Czy bimber może się zepsuć?
Witam, wpadłem ostatnio na pomysł żeby zrobić sobie kolekcję alkoholi z każdego roku, przelać je do ozdobnych butelek i odstawić na półkę. Pytanie teraz, czy taki dajmy na to 20 czy 30 letni bimber może się zepsuć? Czytałem kiedyś, że goście znaleźli 50 letni trunek domowej produkcji ale nadawał się jedynie do wylania. Mój ma 85%, bo to też zapewne ma znaczenie. Nie wiem czy jest sens odstawiać go na półkę bo jeżeli ma się zepsuć to chyba lepiej będzie go zużyć na bieżąco. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 sty 2014, 17:30 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czym bimber może się zepsuć?
Mocne alkohole mogą zwietrzeć jak masz nieszczelne zamknięcie. Warto też postawić je w ciemnym i chłodnym miejscu, to im tylko zrobi lepiej. No i raczej się nie psują w dosłownym tego słowa znaczeniu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Czy bimber może się zepsuć?
Butla z ciemnego szkła szczelnie zalakowana i przechowywana w chłodnym miejscu może dojrzewać przez wiele, wiele lat. I wcale nie musi mieć 85 %, wystarczy 70% jak porządna śliwowica.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Czy bimber może się zepsuć?
Trzeba zakrętkę owinąć parafilmem lub zalakować- po kilku latach przez samą zakrętkę wyleci:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Czy bimber może się zepsuć?
Alkohol o każdym stężeniu się nie psuje. Warunek to brak dostępu powietrza (zrobi się wtedy tak dobry i znany każdemu dodatek do zimnych nóżek i nie tylko, ocet). Ostatnio oglądałem program gdzie wydobyto z morza kilkadziesiąt butelek kilkudziesięcioletniego szampana, który nadawał się do picia...to z TV, a co do bimberku to trzy lata temu znalazłem na strychu butelkę (po occie) z dziadkową psota. ŚP już dziadek pędził go jak miałem 4 lata a więc 21lat temu. Czyli szybko licząc trunek miał wtedy 18 lat i został spożyty
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy