Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam. Dzisiaj odpaliłem mojego pot stila ale puściłem go na samej wodzie żeby sprawdzić czy jest szczelny. I pojawił się problem. Korzystam z szybkowaru ale skubany jest nie szczelny (starszy typ made in Rosja). Na zdjęciu widać że rączkę związałem ręcznikiem żeby trochę uszczelnić ale i tak mało co to dało - macie na to jakiś sposób czy nowy szybkowar kupować trzeba? W następnej kolejności po szybkowarze są dwa odstojniki ze słoików lecz tylko pierwszy jest zaparowany i tylko w nim zbiera się rosa. Drugi jest suchutki. Tydzień kleiłem tę machinę a i tak moja robota stanęła w miejscu. Pytam się o poradę...
PS: W szybkowarze jedną dziurkę zaślepiłem śrubą z silikonowymi uszczelkami z obu stron natomiast drugi bolec zostawiłem (jest tam malutka dziurka jak to w szybkowarze) i na to naciągnąłem wężyk + opaska. Możliwe że w tym bolcu jest zbyt małą dziura. W załączniku nr 4 widać że para idzie wężykiem wręcz na samym brzegu wężyka są widoczne bulbony. Szybkowar gotowany na gazie. Dużo wody w nim nie było żeby miała wierzchem wychodzić. Poradźcie coś. Pozdrawiam...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Pouszczelniaj wszystko silikonem, a rurki czym prędzej wyrzuć- zamień na silikonowe.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Tak, ale nie do par alkoholu. Będzie śmierdzieć jak cholera starym kaloszem.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Czy w akwarystycznych sklepach można je kupić... bo te wężyki kupiłem w Leroy Merline i tylko takie mieli... reszta to ogrodowe... A możesz powiedzieć jakie możliwe symbole mają wężyki silikonowe...
Ok. Wężyki zamienię. Jeszcze jedno pytanie. Rurki miedziane zastosowałem 15 fi, bo takie w sklepie były najmniejsze. Czy do przepustowości pary alkoholowej nie jest to za mało lub za dużo???
Ok. Wężyki zamienię. Jeszcze jedno pytanie. Rurki miedziane zastosowałem 15 fi, bo takie w sklepie były najmniejsze. Czy do przepustowości pary alkoholowej nie jest to za mało lub za dużo???
Są całkiem spore. Wystarczyłyby nawet 8 mm śr. zewn. Chyba, że zamierzasz zamienić szybkowar na parnik kilkudziesęciolitrowy.
______________________________________________________________________ Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje, Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
W moim post stilu miałem rurki Fi 10 ale wymieniłem bo były przykrutkawe na fi 15 mm. Nie ma żadnej różnicy ,aparatura zachowywała się identycznie w obu przypadkach. Możesz spokojnie użyć tych rurek ,jest jednak problem z gięciem ja użyłem kolanka.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości