Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 12:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: POT-STILL DESTYLACJA
PostPostNapisane: czwartek, 2 kwi 2009, 18:58 
Tematy: 13
zaloguj się aby zobaczyć avatar
WITAM WSZYSTKICH

Zapraszam wszystkich potstilowców o teoretyczne jak i praktyczne wskazówki na temat destylacji garnkowej.

Krutki opis mojej maszynki

1. kana od mleka 20l stal KO, termometr od co
2. wstępny deflegmator miedziany służy także jako katalizator (będzie rozbudowany)
3. kolumna szklana fi40 dł. 60cm wypełniona zmywakami KO (wersja mini)
4. deflegmator szklany z odstojnikiem
5. chłodnica szklana dł. 50 cm

OSIĄGI

Pierwsze kapanie wyciskam od 78 do 40 %
drugie kapanie to 87% więcej na całej destylacji nie wyciągnołem (chyba) :lol:

Pozdrawiam

ZBYSZEK

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Ostatnio edytowano czwartek, 2 kwi 2009, 19:19 przez zbyszeek10, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: POT-STILL DESTYLACJA
PostPostNapisane: czwartek, 2 kwi 2009, 19:12 
Tematy: 11
Witam.
Podziwiam pomysłowość, podobają mi się tego typu wynalazki. Krótko mówiąc aparatura na 102 , widać, że działa i to całkiem nieźle. Kolego zbyszeek10 jeśli możesz ,to wklej proszę ostrzejsze zdjęcie mierzonego destylatu bo takie fotki przemawiają do mnie najmocniej.

PostPostNapisane: czwartek, 16 kwi 2009, 21:24 
Witam ponownie

Dzisiaj została wprowadzona mała zmiana w niedługim czasie postaram się zapodać fotki.
Wyrzuciłem część zmywaków z kolumny destylacyjnej i zastąpiłem je pociętymi rurkami szklanymi fi 5 o długości około 2,5 cm.
I efekt jest widoczny za pierwszym pędem uzyskałem na całości nie 75% a jakieś 78 , 79%.

Tak więc opłaca się eksperymentować , :odlot:
i przyśpieszył się delikatnie czas destylacji

Pozdrawiam

ZBYSZEK

PostPostNapisane: niedziela, 19 kwi 2009, 15:42 
Tematy: 31
Witam. Buduje wllasnie swoj kociolek pot still. zbiornik 220L( wczesniej byl to 400l ale zmiejszylem go). Mam kilka pytan do Zbyszka mianowicie nie posiadam deflegmatora i zastanawiam sie nad uzyciem chlodnicy tylko w taki sposob aby pary z kotla wpadaly od spodu. Wydaje mi sie ze flegma powinna splynac spowrotem do kotla. Widzialem ze u Ciebie jest mini kolumna ale ja mam zamiar wszystko pozniej jeszcze jaz gotowac na refluxie wiec nie wydaje mi sie to u mnie potrzebne. A moze ograniczyc sie tylko do odstojnikow??? Co o tym myslicie.

PostPostNapisane: niedziela, 19 kwi 2009, 18:31 
Witam.
Kolego mydlo chciałbym Ci zaproponować deflegmator powietrzny , będący wężownicą z rury miedzianej, wolno wznoszącą się nad kotłem destylacyjnym.Tego typu rozwiązanie , przy odpowiednim sterowaniu temperaturą pozwala podczas jednej destylacji osiągnąć moc rzędu 90%.
Obrazek

Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 maja 2009, 15:20 przez kwachu, łącznie edytowano 1 raz

PostPostNapisane: niedziela, 19 kwi 2009, 19:18 
Witaj
Myślę ,że przy takiej ilości zacieru gdy dasz wejście par od dołu deflegmatora to zacznie Ci bulgotać powracająca flegma miałem tak na początku ale przełożyłem z boku i flegma spływa sobie do kubusia.
Proponuję aby dać wejście z boku co do rozwiązania podanego przez kolegę kwacha widziałem takie rozwiązanie na szwedzkiej stronce stosują takiego (spiral snake)tylko jeśli dasz dość dużą moc grzania to bedzie zarzucać flegmę do chłodnicy lub trzeba będzie dać dosyć grubą rurę , wydaje mi się że około fi22 na cieńszej będzie mały problem .

Pozdrawiam

ZBYSZEK

PostPostNapisane: niedziela, 19 kwi 2009, 19:36 
Witam
Nowe fotki po przeróbce
Dodałem kolumne z kwasówki długości 90 cm., wypełniona zzmywakami na wysokść 70 cm i nad zmywakami dałem pocięte rurki szklane tak jak pisałem między nimi dałem krążek który kieruje skroplone pary na wypęłnienie na zewnątrz kolumny dałem płaszcz wodny.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: poniedziałek, 20 kwi 2009, 06:12 
Witam .
Kolego zbyszeek10 , widzę , że Twój sprzęt ewoluuje w dobrym kierunku. Teraz posiadasz już kolumnę rektyfikacyjną , może nie najbardziej skomplikowaną ale na pewno będzie działać. Podoba mi się zwłaszcza płaszcz wodny z rury PCV, toż to po prostu chłodnica zwrotna , czyli deflegmator. Faktem jest ,ze skraplanie odbywać się będzie na ściankach rury, ale skoro wstawiłeś krążek który kieruje skroplone pary na wypełnienie, to maszyna powinna pracować bez zarzutu.

PostPostNapisane: poniedziałek, 20 kwi 2009, 20:52 
Tematy: 31
Zrobie tak zaczne od odstojnikow a poniej bede szedl za glosem serca hehe. Wydaje mi sie ze na poczatek wystarczy. Lepiej zaczac spokojnie i zobaczyc gdzie sprawy zawedruja. Zastosuje 2 odstojniki litrowe powinny wystarczyc jesli powinienem uzyc wiecej lub powinny byc wieksze napiszcie prosze.

Po jakimś czasie...

Witam, dzis odpalilem duzy zbiornik po raz pierwszy. No i powychodzily wady kilka nieszczelnosci na szczescie udalo sie szybko uszczelnic. Dalem dwa odstojniki ale flegma zaczela bulgotac w rurkach. Musze troszeczke pozmieniac aby zadzialalo dobrze przedewszystkim sprawic aby pary nie mialy daleko pod gorke. Aha i jeszcze jedno czy dolozenie jeszcze jednej chlodnicy przyspieszy jak myslicie?? Jest bardzo powoli 150 litrow zacieru i po 4 godzinach mam okolo 10 litrow 70% co o tym myslicie????

Moj zbiornik jest juz po transformnacji. Wiec dodana jest grzalka 3KW gwintowana rurka do napelniania no i juz nie cieknie hehe dozuce foty niedlugo.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1