Czy bimber może się zepsuć?

Piwniczka, schowek, barek czy lodówka? Butelki, beczka czy gąsior? Wszystko o tym gdzie i jak przechowywać destylaty.

Autor tematu
viris
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 23 lip 2013, 20:43
Podziękował: 7 razy

Post autor: viris »

Witam, wpadłem ostatnio na pomysł żeby zrobić sobie kolekcję alkoholi z każdego roku, przelać je do ozdobnych butelek i odstawić na półkę. Pytanie teraz, czy taki dajmy na to 20 czy 30 letni bimber może się zepsuć? Czytałem kiedyś, że goście znaleźli 50 letni trunek domowej produkcji ale nadawał się jedynie do wylania. Mój ma 85%, bo to też zapewne ma znaczenie. Nie wiem czy jest sens odstawiać go na półkę bo jeżeli ma się zepsuć to chyba lepiej będzie go zużyć na bieżąco. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 sty 2014, 17:30 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
promocja
Awatar użytkownika

kamil.ww
200
Posty: 210
Rejestracja: środa, 17 paź 2012, 22:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Czym bimber może się zepsuć?

Post autor: kamil.ww »

Wszystko powyżej 30% nie ma prawa się zepsuć ;)
Własne!! zawsze lepsze!! ;) kamil.ww
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czym bimber może się zepsuć?

Post autor: gr000by »

Mocne alkohole mogą zwietrzeć jak masz nieszczelne zamknięcie. Warto też postawić je w ciemnym i chłodnym miejscu, to im tylko zrobi lepiej. No i raczej się nie psują w dosłownym tego słowa znaczeniu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Czy bimber może się zepsuć?

Post autor: JanOkowita »

Butla z ciemnego szkła szczelnie zalakowana i przechowywana w chłodnym miejscu może dojrzewać przez wiele, wiele lat. I wcale nie musi mieć 85 %, wystarczy 70% jak porządna śliwowica.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Czy bimber może się zepsuć?

Post autor: Kamal »

viris pisze: Czytałem kiedyś, że goście znaleźli 50 letni trunek domowej produkcji ale nadawał się jedynie do wylania.
Czyli albo musiał on się zwietrzeć, lub był mało %, albo był wlany do świeżej beczki dębowej i po prostu się przedębił.
Obrazek

Autor tematu
viris
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 23 lip 2013, 20:43
Podziękował: 7 razy
Re: Czy bimber może się zepsuć?

Post autor: viris »

Tzn jeżeli chodzi o szczelność to są to zwyczajnie zakręcane butelki (bądź słoje jeżeli większa ilość alkoholu) i raczej nie powinno wywietrzeć. Chyba że macie jakieś inne koncepcje dotyczące szczelności to chętnie wysłucham :P
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Czy bimber może się zepsuć?

Post autor: Zygmunt »

Trzeba zakrętkę owinąć parafilmem lub zalakować- po kilku latach przez samą zakrętkę wyleci:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Czy bimber może się zepsuć?

Post autor: Kamal »

Jak chcesz na długie lata, to weź dużą butelkę od wina, albo gąsior i zakorkuj korkiem od wina. Później go zalakuj, i schowaj do piwnicy albo ziemianki, lub do ziemi w jakieś skrzyni.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Czy bimber może się zepsuć?

Post autor: Lis098 »

Alkohol o każdym stężeniu się nie psuje. Warunek to brak dostępu powietrza (zrobi się wtedy tak dobry i znany każdemu dodatek do zimnych nóżek i nie tylko, ocet). Ostatnio oglądałem program gdzie wydobyto z morza kilkadziesiąt butelek kilkudziesięcioletniego szampana, który nadawał się do picia...to z TV, a co do bimberku to trzy lata temu znalazłem na strychu butelkę (po occie) z dziadkową psota. ŚP już dziadek pędził go jak miałem 4 lata a więc 21lat temu. Czyli szybko licząc trunek miał wtedy 18 lat i został spożyty :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Czy bimber może się zepsuć?

Post autor: Kamal »

Oglądałem kiedyś, że znaleźli w morzu szampany. I o ile dobrze pamiętam, to miały one około 200 lat. I ponoć nadawały się do wypicia. Tylko ich cena była nie mała. :-) Niewiem czy mówimy, o tych samych szampanach ? Bo oglądałem to jakoś dawno.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Czy bimber może się zepsuć?

Post autor: Lis098 »

Bardzo możliwe, że o tych samych, ale jako, że tych programów jest masa to kto wie :) Ważne, że nadawaly sie do picia :)

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka

grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Czy bimber może się zepsuć?

Post autor: grzesiekpioro »

Gdzieś czytałem, że 40% w wódce jest nie tylko uwarunkowane historycznie, ale także jest to minimum, żeby nie rozwinęły się jakiekolwiek bakterie. Jeżeli to prawda to dobrze by było także ten warunek zachować.
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Odp: Czy bimber może się zepsuć?

Post autor: Lis098 »

Tak jest!!! Mniejszym % można sie "zatruć" :)

Czasami coś PALNĘ.....przeważnie przez to, że właśnie coś "PALNĄŁEM" :) Nie krytykuj! Przemilcz.

[Mod.]
Nie zwalnia cię to przed zastanowieniem się zanim wciśniesz "Enter". Tym bardziej nie usprawiedliwia!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przechowywanie destylatu”