Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 13:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Powoli, ale naprzód LM/VM
PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 15:22 
Budowę aparatury zacząłem od wykonania deflegmatora. Może dziwne podejście, ale uznałem, że nie będzie to takie proste. Deflegmator miał być możliwie jak najkrótszy, zapewniając jednocześnie całkowite skraplanie. Użyłem rurki miedzianej 10mm, skręcanej na trzpieniu 30mm, pochodzącym ze statywu do wiertarki. Długość całkowita wynosi 20cm, średnica zewnętrzna 50mm, wewnętrzna 30mm. Jako powrót służy rura 22mm. Łuki 10mm użyłem ze względu na wygodę montażu, oraz jako wzmocnienie połączenia powrotu ze spiralą. Według porad doświadczonych kolegów, deflegmator powinien zapewnić 100% refluksu. Jak będzie, wyjdzie "w praniu".
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremWskaźnik zawartości alkoholu z termometrem
Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł  
Promocja: 9,99 zł
Drożdże T Vodka StarDrożdże T Vodka Star
T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł  
Promocja: 8,99 zł
 Tytuł: Re: Powoli, ale naprzód LM/VM
PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 16:54 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Profi robota! Genialnie to wygląda :D

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 18:09 
Tematy: 6
Trzeba przyznać, że wygląda super. ;) Tylko, że miał bym małe zastrzeżenia, co do tego, z jakiego materiału jest wykonane połączenie. Cynę wymienił bym na mosiądz, z tego jak profesjonalnie wykonałeś ten element wynika, że nie będzie to problem. Zdrowie jest najważniejsze.

PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 18:14 
Tematy: 73
Lech, może trochę najpierw poczytasz forum zanim zaczniesz doradzać, bo bzdurki piszesz...

A poziom wykonania skraplacza jest wzorowy. Mało powiedzieć wzorowy, raczej idealny! :klaszcze:

PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 18:34 
Cyny użyłem "spożywczej", piję wodę z takiej instalacji już długo, ale teraz chcę pić z podobnej nie koniecznie wodę...
Mosiądzem zaspawać nie byłbym w stanie, standardowy palnik propan - butan "Termet" nie osiąga wymaganej temperatury, a innego sprzętu nie posiadam. Ponadto deflegmator nie będzie narażony na działanie żadnych sił, więc zwykły lut miękki w zupełności starczy.
Co do zdrowia, to chyba bardziej szkodliwy jest mosiądz, zawiera ołów, w celu polepszenia skrawalności, choć przecież kształtki instalacyjne też są z niego wytwarzane.
Aparaturę postanowiłem wykonać również ze względu na zdrowie (w rzeczywistości i w przenośni), po sklepowej gorzale nie chcę żyć wcale...

PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 19:01 
Tematy: 6
W mojej kolumnie, znajdują się trzy kraniki z mosiądzu. Zamierzam się ich pozbyć bo właściwie ich nie używam. :) Jestem przekonania, że psota z mojej aparatury mi nie zaszkodzi. ;)

PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 21:43 
Ludzie co wy macie do cyny ,wystarczy żeby nie miała ołowiu i ok.

PostPostNapisane: sobota, 19 lut 2011, 22:59 
Tematy: 43
Cytuj:
Co do zdrowia, to chyba bardziej szkodliwy jest mosiądz, zawiera ołów, w celu polepszenia skrawalności, choć przecież kształtki instalacyjne też są z niego wytwarzane.

Kształtki mosiężne stosowane w instalacjach sanitarnych albo nie zawierają ołowiu, albo, jeżeli nawet zawierają, to ołów nie przedostaje się do destylatu, co udowodnię już niedługo zamieszczając wynik analizy destylatu na zawartość metali ciężkich.

PostPostNapisane: piątek, 25 lut 2011, 17:22 
W końcu do sklepu doszły kolanka nyplowe 10mm. Cena jest...nieciekawa, ale zakończyłem pracę nad deflegmatorem. Wciąż nie mogę się zdecydować, czy robić całość z miedzi (zalety to: lutowanie we własnym zakresie, możliwość modernizacji, brak opłat związanych z wysyłką, dostępność podzespołów), czy z kwasówki - tania. W moim rejonie nie ma spawaczy, wyjątek 1szt, ale ten nie słyszał o wykwaszaniu spawów. "Spawam i jest" . Jak mam we własnym zakresie kupować pastę Antox 2kg na kilka spawów, to już wolę nieciekawą cenę miedziawki. Same problemy. Mam nadzieje, że wkrótce ruszę z kolumną. Ostatecznie zdecydowałem się na Bokaboba ze skośnymi półkami + VM. Mam patent, jak wlutować rurkę przelewową w półce, bez cięcia kolumny. Nie chcę jednak zapeszać, jak wyjdzie poprawnie, pokażę.
Obrazek

PostPostNapisane: piątek, 4 mar 2011, 12:56 
Doszedłem do wniosku, że uwielbiam budować chłodnice. :D Oto moje kolejne dzieło, kawałek kolumny VM. Trochę technicznego marudzenia, może komuś się przyda. Zawór zwykły, kulowy, o podwyższonej temperaturze roboczej, uzbrojony w dwa nyple 22X3/4 cala. Nyple skrócone ze względu na wzmocnienie sztywności konstrukcji, tzn. przysunięcie odnogi do kolumny. Dalej kolano nyplowe 22 i 30cm rury 22 zakończonej mufą 22/28. Wewnątrz na rurze 22 mufa redukcyjna 22/15 i rurka 15. Zewnątrz rura 28, długość 70cm, zakończona mufą 28/15, następnie trójnik 15, kolano nyplowe 15, rozwiercona zaślepka i rurka odpowietrzająca 8mm, wzmocniona dwoma króćcami 6mm. Wyjście trójnika zwieńczone zaślepką 15, rozwierconą na 10mm i wlutowane 3mm rury 10. Tak samo zarobiony króciec elektrozaworu. Całość zlutowana czołowo. Drugi króciec elektrozaworu ma wlutowaną rurkę 10, około 5mm, a w niej podgiętą rurkę odbioru 8mm. Wejście i wyjście chłodnicy to kolanka nyplowe 10 z króćcami do założenia węża. Wąż do gazu propan-butan, pomarańczowy, tani i nie ma znacznych tendencji do zagniatania.
Edit: Jeden nupel przy zaworze kulowym jest jeszcze nie skrócony...
Ten nypel wlutuję w rurę 54, na którą z niecierpliwością czekam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1