Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
moryske
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Załączniki
praca drożdży w nastawie

Postautor: moryske » poniedziałek, 15 sty 2018, 22:55

Zrobiłem nastaw w sumie ok. 52 L z 13 kg cukru,wody i częściowo pozostałości z ostatniej destylacji dodając ok. 2 L starego dobrego dżemu plus drożdże gorzelnicze Turbo-Grapa do nastawu owocowego. Początkowe Blg wyszło wysokie ok. 26 st, fermentacja ruszyła dobrze. Na trzeci dzień spadło do ok 10 Blg a temperatura wynosiła 24,6 st. Następnie dodałem 3 kg rozpuszczonego cukru i Blg skoczyło do 14 st.. Nastaw ciągle pracuje i jest ciepły. Zastanawia mnie fakt, że dość szybko zjedzony został ten pierwszy cukier. Gdy Blg zejdzie do 8-9 st. zamierzam ponownie dodać ok. 1,5 kg cukru ale nie wiem czy drożdże zdołają wszystek cukier przerobić Czy dany cukier może być przerobiony na coś innego niż alkohol. Smak nastawu trąci bardzo lekko winem wytrawnym. Czy ktoś może podzielić się swoją opinią ? Kiedy zaprzestać dodawać cukier ?
Pozdrawiam Ryszard


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Mafiej
100
Posty: 112
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: praca drożdży w nastawie

Postautor: Mafiej » wtorek, 16 sty 2018, 09:39

Witamy serdecznie :ok:

Awatar użytkownika

Kamal
1400
Posty: 1438
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: praca drożdży w nastawie

Postautor: Kamal » wtorek, 16 sty 2018, 15:17

Mogą nie podołać zjeść następne 1,5kg, i fermentacja stanie.
K.
Obrazek


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości