Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
...i przy pierwszym tłoczeniu taki garnek rozjeżdża się nam we wszystkie strony. Porównajcie ponacinany garnek i konstrukcję ze stali i dość konkretnych listewek akacjowych
Jeszcze pytanie do autora prasy: taca pod koszem jest z ocynku? Jeśli tak, to w miarę możliwości radziłbym ją wymienić- kwaśne wytłoczyny prędzej czy później sobie poradzą z warstwą ocynku.
Witam, ostatnio również szukam dobrego rozwiązania dla przyspieszenia pozyskiwania moszczu. Polecam filmiki na youtube - hasła:Apple press, cider making, cider press itp. Prasa koszowa wydaje się być dobrym rozwiązaniem, chociaż łatwiejsza w obsłudze wydaje się być taka w której kosz zostaje zastąpiony poziomymi kratownicami układanymi przemiennie z papką zawiniętą w płótno - do tego hydrauliczny podnośnik słupkowy i efekt murowany.
Załącznik:
barnes-and-adams-cider-press.jpg
szczególne wrażenie zrobił na mnie filmik z poniższego linku.
Rozdrabniarka też niezła...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Czytam, obserwuję, mierzę, zapisuję i porównuję.
Przekrojone na połowę jabca walę w beki, zaś mieszadło siekające robi swoje. Potem do kotła też wszystko idzie. Lecz jak chce się winko otrzymywać w większej ilości, to prasa jest potrzebna, bo sok z sokowirówki stwarza problemów sporo...
Kol. @Kucyk czy mógłbyś się podzielić fotką swojego mieszadła albo chociaż rysunkiem? Chodzi o zmodyfikowane długie mieszadło do wiertarki? Szukałem w necie pod tym hasłem ale wyskakują tylko jakieś blendery do mieszania w małych garnkach.
Ostrzysz mieszadło do wiertarki (takie od betonu) i śliwki, czy inne jabłka już nie straszne
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Dzięki, tak podejrzewałem że to może być coś takiego, miałem tylko wątpliwości czy taka zwykła stal się nadaje do owoców. Jeszcze małe pytanko ; po naostrzeniu /usunięciu powłoki ochronnej/ jak to zabezpieczyć przed korozją? olej jadalny wystarczy?
Ja kupiłem z nierdzewki, co prawda ponad rok temu, ale sądzę, że jeszcze będą dostępne. Trzeba tylko dobrze poszukać. Mam dwa rozmiary, jeden średnicy 50mm, drugi 180mm. Oddzielanie pestek od miąższu wiśni, to czysta przyjemność.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Postaram się też znaleźć taki z nierdzewki, od czasów kiedy zacząłem robić wino nie mam zaufania do kontaktów tego typu stali z owocami, tym bardziej że trzeba by to naostrzyć/odsłonić powłoki żelaza. Zdaje się że zachodzą tam jakieś szkodliwe reakcje ale co z czym to za cholerę nie pomne.
Pozdrawiam
Nie dawało mi to spokoju, poszperałem w biblioteczce i znalazłem;
'Zjawisko czernienia, przy którym wino mętnieje, nabiera odcienia szarawoniebieskiego, a następnie czarnego, spotyka się dość często. Wada ta nie jest zbyt groźna i daje się stosunkowo łatwo usunąć. Czernienie wina jest spowodowane nadmiarem w nim żelaza i garbnika, przy jednoczesnej niedostatecznej zawartości kwasów. Zachodzi wtedy, gdy podczas tłoczenia lub przechowywania moszczu owocowego styka się on bezpośrednio z żelazem, które uległo rozpuszczeniu w zawartym w moszczu kwasie, a następnie zaczęło się wiązać z garbnikiem tegoż moszczu.' Jan Cieślak. Domowy wyrób win str.162
Wychodzi więc że szkodliwe nie jest, może przysporzyć zmartwień przy produkcji wina ale do zacieru powinno się nadać.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości