pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku
Regulamin forum
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.
Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).
Jak to zrobić?
1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.
Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.
Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.
-
Autor tematu - Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
http://allegro.pl/show_item.php?item=5769665084 nadaje się to na mały kuchenny pot-still ?
rozmiary mi odpowiadają ze względu na to że chcę psocić w domu, podobno wyciąga 90% więc ok
chciałbym zrobić obieg wody zamknięty, czy wystarczy fermenator 33L zimnej wody i jakaś pompka do wody na 12V ? pompek pełno tylko cena ok 70 zł.
rozmiary mi odpowiadają ze względu na to że chcę psocić w domu, podobno wyciąga 90% więc ok
chciałbym zrobić obieg wody zamknięty, czy wystarczy fermenator 33L zimnej wody i jakaś pompka do wody na 12V ? pompek pełno tylko cena ok 70 zł.
-
- Posty: 18
- Rejestracja: piątek, 16 paź 2015, 14:41
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku
Ale weź też pod uwagę że w przypadku prostego sprzętu wysoki % niejako pociąga lepszą jakość, by osiągnąć taki woltaż jakiś refluks być musi (oczywiście przy destylacji standardowego nastawu, nie mocnej surówki). Inna rzecz gdzie w opisie jest wzmianka o 90%? Spytaj Zygmunta (bo to jego maszynka) czy dużo by Ci doliczył za kawałek płaszcza wodnego w górze deflegmatora - zyskasz dzięki temu jakiś refluks, a co za tym idzie podbijesz moc i jakość urobku.
<b>@_Krzysztof_</b>
Deflegmator zawsze ma sens!
<b>@_Krzysztof_</b>
Deflegmator zawsze ma sens!
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku
To jest PS a nie CM więc osiągnięcie 90 % będzie dość trudne a i pojemność kociołka nie powala. Pracowałem długo na takim garnku i czas jaki jest potrzebny do przerobienia tego małego szybkowaru jest prawie identyczny jak przy kegach. Ja uważam że bez sensu jest brać aż tak małe sprzęty. Każdy w domu znajdzie 0,5 m2 podłogi żeby kega postawić. Druga sprawa to średnica!!! Nie opłaca się brać nic co ma mniej jak 42 mm. Zajrzyj na targowisko http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... ml#p129309 jest do sprzedania fajna mała kolumna, na której zrobisz smakówki i spirytus i to na pewno z dużo większą wydajnością.
-
Autor tematu - Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku
Na pewno masz rację z racji doświadczenia akurat mi chodzi o coś co postawię na kuchence gazowej (gaz tańczy) i nie będzie mi zagracać miejsca w 45 m mieszkaniu, a ile średnio czasu wychodzi przerobienie jednego kega/szybkowaru ? chodzi o czas gotowania u mnie poprzednio wychodziło kilka godzin.
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku
No kilka godzin w właśnie w te kilka godzin to kega obrócisz. No ale jak wolisz szybkowar to już Twoja sprawa. Zagotowanie trwa wieki, odbiór kropelkowy i cały proces 5h na 15 l szybkowar Ale jak już bardzo chesz to zrób mini CM-a coś jak tutaj : http://alkohole-domowe.com/forum/cm-a-f ... 13273.html
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku
Rozgrzanie szybkowaru 15 na 2kW płycie elektrycznej zajmuje 35 minut. Czy to długo? Tyle samo, co kega z dwoma grzałkami, ale na pewno nie "wieki". Prędkość procesu w dalszym etapie zależy od wsadu i tego co chcemy osiągnąć, bo może to być zarówno godzina, półtorej godziny, jak i trzy..
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku
Wino z pigwy odbierałem ostatnio z prędkością 1,2l/h.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku
Na dobrą sprawę, mam jeszcze kega ze spalonymi grzałkami, może wystarczy wymienić grzałki (jeśli się da)i dokupić kolumnę, z aabrakiem mam złe doświadczenia ale... może to wina braku doświadczenia, produkt końcowy miał 97% ale nie zbyt przyjemny smak, ani to był bimber ani dobry spirytus:) ale pędziłem 1 raz i przepuszczałem przez węgiel, raz pędziłem 2 razy ale smak był podobny...niby kwasówka...
generalnie posmak bimbru to coś co mi odpowiada, moja rodzina i znajomi też wolą, to nie przypadek że na weselach koncik wiejski jes oblegany.. a butelki na stołach tylko sporadycznie są pite...
generalnie posmak bimbru to coś co mi odpowiada, moja rodzina i znajomi też wolą, to nie przypadek że na weselach koncik wiejski jes oblegany.. a butelki na stołach tylko sporadycznie są pite...
-
- Posty: 76
- Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
- Ulubiony Alkohol: własny :-)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gidle
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku
Widocznie pędziłeś nie zgodnie ze sztuką bądź sprzęt był nie do końca poprawnie skonfigurowany. Skoro po 2 razach nie uzyskałes spirolu bardzo dobrej klasy ani bimbru to co to było w takim razie ? Na weselach jest z reguły destylat z takiego abratka puszczony jeden raz- taki ma w sobie dośc sporo swojskości, ewentualnie czymś jedt doprawiony do smaku. Może miałeś nie wygotowane wypełnienie i sprzęt a taki oddaje dużo różnych posmaków do pierwszych ok 3 gotowań.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ