Czy zacier jest już gotowy?

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
fructo1
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 13 maja 2011, 23:05

Post autor: fructo1 »

Zacier pracował trzy tygodnie. Mierząc cukromierzem ma 5. Dałem klarowin, co z tego wyjdzie?
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 cze 2011, 22:37 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Spacja, przecinek
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: macius »

Powinno być na minusie. Co zacierałeś i jak?
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: radius »

Co z tego wyjdzie? Słaby (procentowo), lekko słodki nastaw :(
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
fructo1
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 13 maja 2011, 23:05
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: fructo1 »

Witam.Mam cukromierz ktory ma skalę podaną w procentach od 0 do 30.Jak to się ma do skali którą podajecie w Ballingu?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: Wald »

fructo1 pisze:Jak to się ma do skali którą podajecie w Ballingu?
Ma się całkiem podobnie.
Blg 10, to 10 dkg cukru w litrze nastawu.
10% cukru w kilogramie wody to 10 dkg.
A że litr wody waży 1 kg wychodzi na to samo.
Skalę powyżej 30 Blg mają tylko cukromierze specjalne do miodów.
Normalnie nastawy nie powinny przekraczać 22 Blg więc 30 zupełnie wystarcza.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: pokrec »

Ych, znowu mam dysonans, chodzi o zacier, czy nastaw? Bo jak zacier, to raczej trudno maczać cukromierz w pulpie zbożowo - ziemniaczanej. Na cukrze to się nazywa nastaw...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

afrowawa
20
Posty: 26
Rejestracja: środa, 29 cze 2011, 12:18
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: afrowawa »

Podepnę się do tematu żeby nie tworzyć nowego :) Zacier/nastaw (1410) nastawiłem ok. 1,5 tygodnia temu, od 2 dni rurka przestała pracować (lecz woda w rurce była lekko wypchana) dzisiaj zmierzyłem blg. i mam około -2, zaczynać już go klarować białkiem kurzym i w sobotę pędzić czy się wstrzymać?
Awatar użytkownika

Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: Diesel »

Jak jest na minusie to śmiało możesz dawać na rurki. A z jajcami bym się nie pieprzył bo według mnie nie warto, mi się zawsze syf ustaje na dnie więc idzie bez problemu zlać całość, a jak jeszcze dłużej postoi to się robi przeźroczysty.
pozdrawiam TDi
Awatar użytkownika

Marek66
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 2 sie 2012, 00:18
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: Marek66 »

Wald pisze:
fructo1 pisze:Jak to się ma do skali którą podajecie w Ballingu?
Ma się całkiem podobnie.
Blg 10, to 10 dkg cukru w litrze nastawu.
10% cukru w kilogramie wody to 10 dkg.
A że litr wody waży 1 kg wychodzi na to samo.
Skalę powyżej 30 Blg mają tylko cukromierze specjalne do miodów.
Normalnie nastawy nie powinny przekraczać 22 Blg więc 30 zupełnie wystarcza.
To ja chyba przesadziłem z cukrem, 25 l wody i 11kg cukru to wychodzi mi 44 dkg w litrze.
robi 2 tygodnie, teraz ma 10 Blg i dalej pracuje. Dałem jeszcze 1 kg ryżu.

Czy mam czekać aż będzie na minusie BLg, czy jak przestanie robić?
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: mtx »

Jak przestanie "robić" to zmierz blg :) wtedy się przekonasz czy przerobił do końca czy nie,
tak czy siak jak skończy fermentować to goń nastaw i tyle, a na przyszłość będziesz miał
nauczkę, żeby mierzyć blg na początku (przed dodaniem drożdży).

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: Emiel Regis »

Marek66 pisze: Czy mam czekać aż będzie na minusie BLg, czy jak przestanie robić?
Jak przestanie robić przy np 5 to możesz dłuugo czekać aż zejdzie na minus ;)
Jak zauważysz że przez kilka dni blg ani drgnie to już jest ten moment.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: wojs40 »

Witajcie. Nastawiłem cukrówkę 5 dni temu. W ok. 22l wody rozpuściłem 7 kg cukru. Początkowe blg wynosiło 21, dzisiaj ma między 0 a -1. Jak obliczyć wydajność z takiego wsadu i czy można gotować mimo że zacier jest nie przezroczysty? Pozdrawiam.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: klodek4 »

Wiesz kolego, powiedz czym to będziesz traktował, czy destylacja, czy rektyfikacja, poza tym powinieneś poczekać aż poziom cukru spadnie do ~4 , co do klarowności to nie jest klarowne, po pierwsze bo nastaw nie jest przerobiony do końca, jak przerobi to potraktuj to żwirkiem lub środkami do klarowania, nie zapomnij o odgazowaniu tego.
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 mar 2014, 20:55 przez klodek4, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: Lootzek »

O matuś, ależ leń.. :-o Szukajka padła? :D. Wydajność: około 3,5-4 litrów czystego etanolu w nastawie. Wszystko zależy jak się drożdże spisały. -1blg to za dużo. Cukrówka powinna zejść do 3-4 kresek poniżej zera, chyba że mierzysz nagazowany nastaw. Możesz destylować nieprzejrzysty nastaw. Nie wybuchnie, ale da się cukrówkę lepiej sklarować. Chyba że gonisz na kolumnie, wtedy nie ma to znaczenia. Problem z odklarowaniem może się brać z w/w obecności CO2 w cieczy.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: wojs40 »

Lootzek pisze:O matuś, ależ leń.. :-o Szukajka padła? :D.
Na forum nie trudno znaleźć że z 1 kg białego proszku powinno się uzyskać 0.5 l spirolku. Pytam dlatego, ze przed tygodniem przeprowadziłem swoją pierwszą destylację i nie uzyskałem takiego wyniku, nawet się do niego nie zbliżyłem. :cry2: Był to z całą pewnością powód źle prowadzonej destylacji. Proszę o wyrozumiałość przy tego typu pytaniach, a na forum jest wiele powtarzających się wątków. Pozdrawiam. :respect:
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: lesgo58 »

wojs40 pisze:Witajcie. Nastawiłem cukrówkę 5 dni temu. W ok. 22l wody rozpuściłem 7 kg cukru. Początkowe blg wynosiło 21, dzisiaj ma między 0 a -1. Jak obliczyć wydajność z takiego wsadu i czy można gotować mimo że zacier jest nie przezroczysty? Pozdrawiam.
Mnie wychodzi że jest ok. 27 blg. Przyjmując, że cukromierz oszukuje o 6 oczka to w tej chwili masz nie 0 blg a 6 blg. Do konca potrzeba jeszcze przerobić ok.10 blg.
Stąd taka mała wydajność.
A wydajność 0,5l/kg cukru nie jest aż taką rewelacją. Zwłaszcza jak pracujesz na kolumnie.
Ostatnio zmieniony czwartek, 20 mar 2014, 22:03 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: Lootzek »

Niekoniecznie destylacji, coś mogło pójść "nieteges" także w czasie fermentacji i prawdę mówiąc na to bym stawiał :). Przegrzany nastaw, jakieś zakażenie go czymś, za słabe drożdże padające przed przerobieniem całego cukru, jest sporo podejrzanych.

Edycja: lesgo, w jaki sposób wyszło Ci 27 blg? Cholibka, może ja źle liczę, ale uparcie wychodzi mi ciut ponad 24.. 7 kg cukru w 29 kg roztworu, bo Balling liczony jest wagowo, nie objętościowo?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: radius »

@ Lootzek, dobrze liczysz :ok: Balling wylicza się wagowo, więc w tym wypadku blg wynosi 24.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: lesgo58 »

Cholibka !!! Dupłem sie. :oops:
Ale mimo wszystko jest różnica 3blg z tym co opisywał @wojs40.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: wojs40 »

Mi nie wyszło z wyliczeń, lecz napisałem ile wskazywał mi miernik/cukromierz/. Nie upieram się że wskazania są prawidłowe. Dzisiaj blg mojego nastawu wynosi ok. -2 :D
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: lesgo58 »

Lepiej sprawdź cukromierz na wodzie. I wtedy weź poprawkę (albo i nie) na wskazania.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: wojs40 »

Na wodzie wskazuje 0 /zero/.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: radius »

Weź 0,9 litra wody, rozpuść w niej 10 dag cukru i sprawdź czy wynik będzie 10 blg. Jeżeli nie, to postaraj się o nowy cukromierz :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: Lootzek »

Albo zrób próby kontrolne dla 10 i 20 blg, wtedy będziesz wiedział o ile Cię oszukuje i jaką wziąć poprawkę, bo przy cukro i alkomierzach powszechnie dostępnych na rynku może się okazać że ten drugi będzie gorszy :). Chyba że stać Cię na atestowany sprzęcik z wyższej półki, to wtedy jesteś król :)
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: wojs40 »

Co do mojego cukromierza to dokonam sprawdzenia poprawności wskazań, natomiast jeśli chodzi o cukrówkę to czy w przypadku braku zmian zawartości cukru mogę go wstawić w chłodne miejsce aby się wykrystalizował? Czy zacier przed grzaniem musi być odgazowany?
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: Lootzek »

Jeśli fermentacja się zatrzymała, to oczywiście. A jeśli chodzi o odgazowanie, zrób je od razu, nie przed samym gotowaniem, bo nieodgazowany nastaw zwyczajnie Ci się nie wyklaruje.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: Kamal »

Ja miałem alkoholomierz, który zawyżał mierzony alkohol o 10%. Ale kantował, tak tylko do 50%, bo już wyższe alkohole mierzył poprawnie. A sprawdziłem go na wodzie, gdzie pokazał 10%, a poprawki dokonałem na pożyczonym alkoholomierzu. ;-).
Obrazek
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: wojs40 »

Już zamówiłem nowy cukromierz, kosztował 3 razy więcej niż mój poprzedni. Oby tylko powiedzenie droższy nie znaczy lepszy się nie sprawdziło.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: wojs40 »

Właśnie dotarła przesyłka, odgazowany, odfermentowany nastaw wskazał między-3 a -4. Lesgo po raz kolejny miałeś rację. :respect:
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: lesgo58 »

Ja miałem rację? Już dawno mi się nie zdażyło... :o
Chociaż ostatnimi czasy zauważyłem, że jak się pomylę to czasami też mam rację. :hahaha:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: wojs40 »

Tak Lesgo, miałeś rację, nie dosłownie ale sugerowałeś że cukromierz przekłamuje.
Pierwsze granie mi nie wyszło, czas na drugie, może wyjdzie/byle nie bokiem/. :odlot:
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

kret2104
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 5 lip 2011, 18:59
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: kret2104 »

Witam!
Ostatnio mnie znowu naszła ochota na zrobienie magicznej mikstury pod znaną nazwą "bimber" :) Jest to mój 3 raz, wiec dopiero tak naprawdę początki i nie jestem w tym bardzo doświadczony. Za pierwszym razem przyznam, że wyszła drożdżówka :D ledwo to dało się pić, ale na woodstocku ludzie nie wybrzydzali ;) Za 2 razem już smak lepszy i woltarz niczego sobie. To były małe ilości bo zaledwie 10l nastawu.
Tym razem postanowiłem zrobić krok naprzód i zrobić zacier 25l z jabłek. Miałem ok. 9kg jabłek gdzie wszystkie ładnie umyłem i do mielarki, wyszło mi ok 10l pulpy. Potem wszystko uzupełniłem syropem cukrowym (7kg cukru) do ok. 25l i zmierzyłem BLG które wynosiło 28. Użyłem drożdży "SpiritFerm Turbo Fruit", które wyczytałem że własnie potrzebują 28-29blg więc wszystko idealnie się zgrało. Drożdże wsypałem jak temperatura mieszaniny wyniosła 26 stopni i po chwili zaczęło się. Pokrywkę tylko delikatnie nałożyłem, ale nie dociskałem. Po 3 dniach zamknąłem szczelnie, założyłem rurkę i ładnie bulgotało. Teraz od 3 dni mam cały czas Blg 6 i stopniowo przez te 3 dni coraz rzadziej pykało aż w pewnym momencie w ogóle woda w rurce stanęła i nic, więc otworzyłem i zamieszałem bo te 6blg mi nie dawało spokoju. Jak zamieszałem to popykało znowu i dalej słychać pykanie co 15-20 sek. Dzisiaj akurat znowu nie pyka już w ogóle i Blg dalej 6, jak skosztowałem zacier to jest alkohol wyczuwalny nie ma posmaku drożdży (no może po przełknięciu delikatnie czuć) wszystko jest mętne i nie czuć jakoś bardzo, że jest słodkie, czuć jabłka delikatnie. Cukromierz sprawdziłem na wodzie i pokazuje 0. A no i najważniejsze temperatura w pomieszczeniu to ok. 25 stopni a temperatura zacieru teraz wynosi 24 stopnie. Jestem świeżak, więc proszę o wyrozumiałość bo nie wiem czy to klarować już czy dodać drożdży. Pomocy :/

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: eldier »

Dodanie drożdży nic już nie pomoże. Zostaw to w spokoju jeszcze, może trochę jeszcze przerobi. To co zrobiłeś to prawie cukrówka, a więc na jabłko w gotowym trunku nie licz. No chyba, że dodasz jeszcze soku jabłkowego, to jakiś delikatny aromat jabłek może się znajdzie ;)
Drożdże lepiej pracują w niższych temperaturach tak koło 18-20*C, produkują wtedy mniej "syfu", a więc jakbyś nastawiał kolejny raz to pomyśl o tym.

Myman
50
Posty: 57
Rejestracja: poniedziałek, 20 wrz 2010, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: Myman »

kret2104 pisze:Witam!
... czy to klarować już czy dodać drożdży. Pomocy :/
Kolego, jeśli przestało pracować a BLG jest nadal wysokie to najprawdopodobniej znaczy, że stężenie alkoholu jest na tyle wysokie, że drożdże wyższych % wyrobić nie mogą (odrzucam tezę, że podgrzałeś nastaw i termicznie zabiłeś grzybki). Najprościej będzie jak dodasz zwykłej wody i jeśli ruszy to ok a jak nie to wtedy możesz zaszczepić nowymi drożdżami. Alternatywnie możesz to też już pogonić, tylko nic nie wylewaj i na tym co ci zostało zrób nowy nastaw. W ten sposób odzyskasz pozostały cukier.
Gdyby cię natomiast cukromierz oszukiwał, to spróbuj co masz w garze. Gotowy do przerobu nastaw powinien być bardzo wytrawny, wręcz gorzkawy.

Może być również tak, że próbka nie jest odgazowane i wydzielające się co2 wypycha aerometr. MANOWAR

kret2104
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 5 lip 2011, 18:59
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: kret2104 »

No miałem jabłka które niedługo byłyby na wymarciu więc je tam dodałem do wszystkiego i nie liczyłem że będzie jakos czuć aromat w bimberku;)
Dzisiaj znowu sprawdziłem Blg i znowu jest 6, jak otworzyłem pojemnik to wydobywały się jeszcze bąbelki ponad ten osad górny więc podejrzewam że to pracuje wszystko jeszcze. Jak posmakowałem to trudno okreslić.. ale zbliża się ku lekko gorzkawemu smaku.
A jeżeli dodać drożdży to znowu suchych? czy z płynnych szczep zrobić i dodać. No i ile ich dać? Przepraszam za tyle pytań ale tak jak wspomniałem to jestem nowy w tym co robimy więc lepiej zapytać się kolegów po fachu ;)

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: eldier »

Chłopie, a co ja wcześniej pisałem o drożdżach? Weź Ty czytaj co się do Ciebie pisze, to już nie pierwszy raz. Nie mówię, że wszystko, ale chociaż odpowiedzi na Twoje pytania.

kret2104
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 5 lip 2011, 18:59
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: kret2104 »

Jest 50/50 czy dodać czy nie... Bo tutaj kolega "MYMAN" powiedział że mogę dodać jeżeli się nic nie będzie dziać... Też można poczytać co inni piszą....Najlepiej dissować niż pomóc. Chodzi mi o to że to cały czas pracuje a blg cały czas to samo i nie wiem co robić. Bulgot stały w odstępach 25sek.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: aronia »

Przy tym stężeniu, które już jest restart będzie trudny, więc poczytaj o tym jeżeli jesteś przekonany do dodawania kolejnych drożdży. Proporcje zastosowane przez Ciebie znaczą, że temat "Owocowe brandy" jest Ci obcy. Następnym razem zamiast "marnować" jabłka w ten sposób zrób z nich sok i popijaj go przy robieniu cukrówki albo dodaj go już do gotowego trunku - będzie miało więcej z jabłek niż obecnie. Powodów dlaczego Blg się nie obniża nie ma po co już szukać tylko trzeba zacząć działać. Jak dla mnie na rurki i kolejny nastaw na dundrze dla odzyskania cukru, a w wolnej chwili lektura forum.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: mirek109 »

aronia pisze: Jak dla mnie na rurki i kolejny nastaw na dundrze dla odzyskania cukru
Ile tego cukru może odzyskać?
Czy to ma sens?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Czy zacier jest już gotowy?

Post autor: Lootzek »

No.. pewnie z 1,5 kg! :D


A poważnie, przynajmniej będzie miał dobrą bazę, już zakwaszoną, z pożywką w postaci przegotowanych drożdży i jakimś tam dodatkowym aromatem jabłek (choć po gotowaniu, przynajmniej u mnie, jest taki jakby hmm, szarlotkowy?). Kolejny nastaw na tym dundrze zrobiłbym też na jabłkach albo soku z nich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”