Zaspawanie dna kega jako plaszcz wodny ??
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zaspawanie dna kega jako plaszcz wodny ??
A po kiego grzyba taki "gigant" jak wystarczy 1/2" Większość zaworów bezpieczeństwa jest tego rozmiaru.BartekBartek1 pisze:Jak dasz kolano 1,5"...
Przy całkowitym wypełnieniu dna wodą, zawór zwrotny nie jest potrzebny.michal278 pisze:Polecam manometr, zawór wlewu, zawór zwrotny, odpowietrznik.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Zaspawanie dna kega jako plaszcz wodny ??
Miałem i mam, ale tak jak pisze Emiel, używam frytury. Frytura to olej na którym smaży się frytki. W dodatku jest to płaszcz otwarty, bo na tej rurze czyli kominku która idzie z dołu kega mam u góry nakrętkę i jak grzeje to ją zdejmuję, jak chce obrócić keg np. do wylania zawartości to ja zakładam. Ta rura czyli ten kominek musi być z rury 36-40 mm i długości z 40 cm, ponieważ olej podczas gotowania mocno zwiększa swoją objętość i jak miałem cienki kominek, to niestety olej podczas gotowania przepełniał kominek i wypływał górą.
Zaciery z mąki się nie przypalają, nastawy owocowe jeśli nie są mocno grzane to też nie, ale zaciery ze śruty potrafiły przywierać do dna. Grzeję gazem.
Kiedyś myślałem, aby to sprawdzić jak by działało w płaszczu zamkniętym z wodą, ale niestety nie sprawdziłem. Woda uzyska mniejszą temp. wrzenia a tym samym się mniej powiększy objętość podczas gotowania, tylko czy aby ta temp. wystarczy do zagrzania wsadu?
Zaciery z mąki się nie przypalają, nastawy owocowe jeśli nie są mocno grzane to też nie, ale zaciery ze śruty potrafiły przywierać do dna. Grzeję gazem.
Kiedyś myślałem, aby to sprawdzić jak by działało w płaszczu zamkniętym z wodą, ale niestety nie sprawdziłem. Woda uzyska mniejszą temp. wrzenia a tym samym się mniej powiększy objętość podczas gotowania, tylko czy aby ta temp. wystarczy do zagrzania wsadu?
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zaspawanie dna kega jako plaszcz wodny ??
@BartekBartek1, wyjaśnij może dokładniej o czym piszesz, bo ni w ząb niektórych twoich teorii pojąć nie mogę Wg ciebie to jeżeli nie będzie rury 1,5" tylko mniejsza to układ się nie odpowietrzy, czy co
A jak nie będzie zredukowana do 1/2" to będzie potrzebna jakaś "nie zwykła" woda
Twoimi pomysłami można by kilkunastu co najmniej użytkowników obdzielić
http://alkohole-domowe.com/forum/post96181.html#p96181
http://alkohole-domowe.com/forum/post95255.html#p95255
http://alkohole-domowe.com/forum/post95153.html#p95153
http://alkohole-domowe.com/forum/post91472.html#p91472
http://alkohole-domowe.com/forum/post94150.html#p94150
http://alkohole-domowe.com/forum/post93384.html#p93384
http://alkohole-domowe.com/forum/post92585.html#p92585
http://alkohole-domowe.com/forum/post92393.html#p92393
http://alkohole-domowe.com/forum/post92304.html#p92304
http://alkohole-domowe.com/forum/post92297.html#p92297
http://alkohole-domowe.com/forum/post91472.html#p91472
http://alkohole-domowe.com/forum/post91337.html#p91337
http://alkohole-domowe.com/forum/post89776.html#p89776
http://alkohole-domowe.com/forum/post89593.html#p89593
tylko czy zrealizowałeś choć jeden? Wątpię
A jak nie będzie zredukowana do 1/2" to będzie potrzebna jakaś "nie zwykła" woda
Twoimi pomysłami można by kilkunastu co najmniej użytkowników obdzielić
http://alkohole-domowe.com/forum/post96181.html#p96181
http://alkohole-domowe.com/forum/post95255.html#p95255
http://alkohole-domowe.com/forum/post95153.html#p95153
http://alkohole-domowe.com/forum/post91472.html#p91472
http://alkohole-domowe.com/forum/post94150.html#p94150
http://alkohole-domowe.com/forum/post93384.html#p93384
http://alkohole-domowe.com/forum/post92585.html#p92585
http://alkohole-domowe.com/forum/post92393.html#p92393
http://alkohole-domowe.com/forum/post92304.html#p92304
http://alkohole-domowe.com/forum/post92297.html#p92297
http://alkohole-domowe.com/forum/post91472.html#p91472
http://alkohole-domowe.com/forum/post91337.html#p91337
http://alkohole-domowe.com/forum/post89776.html#p89776
http://alkohole-domowe.com/forum/post89593.html#p89593
tylko czy zrealizowałeś choć jeden? Wątpię
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Zaspawanie dna kega jako plaszcz wodny ??
Jeśli mamy płaszcz, który zachodzi na ściany to w górnej części mamy wolną przestrzeń w której jak coś może zebrać się para. Dlatego gdy mamy płaszcz tylko przy dnie to trzeba zrobić rurę skierowaną do góry, żeby woda miała się gdzie zebrać oraz nie wywaliło jej przez zawór bezpieczeństwa tylko jak coś to parę. Unikniemy wtedy kałuży koło destylatora. A co do moich postów na temat sprzętów, które chcę wykonać to na razie wstrzymuję się z ich wykonaniem. Może w lecie z powrotem do nich powrócę i wykonam jeden porządny sprzęt który opisywałem w tych postach.
Pędzić, pić, zalegalizować.