Tytuł: Re: Pożywki dla drożdży, ACTIVIT vs INNE POŻYWKI Wasze opinie,
Napisane: środa, 28 paź 2009, 19:03
Ja używam termolizatu drożdżowego, fosforanu dwuamonowego i ostatnio- Activitu. Dwa ostatnie dobrze spełniają swoją rolę, pierwszy do tego odczuwalnie skraca czas fermentacji.
Przyznam się, że ostatnimi czasu bawię się w drożdże turbo- i im wystarcza tylko cukier i kilkanaście godzin, pożywkę mają "w zestawie".
Pisanie o pożywkach w zasadzie nie ma sensu- żeby coś więcej opisać trzeba by być drożdżem... Bez jakichś prób porównawczych nic nie stwierdzimy- trzeba by zrobić kilka próbek + kontrolna i zobaczyć w której grzybony będą się lepiej czuły.
PS- najlepszego
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Tytuł: Re: Pożywki dla drożdży, ACTIVIT vs INNE POŻYWKI Wasze opinie,
Napisane: środa, 28 paź 2009, 21:42
Dziękuję, choć już mylę literki
Im mniej w butelce tym bardziej czuję się jak drożdżak a i na rozmnażanie mam większą ochotę...
Wszak albo Szekspir albo Balzac (już więcej dziś nie piję) powiedział, że ,,Alkohol wzmaga popęd lecz wstrzymuje wykonanie''. Czy coś podobnego. . .
Ale do rzeczy;
Interesuje mnie temat pożywek jak każdy inny związany z Naszym wspólnym hobby. Wiem, że każdy ma odmienne zdanie w tym temacie, ALE Na zacnym forum AD są osoby z ogromnym doświadczeniem (oczywiście porównuję je z moim jakże skromnym), więc mam nadzieję, że temat pożywkowy rozwinie się...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości