"Krwawa Mery"

Ranking najsmaczniejszych drinków. Wasze doznania i przeżycia związane ze spożywaniem ulubionych napojów..
Awatar użytkownika

Autor tematu
Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Post autor: Coorp.pl »

Ja "Krwawą Mery" byłem uczony robić tak:

- pół szklanki soku pomidorowego
- 50 g 40% psoty
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- kilka kropel tabasco (w/g uznania)
- cienki plasterek selera
- 4 kostki lodu

Plasterek selera, polewając go sokiem z cytryny, wrzucamy do szklanki, a następnie zalewamy na 5 min rozcięczoną do 40% psotą. Potem dodajemy soli i pieprzu oraz tabasco. Następnie dopełniamy sokiem z pomidora, mieszamy patyczkiem, dodajemy lód i na brzegu szklanki zaczepiamy 3 listki selera, tak żeby 2 były zamoczone, a jeden poza szklanką. Smacznego.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: "Krwawa Mery"

Post autor: Kucyk »

Dobra, a technika spożycia? Który listek najpierw zjeść? Czy seler paluchem wyciągnąć, czy łyknąć z partytury?...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: "Krwawa Mery"

Post autor: Coorp.pl »

Seler można dodać do zupy, a jak ktoś lubi jeździć samochodem po alkoholu, to listkiem można zagryźć. Podobno mniej czuć, choć najlepsza na to, tak twierdził stary UB-ek z drogówki, jest zielona pietruszka. Kolego! Oczywiście, że wyjmujemy wszystko palcyma! Kto słyszał, żeby używać do tego noża i widelca!
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Najlepsze Drinki”