Pot still po mojemu. Jak myślicie?

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...

Autor tematu
Ferson
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 22 wrz 2015, 22:34
Podziękował: 5 razy

Post autor: Ferson »

Więc tak.
Z kociołka 17l (14l wkładu) - 150ml przedgonu
wychodzi mi flaszka 83% druga 73% i reszta pogon 65% > ;)

Smak i zapach jest zadziwiająco łagodny.

Jakie minusy:
- brak wystarczającej regulacji mocy na kuchence indukcyjnej. Rozgrzewa w 40 min (15l) na mocy 2000W, ale potem aby nie zalewać szklanego deflegmatora zmniejszam na 500W. Niestety ma do wyboru tylko 2000, 1800, 1600, 1300, 1000, 800, 500 i 200W. Na 200W nie grzeje wystarczająco i zanika wrzenie. Na 500W grzeje odpowiednio przez ok 3h niestety z tendencją wzrostową czyli temp. systematycznie rośnie w kociołku od 85st do 100+ co wiadomo powoduje zalewanie szklanego deflega.
- muszę wymienić termometr zegarowy bo on się nadaj co najwyżej do pieca c.o.

Plusy:
- Szklany deflegmator na górze, pozwala precyzyjnie reagować na moment przejścia z pełnego grzania na podgrzewanie do destylacji. Jakbym go nie posiadał mogłoby zalewać chłodnice.

Pytanie:
Czy ponowna destylacja jest wskazana?
Czy przy ponownym przepuszczeniu, można szybciej gonić?
Ile wody dolać do II destylacji?

Ciekawe jak wyjdzie na II destylacji

Obrazek
Ostatnio zmieniony środa, 30 wrz 2015, 16:49 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scalone.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Pot still po mojemu. Jak myślicie?

Post autor: HomoChemicus »

Ferson pisze:Na 500W grzeje odpowiednio przez ok 3h niestety z tendencją wzrostową czyli temp. systematycznie rośnie w kociołku od 85st do 100+ co wiadomo powoduje zalewanie szklanego deflega.
Tylko, że temperatura w kotle będzie rosła. Fizyki nie oszukasz.
Co do zalewania szklanego deflegmatora, to zalewa go z powodu małej średnicy ujścia do deflegmatora z rury ko.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

Pierino
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 20 gru 2014, 11:32
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pot still po mojemu. Jak myślicie?

Post autor: Pierino »

Czy ponowna destylacja jest wskazana? Zdecydowanie warto pędzić 2 razy.
Czy przy ponownym przepuszczeniu, można szybciej gonić? Jeśli posiadasz wypełnienie, to im wolniej, tym wyższy procent uzyskasz.
Ile wody dolać do II destylacji? Różne są szkoły. Ja rozcieńczam do 18%.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Pot still po mojemu. Jak myślicie?

Post autor: ramzol »

Jeżeli masz sprężynki pryzmatyczne Cu to ich nie usuwaj. Doradziłem wymianę bo ludziska różne rzeczy z Cu pchają w rurke. Zmywaki mają dużo większą powierzchnie wymiany niż np. rurka fi 8 pocięta na 0,5cm odcinki dlatego radziłem wymianę na zmywaki. Gotujesz cukrówki na PS'ie, tutaj ważne jest jak najwolniej prowadzić proces. Do 2 brykania około 20% (jak wyżej) i nie porównuj tego co wyjdzie do tego co wyszło teraz.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

El Adam
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 31 gru 2014, 01:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pot still po mojemu. Jak myślicie?

Post autor: El Adam »

Każdej chłodnicy szkoda, ale czasem niektóre pęknięcia czy ukruszenia można spokojnie naprawić palnikiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”