Tytuł: Pot Still-deflagmator z minirefliuksem ew. zimny paluch
Napisane: piątek, 3 lut 2012, 03:27
Witam Pierwszy post, wiec trza się przywitać i pozdrowić wszystkich psotników . Nazywam się ...jak widać w sygnaturce , i mieszkam na Zielonej Wyspie. Jestem amatorem/degustatorem domowych wyrobów już od dluższego czasu. W kraju to był wybór i jakość ,teraz jak czytam Wasze posty to aż sam się dziwie jak można było pic, to co piłem, widząc jak to znajomi pędzili . Siedzę po nocach i czytam z zamiarem zbudowania czegoś do produkcji smakowych bimberków . Chodzi o poczciwego pot still'a, kolumnę na destylat absolutny pozostawiam sobie na później (na razie nie mam warunków na przygotowanie odpowiedniej ilości wsadu) i pewnie kupie gotowa, bo nie starczy zapału... Chciałbyn na razie robić coś o smaku i aromacie, o mocy do 80-90 volt do rozrobienia na smakowita okowitkę i może jakieś naleweczki ew likiery (np: Irish Koffiee czy baleysopodobne). Na początek, popełniłem wspawanie mufki 3/4 cala na środku pokrywki, szybkowaru z nierdzewki o poj. 8 litrów. Teraz rura Cu, ok 30-40mm przekroju o dlugości; i tu pytanie do Was - jaka długość będzie odpowiednia? Wypełnienie, mix cięte rurki Cu 6 lub 8mm (docelowo zmienię na sprężynki) i zmywaki. Do tego chłodnica z Cu 10mm i tu tez pytanko: jak długość (docelowo zmienić chce na karbowana)? Wody mam dostatek i prądu w bród . Grzanie na razie to kuchenka indukcyjna 2000W, wiem do doopy, ale jak się nie ma...., będzie płyta z grzałeczkami i regulacja mocy . Pozwoliłem sobie zrobić mały szkic ( sorki za jakość, ale rysowane dzisiaj o 2,33 nad ranem ). Już wiem, ze ma kilka błędow, ale czekam Waszych opinii i podpowiedzi. Chciałbym robić głównie owocówki. Na wyspie ciężko o gotowe akcesoria i specyjały do nastawu i na wszystko jeszcze muszę czekać. Dlatego nastawiłem dziś 3x5l cukróweczki z Babuni wg przepisu na afrodyzjak, kolegi @penetrator3 z domieszką winogron i rodzynek (czyli tez winogron ), nie wiem czy dla smaku, czy żeby było coś tak trochę naturalnie, a jeden ma dodatek syropu ze skórek pomarańczy (wymysł squo ). Pozdrawiam fantik.
PS Sorki za literki, bendem siem pilnował .Dzisiaj jadę do pracy i składam potstilla z tego co mam, a dorwałem wczoraj ok 2m rury Cu 50mm i 2 kegi z Henia po 20l każdy. Teraz będzie zabawa
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości