Witam. Kolego Jajek12 , to jest chyba spiral distiller , ale jeśli to jest zdjęcie Twojego sprzętu to napisz proszę po co izolowałeś deflegmator? Przecież teraz prawie natychmiast temp. deflegmatora osiągnie taki poziom ,że przestanie on spełniać swoje zadanie. Przejrzyj pierwszą stronę tematu: pot-still destylacja. Umieściłem tam rysunek deflegmatora spiralnego.
Witam Nie jest to mój sprzęt. Ja mam kolumnę, ale myślę o pot still-u i przeglądając jakąś stronę po szwecku(chyba) natrafiłem na sporo takich zdjęć. Szukam inspiracji na mój nowy sprzęt. Planuję 2 odstojniki+chłodnica(nierdzewka). Może coś polecicie?. Na kolumnie pracuje drugi rok, ale mama ograniczoną ilość miejsca i alternatywą może być pot still. Tym bardziej, że ostatnio próbowałem wyrobu z 1 odstojnikiem-może 1 wystarczy?-i bardzo mi smakował. Doradźcie coś odnośnie sprzętu, który chcę zbudować. Pozdro
______________________________________________________________________ Życie jest za krótkie aby pić tanie wina!
Witam. Bo to widzisz Kolego jajek12 , oczywiście kolumny , deflegmatory są b. ważne , ale jak sam zauważyłeś piłeś produkt z potstilla i smakował Ci .Dzieje się tak dlatego,że destylacja to nie tylko chemia , ale i sztuka. Liczy się doświadczenie , cierpliwość i chęć wyprodukowania czegoś naprawdę dobrego . Francuzi swój koniak destylują niezmiennie od wieków na potstillu i ten trunek zna cały świat. Podobnie jest z rumem (choć w tym wypadku używa się czegoś co Anglicy nazywają thumper a my po prostu odstojnik.Piszę tu o produkcji rumu ciężkiego , aromatycznego.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Witam Poczytałem trochę, pooglądałem i wymyśliłem coś takiego. Całość z nierdzewki. Zastanawiam się nad zmywakami czy będą przydatne. Czekam na opinie i uwagi zanim zacznę kompletować. Odstojniki już mam - fi 90mm, wysokość 180 mm u dołu zawór spustowy. Wszystko połączone na sztywno.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Życie jest za krótkie aby pić tanie wina!
Wydaje mi sie ze aby zmywaki zrobily to co myslisz ze zrobia musisz zamontowac jakis powrot na nie tz w tej chwili pary przez nie poprostu przeleca i skropni sie znikoma czesc destylatu co nie spowoduje zamierzonego efektu. Potrzebny Ci bracie reflux aby zmywaki zaczely dzialac.
______________________________________________________________________ Pijmy pijmy bo sie sciemnia
@Mydło Kolega chce potstilla a nie machinę z refluksem Zmywaki do deflegmatora będą jak najbardziej OK i będą spełniać swoje zadanie, oczywiście wtedy deflegmatora nie izolujemy termicznie.
I Kucyk też jest tego zdania co przedmówca. Zmywaki będą stanowiły rodzaj filtra - zapory który osuszy parę idącą do chłodnicy z drobinek zacieru porwanych z kotła, a zatem zwiększy jej czystość, co wpłynie na jakość produktu. A jeszcze jakby zamiast zmywaków zastosować (wie)wiórki miedziane, to wtedy, hmmmm.... bimbroforowa kolumna desmrodyzacyjno-odjajczająca powstaje....
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości