Czy warto dodać coś do cukrówki??

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

Pytanie do bardziej doświadczonych, czy Waszym zdaniem warto coś dodać do cukrówki?? Myślałem o jakimś soku z jabłek czy czymś podobnym. Będę psocił na pot stillu dlatego myślę czy warto czymś "dosmaczyć" nastaw, co by święta ciekawym smaczkiem oblecieć :odlot:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: lesgo58 »

Bardziej korzystne będzie zrobić dobry destylat i dopiero póżniej go doprawić jakąś zaprawką.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: Durik »

Niby tak jak mówisz, tylko że wiadomo jak to jest na prostym sprzęcie...

Pawellos999
50
Posty: 52
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:10
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: Pawellos999 »

Cukrówka ma to do siebie, że jest z cukru :) jak dodasz owoców czy soków z nich to już będzie owocówka ;)
Jak już chcesz coś dodawać to sok z winogron, najlepiej jakieś ciemne odmiany.
Dają wyrazisty, rozpoznawalny posmak z jabłek raczej średnio ale jak to mówią o gustach się nie dyskutuje :mrgreen:
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: Emiel Regis »

Zawsze możesz dopieszczony destylat potraktować jakimiś owocami czy ziołami, np listki mięty, zostawić to na jakiś czas do maceracji a potem na szybko na rurki, bez dzielenia frakcji- tylko szybki odbiór.
Robię tak z wytłokami z gruszek, czekają już drugi tydzień zalane sporą dawką ambrozji, spodziewam się miłych wrażeń
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: Partyzant »

Ja powiem jeszcze inaczej.
Cukrówka to podobnie jak woda i sól... Do wody z solą dodasz powiedzmy warzyw i kuraka, a będziesz miał rosół...
Do cukrówki dodasz, owoce, ziarno i co Ci przyjdzie do głowy będzie ok.

Ps. Sama cukrówka jest do :dupa: a z dodatkami niebo w gębie, działając na prostym sprzęcie, tym bardziej są wskazane dodatki. :piwo:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: Durik »

Możesz coś więcej podpowiedzieć młodszemu stażem koledze?? :kumple:

Myślałem o soku np z jabłek bo będę robił winko więc kilka litrów by się znalazło, myślałem żeby kilka litrów jakiegoś zboża, żyta czy pszenicy. Za kilka dni będę odcedzał z wina ryżowego ryż z rodzynkami więc teoretycznie też by można było chyba wykorzystać.....
Awatar użytkownika

calexico
50
Posty: 65
Rejestracja: wtorek, 15 lis 2011, 00:13
Krótko o sobie: Mam już święty spokój :)
Ulubiony Alkohol: mój
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: calexico »

http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html - poczytaj, idealne na początek na pot stilla.
https://www.youtube.com/watch?v=v4b3MBkOx5k
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: Emiel Regis »

Możesz wzbogacić nastaw dolewając np. wspomnianego soku czy ziaren, z ziarnami dobre efekty da zagotowanie ich w dużej ilości wody, surowe niewiele wniosą przez te kilka dni fermentacji nastawu cukrowego.
To fajna zabawa na początek żeby uzyskać coś więcej niż prosty bimberek z pot stilla, ale efekty będą słabe porównując do prawdziwej owocówki czy zbożówki.

Druga opcja to ta, o której wspomniał lesgo58, pisząc wcześniejszego posta też miałem na myśli coś takiego- robisz wychuchany nastaw cukrowy, destylujesz 2 lub 3 razy a potem macerujesz zioła, owoce czy soki. Ziarna bym sobie tutaj darował. Po jakimś czasie (sprawdzasz w trakcie maceracji, czas będzie uzależniony od produktu) destylujesz ''na szybko' i masz smakotę.

Ryż po winie bym sobie darował, lepiej zrób jeszcze raz takie wino i je przedestyluj.

Zerknij tutaj, http://alkohole-domowe.com/forum/sloik- ... zada%C5%84 Lothar napisał kilka słów w tym temacie.
Ostatnio zmieniony piątek, 23 lis 2012, 21:15 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: pokrec »

Ja słyszałem, że ryż można nastawiać wielokrotnie. Ale może się mylę.

Zastępując wodę w cukrówce pulpą śliwkową (znaczy pogniecionymi i rozbełtanymi owocami, mogą być z pestkami) albo gronową można dostać nawet na pot - stillu całkiem ciekawe efekty. Podobnie też, jak masz jakieś przeterminowane drzemy, kompoty, soki... Coś mi mówi, że z tego może być niezły napitek.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: Durik »

Na śliwkę troszkę nie ta pora, przynajmniej u mnie już nie ma na krzaku ;)

Z ryżu można robić dwa razy nawet wino. Chciałbym skorzystać z czyjegoś doświadczenia. Może zamiast na gorzelniczych postawić na Bayanusach, sam nie wiem.
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 792
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: wolan »

pokrec pisze:Ja słyszałem, że ryż można nastawiać wielokrotnie. Ale może się mylę.
Informację z ryżem potwierdzam, znajomy który wprowadził mnie w tajniki destylacji cały czas robi nastawy na babuniach i ryżu. Średnio ryż wykorzystuje 3-4 razy.
Też kiedyś się bawiłem w ryż ale szczerze mówiąc od kiedy mam kolumnę odpuściłem zabawę :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: Partyzant »

Jęczmień i pszenica też działa, mój następny nastaw będzie z dodatkiem ryżu do ziaren. Kiedyś do ryżu dodawałem - teraz jak na razie będę robił odwrotnie.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Pawellos999
50
Posty: 52
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:10
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: Pawellos999 »

Durik pisze:Na śliwkę troszkę nie ta pora, przynajmniej u mnie już nie ma na krzaku
Teraz to już mało u kogo są śliwki na krzaku.
Niektórzy ładują w słoiki na soki, to też się nada albo suszone.
Jak masz zbędne kilka złotych to w marketach jest sporo kandyzowanych owoców w tym również śliwki.

Też się podpiszę pod wielokrotnością wykorzystania ryżu z małym ale, niegotowany ryż można wykorzystać wielokrotnie.
Jak zrobiłem wino na gotowanym ryżu to po odciśnięciu zostało ciasto :lol: już nie do wykorzystania.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7339
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: radius »

Pawellos999 pisze:Teraz to już mało u kogo są śliwki na krzaku.
Jak już, to na drzewie :mrgreen: A na krzakach jest jeszcze kupę owoców, które można wykorzystać: głóg, dzika róża, tarnina... :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Pawellos999
50
Posty: 52
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:10
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: Pawellos999 »

Krzaki, chaszcze, chabazie :) nie czepiajmy się nomenklatury jak komuś pasuje krzak bo drzewko małe to niech mu będzie ;)
Faktycznie powieliłem błąd Durika ale wszyscy wiedzą o co chodzi :)
U mnie właśnie pracują winka z głogu i róży, tarniny niestety nigdzie tu nie znalazłem.
Faktycznie pora po pierwszych przymrozkach jest najlepsza na te owocki, jeszcze jarzębinę warto zebrać jak całkiem nie opadła.

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: Durik »

A ja mam plan. Może w końcu uda mi się popracować przy winku z jabłek. Będę jabłka przepuszczał przez sokowirówkę. Zostaną mi resztki które mam zamiar dodać do cukrówki. Co myślicie?? Tylko zastanawiam się jakie drożdże dać czy gorzelnicze czy np bayanusy??

Spiewaczek1
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 15 lut 2014, 18:59
Podziękował: 3 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: Spiewaczek1 »

A czy do zwykłej cukrówki można by dodać kilka słoiczków dżemów truskawkowych. Takich z cukru żelującego ?
Stosował ktoś takie Praktyki?
Tam szukam promocji i kupuje 2x taniej niż gdzie indziej https://goo.gl/A91OBp
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: Trener »

Nie wiem czy kilka słoiczków to nie za mało, by wpłynąć znacząco na smak i zapach zwykłej cukrówki. Osobiście na początku robiłem nastawy z kompotów z dodatkiem cukru. Potem przerzuciłem się na owoce. Dokładnych proporcji nie przytoczę, ale było to zawsze parę kilo poszatkowanych lub zmielonych owoców na 6kg cukru (dzielonego na dwie porcje). Dopełniałem to wodą do 26-28L pojemności zbiornika fermentacyjnego. Wychodziły z tego całkiem fajne destylaty i miały spore wzięcie. Truskawek nie destylowałem, ale kto wie... Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Pilnuj tylko by początkowe BLG nie było wyższe niż 23 (cukromierz obowiązkowy) i do dzieła :ok:
Ps. Narobiłeś mi smaka na brandy. Czas chyba wrócić do korzeni.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: mirek109 »

Durik pisze: czy Waszym zdaniem warto coś dodać do cukrówki??
Widzę kiedy temat był zapoczątkowany ;)

Sprawdziłem.
Warto dodać ziemniaki - jeden kilogram na trzy kilo cukru.
Ziemniaki należy: umyć i pokroić na małe kawałki, nie obierać!.
Ugotować i po wystudzeniu dodać do początkowego nastawu.
Nie neguj jeżeli nie próbowałeś :)
Zrób to i zapodaj czy widzisz różnicę :)

Niech moc i dobry smak będzie z Tobą ;)

grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: grzesiekpioro »

Nie mam zamiaru robić wódki smakowej, ale chciałbym dowiedzieć się jak jest z dodawaniem niezużytych, przeterminowanych własnych przetworów do cukrówki w celu wykorzystania cukru w nich zawartego. Jakich przetworów nie powinniśmy używać, tzn. spleśniałych, sfermentowanych itp? Czy zaczątki procesów, które dyskwalifikują produkt do bezpośredniego spożycia mogą wpłynąć na jakość, przebieg fermentacji cukrówki?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: gr000by »

Unikaj tylko przetworów spleśniałych. Reszta (skwaśniałe, sfermentowane) możesz ładować do beczki z dobrze pracującą cukrówką lub do początkowego nastawu. Takie dodatki raczej nie wpływają na przebieg fermentacji, a w małej ilości nie wnoszą też posmaków do destylatu - należy ich uzbierać więcej na bimber smakowy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: michal278 »

Super to resztki z odciśniętych nalewek.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”