Bentonit - czy taki się nadaje?

Wszystko na temat chemicznego oraz mechanicznego oczyszczania końcowego produktu destylacji, włączając węgiel aktywny, nadmanganian potasu, filtracje, klarowanie, pozbywanie się niechcianych substancji, zapachów drożdży itp...

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

Mam takie cudo: http://www.heads.com.pl/pdf/materialy_p ... l%20HD.pdf

Czy to się nada do klarowania??
promocja

tata1959
30
Posty: 38
Rejestracja: wtorek, 23 lip 2013, 15:32
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: tata1959 »

Przede wszystkim odpowiedz sobie na kilka pytań:
- czy nie możesz poczekać, aż samo się wyklaruje?,
- czy próbowałeś innych metod (poktoenzym, białka z jajek)?,
- próbowałeś obniżać temperaturę?
Bentonit pozostawia ziemisty posmak. Raz tego próbowałem i to o jeden raz za dużo.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: gr000by »

To co pokazałeś to nie czysty bentonit, a bentonit z dodatkiem polimerów. Trzymałbym się od tego z daleka, bo nie ma to żadnego przeznaczenia spożywczo-gospodarczego, a przemysłowe. Nie wiadomo co dokładnie jest dodane do bentonitu. Przez to nie wiadomo, jak to wpłynie na nastaw. Jeżeli będzie on przeznaczony do destylacji, to mały pikuś. Gorzej, jak jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Jak aż tak korci cię do klarowania za grosze, to poszukaj o klarowaniu wina/nastawów/piwa szkłem wodnym, pisał o tym bnp (wujek google ci podrzuci linki), do tego wspomniany pektoenzym (wina, nastawy owocowe) i nawet TurboKlary czy inne gotowe i tanie środki. Ale od tego co pokazałeś jakby co trzymaj się z daleka.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: radius »

Klaruję nastawy bentonitem (koci żwirek) od ponad roku i nigdy nie zauważyłem (poczułem) ziemistego posmaku w gotowym produkcie :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: Durik »

Czyli tylko dla kotka!!!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: gr000by »

Podmień kotu ;). Zabierz koci żwirek (o ile jest bez dodatków uszlachetniających) i podstaw przemysłowy. Kot nie powinien poczuć różnicy, a ty będziesz miał środek klarujący :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: PETER29 »

_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Autor tematu
Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: Durik »

Jak do tej pory, raz czy dwa razy klarowałem jakimś środkiem w płynie, a tak to czas i grawitacja. Chyba przy tym pozostanę.

tata1959
30
Posty: 38
Rejestracja: wtorek, 23 lip 2013, 15:32
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: tata1959 »

Zawsze radzę amatorom przyśpieszania procesów tworzenia wina, żeby skorzystali z oferty Biedronki. Tam za niewielkie pieniądze kupią "na już", a swoje porządne winko w tym czasie wyszlachetnieje.
Inna sytuacja jeśli winko ma rok i dalej jest oporne. Wtedy trzeba kombinować z klarowaniem, ale ja bym zaczął od białka jajek lub pektoenzymu.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: PETER29 »

tata1959 pisze:Zawsze radzę amatorom przyśpieszania procesów tworzenia wina, żeby skorzystali z oferty Biedronki. Tam za niewielkie pieniądze kupią "na już", a swoje porządne winko w tym czasie wyszlachetnieje.
Inna sytuacja jeśli winko ma rok i dalej jest oporne. Wtedy trzeba kombinować z klarowaniem, ale ja bym zaczął od białka jajek lub pektoenzymu.
Skąd wiesz że chodzi o wino? Może durik pisze o zwykłym nastawie cukrowym, a tutaj bentonit w niczym nie przeszkadza.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

biziu
50
Posty: 63
Rejestracja: piątek, 22 mar 2013, 20:47
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: biziu »

Mam ten sam co kolega PETER29 i gra gitara!!
Klaruje elegancioro ;)
Chłopcy mają swój dzień raz w roku. FACECI CODZIENNIE
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: radius »

Więc macie za 10 zł - 0,5 kg. Ja za tą cenę mam prawie 10 razy więcej :D
hilton-zwir-standard-zbrylajacy-5l-.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: ta_moko »

Na Alle jak dobrze poszukacie (nie chcę robić nikomu reklamy) jest 20kg za 30zł (+ kurier 15).
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: herbata666 »

Kolega Radius dobrze radzi koci żwirek z TESCO (marki TESCO) nic nie dodają czysty naturalny 5kg za 6zł.
Polecam sam używam .
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: szeyker89 »

Ja również klaruje nastawy kocim bentonitem i nie mam przeciwwskazań co do niego... Doskonała alternatywa dla markowych środków do klarowania... Jeśli chodzi o cenę.
Pozdrawiam szeyker89

maro_1955
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 26 mar 2013, 13:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: centalnie~
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: maro_1955 »

szeyker89 pisze:Ja również klaruje nastawy kocim bentonitem i nie mam przeciwwskazań co do niego... Doskonała alternatywa dla markowych środków do klarowania... Jeśli chodzi o cenę.
Robię tak samo, tylko naturalnie trzeba go wpierw rozdrobnić w moździerzu, zalać ciepłą wodą i mieszać od czasu do czasu ( ja potrząsam w zamkniętym słoiku litrowym)...wstępnie przygotować( chyba to oczywiste).
Pozdrawiam.
...pędzę pędzić...

marcin16
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 18 paź 2013, 07:36
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: marcin16 »

Witam.
Mógłby ktoś napisać instrukcję obsługi bentonitu Hilton do nastawu cukrowego?
Jak go przygotować i ile sypać na ok 50 l nastawu?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie informację.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: Lootzek »

Na 25 litrów nastawu dawałem łyżkę stołową rozrobioną w 200 ml wody, czyli u Ciebie razy dwa. Stało to dobę, kilka razy w międzyczasie dobrze wstrząsałem a potem do fermentatora. Energiczne mieszanie i wsio :). Aha, nic nie rozdrabniałem - sam się po napęcznieniu ładnie rozpadał.

marcin16
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 18 paź 2013, 07:36
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: marcin16 »

Ok dzięki Kolego @Lootzek za szybką odpowiedz.
Czy muszę zlewać znad osadu czy mogę jak przy TK24 bez zlewania?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: Lootzek »

Moim zdaniem, zależy na czym będziesz potem to brykał, jeśli na kolumnie to osad nie przeszkadza, jeśli na pot-stillu to zlej koniecznie. Po co ma ciągnąć drożdżowe "duchy" ;).

marcin16
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 18 paź 2013, 07:36
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: marcin16 »

Kolumna fi 70 z głowicą Aabratek. Czyli nie zlewam w takim razie.
Dzięki jeszcze raz.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: lesgo58 »

@marcin16
Zlewasz zawsze. Zobaczysz ile osadu "produkuje" żwirek!!! Po co ten osad pchać do gara. Będziesz miał tylko kłopoty z przypaleniem na grzałkach. Co najwyżej - mając kolumnę - nie musisz tak dokładnie klarować nastawu. I wystarczy 2-3 dniowe "klarowanie" grawitacyjne.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

marcin16
50
Posty: 90
Rejestracja: piątek, 18 paź 2013, 07:36
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: marcin16 »

@lesgo58
Chyba źle zrozumieliśmy się zawsze ściągam znad osadu bo była by kaplica przecież z grzałkami. Ja nie ściągam znad osadu jak drożdże już skończą pracować wtedy odgazowuje i walę jakiś środek klarujący a teraz chce wrzucić właśnie żwirek. Jak się wyklaruję zlewam znad osadu i do kega i na surówkę a później kolejna rektyfikacja :)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Bentonit - czy taki się nadaje?

Post autor: lesgo58 »

Gdy podpierasz się żwirkiem to tym bardziej powinieneś najpierw ściągnąć z nad istniejącego osadu. Póżniej dobrze odgazować i dopiero zasilić żwirkiem Inaczej klarować będzie się kilka dni. Czyli cały efekt "turboklaru" weźmie w łeb.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie destylatu”