzyjnych ("Juliuszowe" sita molekularne?) i układach kanalikowych? W sumie powinno być to możliwe, składniki zacieru powinny się różnicować gęstościowo. Odpowiedni punkt odbioru cieczy z odpowiednio szybkiej centryfugi mógłby dawać efekty...
Co do sit molekularnych - przypuszczam (podkreślam, działa tylko moja wyobraźnia) że mogą one mieć coś wspólnego z zeolitami bądź fullerenami (nanorurki?).
Jak nasze obecne prawo odnosi się do alkoholu otrzymanego nie przez destylację bezpośrednio po fermentacji?
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Promocja: 64,99 zł
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Ano, nasze prawo zakazuje destylacji. Więc jak z zacieru oddzielisz alkohol innym sposobem, nie łamiesz prawa. Tylko, że zrób wirówkę do zacieru... Metody sita molekularnego nazywaja się naukowo chromatografią. Nie chciałbys jednak w ten sposób ekstrahowac etanolu z zacieru. Te metody są używane w celach analitycznych, nie w celach przemysłowych, czy nawet laboratoryjnych. Wykorzystują fakt, że predkośc dyfuzji różnych cząstek zależy od ich masy molowej. Jak puścisz to w rurę, to w zależności od odległościod żródła będą różne stężenia różnych substancji - najlżejsze będą najdalej, najcieższe najbliżej. Dyfuzja może tez zachodzić w fazie ciekłej w materiałach porowatych - np. zeolity, czy nawet mąka ziemniaczana - da się domowym sposobem np. rozdzielić mieszaninę różnych barwników w wodzie za pomocą filtrowania tego przez kolumne wypełnioną maką ziemniaczaną. Ale wydajnośc tego procesu jest co najwyżej dyskusyjna. Ot, tyle, że się da udowodnić, że dany roztwór zawiera w sobie procentowo tyle tego, tyle tego i tyle śmego. O pełnym rozdziale ta metodą nie bardzo można marzyć.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Witam szanowne grono kapiące... Doszły mnie słuchy, że od Nowego Roku weszła w życie nowa ustawa dotycząca nas - nie wiecie czy zmieniło się coś na naszą korzyść?
Witam! Chciałbym wznowić temat bo widzę że troszkę przycichł. Mianowice mam pytanie do Was może bardziej obytych w prawnych aspektach produkcji alkoholi w domowym zaciszu. Słyszałem już od kilku osób, że można pędzić alkohol wysoko procentowych ale tylko i wyłącznie na swój prywatny użytek. Trochę nie mogę w to uwierzyć gdy widzę na ogół prawa w Naszym kraju. Może ktoś się orientuje w tej sprawie od strony prawnej co i jak.
______________________________________________________________________ Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
Jest po staremu. Destylowanie alkoholu jest formalnie zakazane (niestety), nawet na własny, prywatny uzytek (kara do roku więzienia + przepadek aparatury). Za uczynienie sobie z tego źródła dochodu: 2 lata + przepadek aparatury. Jednak nieformalnie sytuacja jest, jaka jest. Dopóki nie sprzedajesz, nie wymieniasz (np. na ekwiwalent cukrowy) i ktoś na Ciebie nie nakabluje, to raczej jest spokojnie. I słusznie, bo jak okazjonalnie coś nawet upędzisz sobie, to akcyza za to wyniosłaby może ze 200 PLN - Skarb Państwa więcej straci wysyłając po Ciebie radiowóz, nie wspominając o kosztach procesu i wykonania kary. karanie takich okazjonalnych, prywatnych bimbrowników - hobbystów jest po prostu nieopłacalne. Zwłaszcza, kiedy koszt wyprodukowania alkoholu w domu (wliczając pracę i czas) jest de facto porównywalny z cena tegoż alkoholu w sklepie.
Większy problem jest z fabrykami "uzdatniającymi" i rozlewającymi spirytus przemysłowy, czy z bimbrowniami na skalę przemysłową.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Nie no osobiście to robię dla siebie na czyściochę i na naleweczki:) Jednak nie zaprzeczę że nie uraczę jakiegoś kolegę podkóweczką ale tylko za słowo dziękuję;) Szkoda, że rząd nie chce zrobić sobie i nam dobrze zezwalając na te cudne praktyki. Dzięki za szybką odpowiedź kolego:)
______________________________________________________________________ Picie alkoholu z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
Nie wiem jak prawnie wygląda to w Hiszpanii, może senior Partyzant coś o tym wie, w każdym bądź razie byłem na kilku publicznych pokazach destylacji i nikogo nie zamknęli, pozdrawiam!!!
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
Jeśli się nie mylę to można zrobić legalnie jeden litr destylatu dla własnego użytku, ale też nie jestem pewny do końca. Podobno tak mówił kucharz Arguiniano który przepędził w swoim programie TV wino. Akurat tego programu nie widziałem.
I jeszcze inna sprawa. Chodzą słuchy że kiedy wieziesz z Portugalii alembik i zatrzyma cie Guardia Civil ( Policja) to maja prawo podziurawić, dużo ludzi sobie po przywoziło i nic się nie działo.
Jeszcze inna wersja. W tamtym roku rozmawiałem z gościem co robi mydła i inne zapachy na wystawy... Chciał zrobić pokaz jak uzyskuje olejki po przez destylacje, i według jego słów Policja mu kazała schować sprzęt.
Parę lat temu Rząd zrobił nagonkę na Galijce(Hiszpańską) Jest to region gdzie praktycznie wszyscy pędzą i sprzedają Orujo. Tamci się sprzeciwili i bronili się że to jest ich tradycja od zawsze... Na razie ucichło i robią to mniej ewidentnie.
A według mnie to przymykają na to oczy, byle byś nie sprzedawał. I fakt że w Hiszpanii to prawo jest olewane przez wszystkich, jedynie drogówka przez ostatnie lata ciśnie a tak to jest spokój.
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Gosiu zna bardzo dobrze destylacje, ale przesadził z tym że ludzie ślepną albo umierają, możliwe że kazali mu tak mówić po to aby ludzie się przestraszyli i nie próbowali tego robić w domu.
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości