Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Zaprezentujcie tu wasze pomysły na destylator i nie tylko. Może własne zbiory lub inne dzieła sztuki które warto pokazać światu...

Autor tematu
komkon
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 1 lut 2014, 01:15
Podziękował: 1 raz

Post autor: komkon »

20140219_091851.jpg
20140219_091833.jpg
Witam wszystkich psotników!!!
Chciałbym przedstawić móją nową (pierwszą) kolumnę, KEG 30l, wypełnienie druciak i miedziane sprężynki. Naczytałem się o tych odstojnikach, co o nim sądzicie w moim zestawie? Z góry dziękuję za opinię. Pozdr.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Odp: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: Zygmunt »

Oddaj póki nieużywane.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
komkon
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 1 lut 2014, 01:15
Podziękował: 1 raz
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: komkon »

Termometr mam tarczowy, ogrzewanie solidny taboret gazowy (Włoski), wysokość kolumny z chłodnicą 130cm średnica 47mm.
20140217_231611.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 19 lut 2014, 11:35 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scalone.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: aronia »

komkon pisze: Naczytałem się o tych odstojnikach, co o nim sądzicie w moim zestawie?
Sądzę, że nie czytasz ze zrozumieniem.
A tak bardziej na serio - za mało parametrów: jaka wysokość, jaka średnica, jakie ogrzewanie.
Odstojnik do wycięcia, termometr na szczycie do zmiany(o ile tam jakiś jest).

hecktor2
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: hecktor2 »

Zdecydowanie racja! Kupiłeś typowy wieszak. Oddaj to i rozglądnij się za Aabratkiem, Bokabobem, głowica puszkowa. To zdecydowanie lepszy wybór.
Awatar użytkownika

kamil.ww
200
Posty: 210
Rejestracja: środa, 17 paź 2012, 22:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Odp: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: kamil.ww »

Oddaj to czym prędzej. Bo z tego nawet kolumny nie zrobisz. Za mala srednica na kolumnę, jeszcze do tego odstojnik i termometr tarczowy ...

Wysyłane z mojego GT-S5830i za pomocą Tapatalk 2
Własne!! zawsze lepsze!! ;) kamil.ww
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: Lootzek »

Czy ja dobrze widzę że to cudo posiada i skraplacz i odstojnik i chłodnicę końcową? Bo to troszkę jakbyś chciał mieć w samochodzie i silnik benzynowy, diesla i elektryczny..
Koledzy dobrze radzą, jeśli jest możliwość, zwróć. Jeśli nie, możesz spróbować przerobić to na mini-stilla, poszukaj o nim, jest na forum.
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: wiking »

Z tego ustrojstwa nie zrobisz już nic, więc jak koledzy wcześniej radzili oddaj to a, jeżeli nie masz już możliwości oddania, to szukaj innego głupiego, który to kupi może ci się poszczęści w każdym bądź razie przewaliłeś troszkę kasy za g... które nawet na wieszak się nie nadaje.

Autor tematu
komkon
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 1 lut 2014, 01:15
Podziękował: 1 raz
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: komkon »

Jestem po pierwszym psoceniu, z nastawu 25l (6kg cukru + cobra+ woda) powstało 5,5l 70%. Grzanie 78 - 80stop.C w 3,5h. Woń bez zastrzeżeń, żadnych obcych zapachów, jak akcyzowy.
Sprzęt - wymiana nie wchodzi w grę, zastosuję się do uwag i trochę to przerobie. Nie mam wielkich ambicji, może później wymienię na coś co polecacie. W sumie fajna zabawa. Dziękuję za opinię!!!

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: silvio2007 »

Kolego wiking, przesadziłeś.
Na wieszak to ustrojstwo jak najbardziej się nadaje, i nie zardzewieje jak inne wieszaki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: Zygmunt »

Jestem po pierwszym psoceniu, z nastawu 25l (6kg cukru + cobra+ woda) powstało 5,5l 70%. Grzanie 78 - 80stop.C w 3,5h. Woń bez zastrzeżeń, żadnych obcych zapachów, jak akcyzowy.
Mhm, pachnie wprost stokrotkami, totalnie neutralny w smaku 70% bimber. Proponuję to gdzieś zgłosić, nagrody za to są:)
Nie mam wielkich ambicji
Ot, zaskoczenie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

kamil.ww
200
Posty: 210
Rejestracja: środa, 17 paź 2012, 22:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Odp: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: kamil.ww »

70% to kiepskiej jakosci bimber,i tyle.

Wysyłane z mojego GT-S5830i za pomocą Tapatalk 2
Własne!! zawsze lepsze!! ;) kamil.ww

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: aronia »

Ogólnie to co napisałeś nie trzyma się "kupy": wydajność - według testów kol. lesgo58 wydajność z kg cukru wynosi około 0,6l spirytusu, u ciebie w przeliczeniu na 96% prawie 0,67l; temperatura: 78-80 według wykresy krążącego po forum powinno lecieć coś co ma ponad 85% - ty piszesz o 70%; o woni wypowiedzieli się już koledzy, ale jakoś nie wierzę w ten akcyzowy bez obcych zapachów, bo u siebie wyczuwam to przy stężeniu ponad 95%.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: Emiel Regis »

Kiedyś na CM miałem do 92% i to było naprawdę bezzapachowe, tyle że przedgonów odrzucałem 2X więcej niż to było konieczne.
Inna sprawa, pogony były mocno wyczuwalne w smaku.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: aronia »

Mi na moim CM udało się osiągnąć produkt o mocy ponad 96%, więc jest to możliwe. Co do zapachów jestem trochę przeczulony w tej kwestii i jeśli chodzi o przedgony i pogony - jak tylko nie dopilnuję aparatu pod koniec to zaraz to wyczuwam.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: Emiel Regis »

Gdzie masz porty termometru?
Gdyby wtedy, kiedy jeszcze tego ustrojstwa używałem było wiadomo o roli termometru na wys. 10 półki...
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: aronia »

Termometry: 2 keg - pomiar cieczy i pomiar par, 45 cm nad kegiem(wypełnienie od Szymonli) i w głowicy. Mam też port 20 cm poniżej najniższego ZP(przy wzierniku z rurki silikonowej), ale aktualnie nie używany.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 lut 2014, 17:35 przez aronia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: Duch Wina »

aronia pisze:Termometry: 2 keg - pomiar cieczy i pomiar par....
O to ciekawe. Kiedyś dyskutowaliśmy o różnicach temperatury w KEGu - para i ciecz.
Podziel się, proszę spostrzeżeniami na ten temat. Rozumiem, że masz termometr mocowany u góry i gdzieś na dole w cieczy. Jakie są różnicy temperatur gdy ciecz już wrze? Pomijalne czy znaczne?

andrea
200
Posty: 206
Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 07:13
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: andrea »

Różnica pod koniec rozgrzewnia wynosiła ok2°C, oczywiście u góry wyższa. Pod koniec gotowania różnica się zmniejsza.
Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 277
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: Duch Wina »

andrea pisze:Różnica pod koniec rozgrzewnia wynosiła ok2°C, oczywiście u góry wyższa. Pod koniec gotowania różnica się zmniejsza.
No właśnie do ilu się zmniejsza? To ta końcówka jest bardziej istotna. Początek, pal licho 2 stopnie. Ale kiedy przerwać odbieranie, o to jest pytanie. A tak przy okazji - jeśli zalecamy odbieranie do tych dajmy na to 98stC. To ma być temperatura cieczy czy pary?

andrea
200
Posty: 206
Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 07:13
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: andrea »

Mogę sprawdzić ale dopiero za miesiąc. Mam wspawaną rurkę i możliwość przesuwania sondy DS18B20. Nie będzie problemu. Ale z temperaturą oparów to już problem. Wg. mnie trzeba kierować się temperaturą górnych warstw cieczy.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Moja pierwsza kolumna - co sądzicie

Post autor: aronia »

Zaczynając od początku:
Umiejscowienie termometrów w kegu: pomiar temperatury cieczy - trójnik przy wskaźniku poziomu cieczy, wejście na wysokości grzałek, sonda dość długa; pomiar temperatury par - sonda w korku wlewu.
Różnice we wskazaniach: zależą od mocy grzewczej jaką stosuje, ale zwykle nie przekraczają 1 - 2 stopni - według mnie kwestia ciśnienia, które się wytwarza pomiędzy wrząca cieczą w kegu, a kolumną. Po zmniejszeniu grzania do minimum temperatury się zbliżają do siebie, a często nawet zrównują. Pod koniec zmniejsza się u mnie do 0,5 - 1 stopnia, ale koniec destylacji i tak określam na podstawie temperatury cieczy.
Jeżeli chodzi o mnie każdy pomiar spełnia swoją funkcje: ciecz - rozgrzewanie(kiedy przejść z 6kW na 2kW), szacowanie % wsadu, kończenie odbioru; para - przy celowym zalewaniu określanie całkowitego zwilżenia, kontrolowanie zmian szybkości odbioru - początki pogonów itp. przydatny też przy pracy w trybie pot-still.
Kwestia kończenia odbioru: według mnie to tylko indywidualny wybór pomiędzy stratami alkoholu w tym co pozostanie w kegu, a energią i czasem które poświęcisz na jego odzysk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galerie destylatorów”