Wino kokosowe

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

Jeśli ktoś robił wino kokosowe z wiórków, to wie, że podczas fermentacji wydziela się tłuszcz. A można tego uniknąć.
Wino kokosowe 17% słodkie.

Składniki:
-1kg wiórków kokosowych
-5l wody
-2kg cukru
-drożdże winne

Wiórki wygotować w 4l wody, odcedzić i odstawić na 2 doby. Po tym czasie ściągnąć płyn z pod skorupy tłuszczu, i rozpuścić w nim 1kg cukru. Przelać do balona i dodać drożdże. Po tygodniu dodać pozostały cukier. Po skończonej fermentacji, zlać wino nad osadu i odstawić do dalszego klarowania.
Obrazek
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino kokosowe

Post autor: siwy1121 »

Robił ktoś wino kokosowe ??? Piłem kiedyś takie, ale kupne i niezbyt mi smakowało-zalatywało kurzem. Może ma ktoś inne doświadczenia z tym winem ???
Awatar użytkownika

LosBanditos
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 23 lip 2012, 12:39
Krótko o sobie: Zbyt dziwny by żyć, zbyt rzadki by umrzeć.
Ulubiony Alkohol: Rum
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja:
Podziękował: 2 razy
Re: Wino kokosowe

Post autor: LosBanditos »

Bardzo lubię wszystko co kokosowe więc może się skuszę i zrobię próbny 5-litrowy nastawik.
...z pustego i Salomon nie naleje...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino kokosowe

Post autor: gr000by »

Przepis wypadałoby wzbogacić o dodatek jakiegoś kwasu (np. cytrynowego lub winowego) do smaku, bo finalnie wino wyjdzie mdłe.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

shapp
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 10 mar 2014, 17:20
Re: Wino kokosowe

Post autor: shapp »

Mam podobny nastaw. Tylko cukier na 13 % i 800g rodzynek i 40 g kwasku. Właśnie zaczyna się klarować to pierwszy mój taki nastaw zobaczymy co wyjdzie z tego.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino kokosowe

Post autor: Kamal »

Rodzynki wzbogacą smak wina. :ok:
Obrazek

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wino kokosowe

Post autor: janik »

Kto robi wino tzw. kokosowe to niech nie liczy na efekty smakowe podobne z odczuciem smaku kokosu.
Będzie to wino raczej neutralne delikatnie ujmując. Oczywiście można zakwasić cytryną, dodać inne
przyprawy lub dodatek innych owoców jak rodzynki, można dodać ryż, ale te kombinacje wpłyną na wino dla podkreślenia własnych cech a nie kokosu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino kokosowe

Post autor: Kamal »

Smak kokosu jest wyczuwalny. Ale nie jest to taki aromat jak by się jadło kokosa. Dla jednych to wino wydaje się mdłe, a dla drugich jest :ok: . Takie lekkie dodatki owoców uzupełniają smak wina.
Jak ktoś lubi eksperymentować, to może zakwasić wino sokiem z limonki. Ona fajnie się uzupełnia, przynajmniej w drinkach daje super posmak.
Obrazek

shapp
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 10 mar 2014, 17:20
Re: Wino kokosowe

Post autor: shapp »

Moje kokosowe pachnie kokosowo delikatnie. Smakuje wstępnie kokosem potem o dziwo ananasowo jest kwaskowe. Ale winko młodziudkie i słabiutkie żeby właśnie było czuć kokoska bo tak myślałem że wysoki alkohol zabije cały smak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”